Ирина Бокова на трета позиция след третия вотслед третия вот

На първо място продължава да е бившият португалски премиер Антонио Гутереш

Българската кандидатка за шеф на ООН се върна на първоначалния си резултат в третото поредно гласуване. Първи остава  португалецът Антонио Гутериш. До 2015 година той бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Въпреки, че много се говори в публичното пространство, че наследник на Бан Ки Мун вероятно ще е жена, и вторият след Гутереш беше мъж - бившият словенски президент Данило Тюрк се класира при първия кръг от гласуването, а на втория застана бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич. Сега преднина е набрал Лайчак. Ирина Бокова бе на трето и пето място на първите два тура.

На 5 август обаче две държави се произнесоха срещу бившия португалски премиер. Спекулациите, че една от тях е Русия, правят и за него надпреварата несигурна. Москва продължава да настоява за кандидат от Източна Европа. Това разколебава шансовете и на подкрепяната от САЩ аржентинка Сусана Малкора, която завърши трета на втория вот. Представители на Източна Европа са класиралият се изненадващо на второ място при втория вот бивш сръбски външен министър Вук Йеремич, както и бившият словенски президент Данило Тюрк, слязъл от втора на четвърта позиция при вота на 5 август.

Изборът на генерален секретар на ООН става при закрити врата с гласовете на членовете на Съвета за сигурност на Световната организация. Те пускат бюлетина с "подкрепям", "не подкрепям" и "въздържал се". За да бъде одобрен кандидатът трябва да няма нито един глас "не подкрепям". А Лондон вече твърдо заяви, че по никакъв начин няма да даде глас на Бокова. Резултатът от вота се съобщава само на посланика на съответната страна. Общо 15 души гласуват - толкова са страните представени в Съвета за сигурност. 

До трети кръг стигнаха 10 от 12-те кандидати, след като хърватката Весна Пусич и черногорецът Игор Лукшич се отказаха. Гласуването в Ню Йорк отново протече по позната схема - 15-те членки пускат бюлетина за всеки кандидат с “окуражавам”, ”не окуражавам” и “без мнение”. Броят на гласовете за, против и въздържал се става ясен след вота, но не и коя държава как е гласувала. Името на новия генерален секретар трябва да бъде ясно през октомври. Мандатът на Бан Ки Мун приключва в края на годината. 

http://www.faktor.bg/