Историкът Божидар Димитров откри публични тайни и приятелски огън

Историкът Божидар Димитров откри публични тайни и приятелски огънПреди да обърна внимание на ново откровение на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, което потвърждава така добре охраняваната публична тайна за дружбата между Георги Първанов и Бойко Борисов, да припомня предишна своя публикация, подплатена с оценка на историка за събитие, чието развитие не е могъл да предвиди.

В своя статия от 3 септември тази година, озаглавена иронично „Искаме си паметник на българските освободители в Либия!”, извадих на показ следното:

„Ние сме вечно благодарни и все повече ставаме такива, ако се съди по продължаващите монументални градежи, възпоменателни церемонии и всякакви други „мероприятия“ в чест на освободителите ни. Най-прясното от тях се състоя преди месец край Варна по инициатива на Руското географско дружество (чийто президент е Владимир Путин), когато военнослужещи от руския флот заедно с представители на българските военноморски сили, поставиха мемориална паметна плоча на борда на потъналия край Варна по време на Първата световна война руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”.

С потопяването на руския­т ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”, потънал след взривяването му от българска мина на 25 февруари 1916 г. в наши териториални води на подходите към Варненския залив, е предотвратен пореден руски артилерийски обстрел срещу града, категорични са историците. Ето какво пише един от тях, без да знае, че след 5 години славният символ на руската агресия ще бъде открит през 2010 година:

7 ноември 2005 г. в. „Стандарт“

Громим руснаци и турци в морски бой

При отбраната на Балчик потапяме миноносеца „Лейтенант Пушчин“

Проф. Божидар Димитров

По време на Първата световна война България отбелязва и втората си и още по-голяма морска победа. За нея дълго време изобщо не се споменаваше, тъй като е срещу „братята“ руси. Става дума за отбраната на Балчик през есента на 1916 г., когато е потопен руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин“. В балчишката операция българското командване демонстрира завидно оперативно умение при съгласуване на взаимодействието между бреговите батареи, авиацията и флота.

...През Балканската война шестте (български- бел. авт.) миноносеца принудиха турските броненосци да отскочат от нашия бряг, по време на Първата световна война държаха настрана руските крайцери, а през Втората световна война бяха потопени и шестте съветски подводници, опериращи пред нашите брегове.”

Горният цитат показва още веднъж, че понякога откровенията на хора, с които си на противоположни позиции, са по-ценни като доказателство, отколкото мненията на съмишлениците. Защото с противника няма как да сe наговорил. Това се отнася и до интервюто на Божидар Димитров във в. „24 часа” от 22 ноември 2011 г. , в което той потвърждава многократните ми твърдения за приятелството между Борисов и Първанов, посрещани с ледено мълчание от заинтересованите това да не се разчува, за да не се пречи на пътуващия цирк с размяната на някакви заяждания между двамата побратими като за пред публиката. Вестникът пита:

„Тук, в кабинета на бившия Първи Тодор Живков, сте близо и до резиденцията на премиера Борисов, и до тази на президента Първанов. Носи ви се славата на „топла връзка“ между тях…”

А Божидар Димитров отговаря ясно:

„Тази легенда възникна, тъй като в един период от време бях приятел и до известна степен нещатен съветник и на Георги Първанов, и на Бойко Борисов. Никога обаче не съм пренасял политически предложения и послания между тях, въпреки мълвата. Та те самите бяха лични приятели. А големите мъже нямат нужда от посредници.”

Като вътрешен човек на кукловодите в БСП от т.н. преход, мнението на Димитров за създаването на ДПС също е принос към фактологията, която самата БСП или отрича , или заобикаля с удобно мълчание.

„Какво бъдеще има алианс между БСП и ДПС?”, питат от „24 часа”, а директорът Димитров признава:

„Алианс между тях има отдавна. ДПС беше измислено от Андрей Луканов като турското крило на БСП и през тези 22 години то се изявяваше точно като такова. Спомнете си левия шут на Ахмед Доган към правителството на Филип Димитров, изолирането на царя и т.н. Така БСП навремето успя да обърне възродителния процес от опасност за себе си в преимущество, т.е. гарантира си турските гласове. Разбира се, като плащаше на върхушката на ДПС, но това време, надявам се, свърши. Така че дали БСП и ДПС ще се обединят в партия, или в алианс – все едно. Те са в пакет от самото създаване на ДПС.”

Да обобщим: Борисов и Първанов са стари приятели и познайте кой от тях е покровителствал на правата на партиен лидер политическото издигане на другия! Колкото до това, че БСП е създала ДПС като свое турско крило, плащала е на върхушката на ДПС и си е в пакет с нея от самото начало- това трябва да се „доведе до знанието” на избирателите на соцпартията, ако случайно не са чували. Защото всички останали в България го знаят. Сега вече е изречено и от авторитетен познавач на събитията от първа ръка, като Божидар Димитров.

Иво ИНДЖЕВ