Испания цъфти след 300 дни „нестабилност“

Испания премина границата от 300 дни без правителство. Но и да не ви се вярва, малко испанци изглеждат разтревожени от този факт, а икономиката на страната се движи право напред, пише Associated Pre.

Из градовете на Испания можете да видите претъпкани кафенета и ресторанти, процъфтяващи модни магазини и художествени галерии и много, много туристи. Общото впечатление е на оживена и развита държава. Така че кой се нуждае от правителство?

„Не съм особено притеснен от това. По телевизията и във вестниците се говори за това, но всички политици са еднакви. Те са измет, която не се грижи за хората“, казва Гоито де Камачо.

През последните девет месеца консервативната „Народна партия“ води служебно правителство, след като резултатите на изборите на 20 декември 2015 г. и 26 юни тази година не дадоха сериозна преднина на никого.

Партията спечели и в двата случая, но не разполага с мнозинство и трябва да опита да формира правителство на малцинството до 31 октомври. В противен случай страната ще е принудена да проведе трети парламентарни избори.

Въпреки всичко това, в страната няма чувство за паника. Проучване на CIS от този месец показа, че най-голямото притеснение за испанците остава безработицата от 20%. След това идват корупцията и разочарованието от политиците и политическите партии. Липсата на правителство е едва на пето място.

„Политиката в Испания е хаотична, а партиите се интересуват само от себе си. Те казват, че това не се отразява на икономиката, но аз смятам, че може и да сме по-добре без правителство“, казва 52-годишният компютърен техник Хосе Луис Алфонсо.

Експерти обаче предупреждават за опасностите от измамното впечатление, че страната се развива по-добре без централна власт.

„Вярно е, че една държава може да се поддържа без правителство. Проблемът идва тогава, когато това се случва прекалено дълго време“, казва професорът по икономика Хосе Рамон Пин. Според него голяма причина за растежа е фактът, че бюджетът за 2016 г. е бил приет преди началото на политическата криза.

Испания изобщо не е уникална в това отношение. Белгия постави европейски рекорд, след като ѝ трябваха цели 541 дни, за да гласува правителство след изборите през 2010 г.

В момента Народната партия на Мариано Рахой има подкрепата на 170 от общо 350 депутати. Тя обаче се нуждае от гласовете на други народни представители, или от въздържането им, за да формира правителство на малцинството.

Но в Испания никога не е имало коалиционно управление, а партиите в страната изглеждат неспособни да сключват такива сделки. Все пак според спекулациите Социалистическата партия може да се въздържи от гласуването в края на месеца.

Междувременно испанската икономика е сред най-бързо развиващите се в Европа. Международният валутен фонд (МВФ) очаква тя да нарасне с 3.1% през тази годината, а този показател е равен с периода, в който страната имаше функционираща власт.

Централната банка на Испания обаче предупреждава, че политическата безизходица може да има негативни ефекти върху икономиката, тъй като пречи на ключовите реформи, които да гарантират траен икономически растеж.

Проблем е спадът на доверието на инвеститорите, както и заплахите на ЕС, че ще санкционират Испания, ако не ограничи раздутия си бюджетен дефицит.

Очакванията за тази и следващата година са дефицитът да бъде съответно 4.9% и 3.6% от брутния вътрешен продукт на страната. И в двата случая това е доста над разрешените от ЕС 3 процента.

http://ureport.bg/