You are here

Испания залови опасен джихадист с над 300 профила в социалните мрежи

 

Още трима членове на "Ислямска държава" са арестувани в Жирона, Парла и Мароко при съвместна операция на полицията на Испания и Мароко

Четирима предполагаеми членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ са арестувани в Испания и Мароко, съобщава националният ежедневник "El Pais", цитиран от "Фокус", като се позовава на изявление на министъра на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо.

Арестите са извършени в рамките на съвместна операция между полицията на Испания и Мароко. Съгласно представените от министъра данни, два от арестите са извършени в Жирона, един в Парла и един на територията на северноафриканската страна. 
В прессъобщение се уточнява, че задържаното в Мароко лице е „опасен и добре познат“ член на „Ислямска държава“, който е създал „над 300 профила в социалните мрежи“, за да разпространява джихадистка идеология.

Двамата арестувани в Жирона са заподозрени в проникване в акаунти на „нищо неподозиращи хора“ с цел публикуване на насилствен и графичен материал.

Според полицията заподозреният, арестуван в Парла, е представлявал „реален риск" за испанската национална сигурност и вече е бил „в напреднал процес на радикализация", набирайки съучастници за „планиране на атака".

http://www.faktor.bg/bg/articles/ispaniya-arestuva-opasen-dzhihadist-s-n...