Искате да дишате по-малко мръсотия ? Тогава не гласувайте за ПП ГРОБ !

След две седмици имаме право да избираме от некачествената политическа стока на пазара на БГ демокрацията. Имаме шанс поне в Бургас да повлияем една партия на корумпирани и непукисти герберчета да получи по-малко власт, защото с пасивността си по отношение на опазване на чистотата на въздуха над Бургас тя е абсолютно неадекватна цели 14 години.

Дори в дните на предизборните борби на нея не й пука за този проблем и последиците от него, които са видими в цял свят.

Мръсният въздух създава различни здравословни проблеми – от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройства

Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права. Всяка година по света от преждевременна смърт, свързана със замърсяването на въздуха, умират 7 млн. души, вкл. над 600 000 деца.

"Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст – това са повече смъртни случаи на година отколкото от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно" – това са думите на Дейвид Бойд, експерт на ООН в интервю за фондация "Томпсън Ройтерс".

"Това е световна здравна криза, по която нистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето, и правото на живот в здравословна и устойчива околна среда." 

В своя доклад, представен на 15.01. пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева, Бойд изброява редица стъпки, които могат да прадприемат правителствата, за да намалят замърсяването на въздуха.

В качеството си на преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия Дейвид Бойд смята, че проблемът със замърсяването на въздуха е бил подценен на много места по света, а най-засегнати са маргинализираните слоеве от населението.

До известна степен причината е в това, че видимата част от замърсения въздух често бива изчистена, но се пренебрегва замърсяването на тази част, която е невидима за окото.

"Взели сме отношение по някои видове замърсяване на въздуха на някои места, но голяма част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа днес, не може да бъде видяна и помирисана. Това са онези микроскопични частици, които хората вдишват в дробовете си".- https://www.sinoptik.bg/news/tihiiat-ubiec-kojto-vzema-poveche-zhertvi-o...

Доказателства да искате :

Тази сутрин -20 март 2021 г.

Мръсотията под формата на смог идва от "братската" рафинерия ...

Бургас отново е на първо място по замърсяване с ФПЧ и то на моменти до 2.28 пъти над нормалното ?!!

Това дължим на управляващата партия ГЕРБ и нека след две седмици да й помогнем да си отиде в историята с вота ни против нея !

"Под лупа"