Индексът на ООН за развитие: Къде се намира България

Условията на живот в 90% от страните по света са се влошили през 2021 година, включително и в България. Ето някои данни от публикувания днес Индекс на човешкото развитие на ООН.

 

Пандемията от коронавирус и другите кризи са отхвърлили развитието на човечеството с пет години назад. Това става ясно от Индекса за човешкото развитие на ООН, публикуван днес.

Индексът отчита нивото на развитие в здравеопазването, образованието и жизнения стандарт на отделните нации. Този показател за стандарта на живот е намалял в световен мащаб за две поредни години. А това се случва за първи път, откакто подобни изчисления са въведени преди 32 години. "Дори в разгара на финансовата криза преди около десет години, индексът се беше понижил само в една от десет държави", заяви Ахим Щайнер, ръководител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Данни за България

България слиза с четири места надолу в сегашната класация, която отразява данните от 2021 година. В нея страната ни заема 68-мо място. Изпреварват я дори Сърбия, Черна гора и Грузия. България се оказва единствената държава от ЕС, която не намира място сред най-високоразвитите държави в света.

Швейцария е страната, която оглавява класацията. Тя изпреварва дори Норвегия, която миналата година беше първа. Индексът оценява фактори като продължителност на живота, среден доход, образование и др.

Данните в класацията показват, че продължителността на живота за новородените в България е 71.8 години, а като среден личен доход  са отчетени 23 071 долара годишно.

https://www.dw.com/bg/indekst-na-oon-za-razvitie-kde-se-namira-blgaria/a...