Истинския проблем е отсъствието на реформи и грандиозната корупция, която изгони от страната български лекари, които сега борят кризата и бранят други народи, а не българския.

Ilian Vasilev
 
Властта пунтамари по кризата с вируса като обяснява проблемите с издържливостта на здравната система - с което ни плашат, с това че лекарите са свръхуморени и намаляват, включително и защото 11 от тях загубиха битката с този вирус.
Това е типичен повърхностен подход, при който се бъркат причина и следствие.
Истинския проблем е отсъствието на реформи и грандиозната корупция, която изгони от страната български лекари, които сега борят кризата и бранят други народи, а не българския.
Не са 11 те загинали, а над 1600 напуснали България за последните 3 години, според данни на БСК, лекари и сестри, чието отсъствие завършва днес в констатацията че нямаме достатъчно лекари и сестри, като че ли това е природно бедствие, а не причинено от политиката на това правителство.
И аз има близки, които избягаха не защото не обичаха болниците си и болните си, а защото ги малтретираха с по 800 лева заплата и безбройни дежурства.
Бягат не защото няма пари изобщо в Системата, а защото една върхушка от лекари получават над 20 хиляди лева на месец, а масата тъне в мизерия като доходи и като материална база. И сега МЗ лицензирано 36 лаборатории, а то няма права да лицензира когото и да било, защото не е лицензираш орган. А има много повече лаборатории, но за тях няма достъп до милион лева на ден в тестове. Само за тези които са послушни и дават нужните данни в информационната система на МЗ.
А затова са виновни корупцията и правителството, което вече 11 години не прави нищо за да реформира тази сфера.
Така че констатациите че няма лекари и сестри тръгват от отговорността на това правителство за компрометираната ни здравна система и са жертвите и щетите от тази криза.
Сега се мъчат да прехвърлят отговорността върху хората, че не спазвали мерките, а тя е във властите за всичко което са направили или не направили през последните 12 и повече години.
 
Фейсбук