Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД

Димитър НиколовИнтересно ли ви е как от 200 000 бургазлии едва 51 стават общинска съветници и определят вашето житие – битие за следващите четири години напред. Местни данъци, такси, условия за правене на бизнес, издаване на разрешения, достъп до информация, цена на билетчето за градски транспорт, цена на таксата за синя зона, размер на глобата за вдигнатата ви от  хищния паяк кола, глоби за вашето куче, че се разхожда без намордник или за това, че сте напсували поредния чиновник и още за куп неща, които дори не можете да си спомните, като такса за ясла, за ползване на детска градина, цени на млечна кухня, места и цени за реклами, тротоарно право, имена на улици и площади, цени на квадратен метър от площ на общински пазар или места за разполагане на преместваеми обекти, размер на средствата за почистване на улиците от сняг,поставяне на пътни знаци, промяна в схемата на движението и т.н. и т.н....  Учудващо много права и почти никаква отговорност, освен онази, че на следващите местни избори могат да ги сменят и какво от това...

Имам чувството, че много от бургазлии едва ли са се замисляли върху личностите, които си избират просто на куп или килограм в партийните листи за общински съветници на местните избори, примерно като онези от управляващата ГЕРБ и това им прави лоша шега, например като на онези наши съграждани, които се опариха с ликвидирането, преместването или поевропеизирането външния вид на техните преместваеми обекти от 2008 до 2011 г. или на наемателите на магазини и щандове на общинския пазар „Краснодар“.

Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД За тези, които сега ще се усетят, е вече късно, защото местните избори отшумяха само преди седмици и сега следва ситуацията като в клипа на братята сърби, които си го написаха точно и кратко „После е...е нема каене“- отличен нагледен анализ на изборите...

И ако пиша тези редове сега, да кажем след дъжд качулка, е затова, че на нас ни трябват хора с активна лична гражданска позиция, отстояващи не тяснопартийни интереси, а изповядващи общите интереси на бургазлии, на онези, отишли до изборните урни и дали своя вот не само за 50 или 100 лв. или водени от носталгията по чичо Ламбо или пленени от харизмата на един бивш пожарникар и полицай, който наистина е прецедент в българската история след Бърдоква от Средновековието, но и заявили своя избор за личности, доказали своята честност, привързаност и споделяне на истината като тяхна най-главна заслуга, а не толкова техните професионални качества и постижения или степен на богатство.

Подобни разсъждения ме накараха да напиша следните редове, описващи дейността, връзките и зависимостите на един обикновен общински съветник, който не е от управляващата партия, осъществила почти абсолютна власт по вертикала на управлението.

Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД С този материал се надявам да обрисувам и положението в сегашния Общински съвет в Бургас, който аз наричам ЕООД (без да желая да омаловажа ролята на някои съветници) като част от моментална снимка- малко разфокусирана, черно-бяла, но истинска...

Тази т. нар. снимка показва и бившите, и сегашните, и бъдещите връзки, интереси и групиране на вероятните бъдещи сътрудничества, които в областта на бизнеса търсят реализация чрез дейностите на общините, примерно чрез тяхното кредитиране или участие в инфраструктурни проекти или обществени поръчки. Точно заради подобни сдружения или кръгове по интереси влизат повечето общински съветници, особено онези, активно занимаващи се с бизнес, защото точно в общините са парите в нашата ошмулена държава и те са най-привлекателният обект за бизнеспартньорство, останалите мотиви на подобни персони са вятър и суета.

Нужно ли е да ви припомням интересите на общински съветници вече трети пореден мандат?!

Е, макар и постарому с моя разказ ще допълня картинката за още една такава многоуважавана, кадърна и издигнала се персона, осъществяваща връзка между едрия бизнес и структурите на една община.

Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД Може би си спомняте някои от общинските съветници от Йоаново време в третия му мандат от 2003-2007 г. Сигурно си спомняте, че тук-там в медиите и в разговорите на бургазлии от онова време също го наричаха Общински съвет ООД.

Точно този Общински съвет завърши този мандат през ноември 2007 г., а Върховният административен съд беше осъдил община Бургас да плати 2, 845 млн. лв., които точно тази администрация опитала да укрие от данъци, а с лихвите тя набъбна до 4,8 млн. лв.

Какви бяха тези пари? От НАП по онова време заявиха, че: „Това са пари от укрити доходи от общински дейности и данъчни нарушения“. Иначе казано, ставало въпрос за укрити доходи от наеми на паркинг-места в „Спортни имоти“, от наем на общинско  имущество във фирмите „Общински имоти“ и „Общински имоти“, от реклама, от продажба на парцели, терени за жилища, от продажба на тръжни документи и гаранции за изпълнени договори и др.

Новият по онова време кмет Димитър Николов не знаел НИЩО?! Макар че е бил председател на постоянната комисия по икономика и инвестиции в този мандат и точно член на тази комисия и на още две важни постоянни комисии по транспорт и съобщения и на комисията по бюджет и финанси е бил нашият главен герой с инициали Д.К.

По онова време той е бил общински съветник от ПП „Движение Гергьовден“.

Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД Интересно ми е как бизнесмени от такъв ранг като Димитър Николов и нашият герой в този разказ Д.К. не са имали информация за подобна престъпна практика, която обаче не е била наказана и е била изплатена отново от бургазлии с лишенията в общински бюджет 2008, както и с разплатените допълнително още близо 2 млн. лв. към асфалтиращите фирми и допълнителните 978 000 лв. за поставяне покрив на Летния театър?!

Освен добри частни предприемачи тези тогавашни общински съветници са били и добри менажери, собственици и съсобственици на много фирми, което прави немислимо да бъдат ненаясно с нещо, което е ставало покрай тях?!!

Примерно Д. К. е бил собственик, съсобственик, управляващ, член на Надзорен съвет, председател на цели 14 търговски дружества през онзи период 2003—2007 г., както и преди него, а това е огромен опит и толкова връзки, че направо си е немислимо да допуснеш, че такъв спец може да бъде избъзикан за нещо, свързано с бизнес.

Ще изброя бегло участието му в тези фирми от времето преди 2003 г. и след тях до края на мандата му като общински съветник в онова ООД с колоните отпред:

„Частна предприемаческа банка ТЕКСИМ“ АД, „Стопанска и инвестиционна банка“ АД, „Брод“ АД, „Бриз-ЮГ“ АД, „Булида“ ООД, „Д.И.Б.“ ЕООД, „Бургойл“ ООД, „КОИНВЕСТ“ ЕООД, „Общинска банка“ АД, „Понеделник“ ООД, Сдружение „Регионален технологичен център“, Колоездачен клуб „Бургас“, „Технологичен център по екология и природни ресурси“, „Фармацевтични химикали АД- Бургас“.

Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД Наистина бизнесмен с изключително богат опит и много връзки като примерно с Георги Маринчев, шеф на „Пепеляшка“, почистваща община Бургас и не само там, Христо Ковачки и неговият зет, с който са заедно в управлението на Общинска банка, съвсем бегла връзка с Любомир Пантелеев в „Брод“ АД,  с бизнесмена Тони Алексиев, съсобственик с Радостин Узунов и Добрин Узунов в „Инвестмънт СП клуб“ АД, които са собственици заедно с Димитър Николов на скандално известната фирма „БОВЕ-1“ ООД от 1997 г. до август 2000 г. които продължават нейното съществуване до април 2003 г. та според в.“Нова зора“ чак до 2006г.

Спомняте ли си скандалната статия на в. „Нова зора“ за историята около Димитър Николов?!

Ето кратка част от нея, показваща ролята на фирмата му „БОВЕ-1“ ООД:

„„Нова зора“ - брой 35 - 4 септември 2007 г.

Контрабандист иска да управлява Бургас

Лидер на ГЕРБ мамел години държавата с внос на сухо мляко

Енчо ЕНЕВ

Началото

„Престъпната дейност се е извършвала в средата на 90-те години. Вносът на Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД сухо мляко от ОНД, предимно от Украйна, бъдещият политически лидер започва през 1995 г. и го осъществява успешно през следващите години чрез бившата си еднолична фирма „Бове - 1“ - Димитър Николов, която е регистрирана на 22.05.1992 г. по описа на БОС. Странно защо обаче „Бове - 1“, която е била със седалище в с. Ветрен, е прекратила дейността си 5 години по-късно, но решението за това е било вписано в партидния номер на делото едва на 19.12.2006 г., когато вече Димитър Николов е спряган за кандидат-кмет на Бургас от името на ГЕРБ.

Фактически едва 2 години след консумиране на престъплението то е било разкрито. Следва съставяне на акт за митническо нарушение против лицето Димитър Николов Николов от с. Ветрен, Бургаска област, президент на фирма „Бове - 1“. В акта буквално е описано следното: „С деянието си гражданинът Димитър Николов Николов е нарушил разпоредбите на чл. 51 от Закона за митниците (контрабанда - б.а.).” Актът е подписан от адресата, който не е направил никакво възражение по него нито тогава, нито впоследствие.“

Героят на моя разказ е и в добри връзки с д-р Душепеев в ЕООД „ Хоспис- ИГНАЦ ЗЕМЕЛВАЙС“ като съсобственик с дялово участие през 2008 г. Както се казва, неведоми са пътищата божии, както и тези на бургаските бизнесмени и местни политици, но затова има примерно информационни ситеми като „Апис“, „Сиела“, „Дакси“ и те дават сюжети не само за малък разказ, а и за нещо доста по-голямо.

Целта ми обаче не е клюката или интригата, а анализът на ония връзки, които всъщност правят политиката в България и в частност в Бургас и ако бургазлии не сте прозрели, че ви управлява капиталът и бизнесът, значи нищо не ви е ясно, а схемата е пари при пари отиват, както и властта отива рано или късно при парите...

Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД От 2008 г. Д.К. е в управата на „Динамо“ АД, първо в клона в Ст. Загора, а след това в Сливен. Ако сте забравили, в зората на капиталистическото съществуване на това дружество негов ликвидатор беше бившият и сегашен председател на Общински съвет-Бургас, Снежина Маджарова от ГЕРБ.

Едва ли фактът, че Снежина Маджарова е родена в Сливен, е надделял при избора й като синдик и управляващ на фирма „Динамо-СЛ.“ АД. От справката в информационната система „Апис 6“ е видно, че това дружество в значимата си част е било собственост на Николай Банев чрез друга негова фирма „АКБ-АКТИВ“ АД.

През 2002-2003 г. Снежина Маджарова е била синдик и управляващ  на обявената в несъстоятелност фирма на Н. Банев „Динамо-СЛ“ АД, а може би съвсем случайно след време г-н Д.К. го оглавява и става Мениджър на 2011 в Сливен...

Както посочих и преди това бизнесменът е много кадърен и успешен и точно затова се учудих, че при присъствието на тези двамата обиграни кадри хората на Йоан са си позволили такива щедри суми да изчезват от полезрението на общинските съветници, които по онова време дават възможност за доста противоречиви сделки с общинско имущество. От това време 7-8 общински съветници са пак тука и пак са същите само с разликата, че тогавашният мандат е осребрен или в морската градина или около нея- сигурно си спомняте... Мислете си каквото си искате, но е смущаващо...

„Прозрачното“ управление от мандат 2007-2011 също не е подложен на оценка, просто защото изборните резултати са подходящи за снежнобяло алиби и кметът е същият и перспективата е като при Йоан- пътят продължава... Докога? До пълната победа на ЕООД „Общински съвет“в Историята на един общински съветник в Общински съвет ЕООД новите му вариации ГЕРБ подкрепен от приятелите от т.нар. „Демократична коалиция“ в състав ПП „Лидер“ + СДС +ДСХ където е и героят от нашия разказ Д.Х., който е зам.- председател на ПК по „Бюджет и финанси“ и председател на ПК по „Международно сътрудничество и оперативни програми“ в общински съвет.

ГЕРБ+Атака+ДПС+ БСП и който още се сещате в името на почти пълното единодушие и в името на бургазлии, дори знам имената на повечето от тях...

Да се върнем само за момент към този отминал мандат и неговата оценка в един знаков доклад по проект „Купените местни избори или смъртта на местната демокрация“ изготвен от Институт за развитие на публичната среда с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа през февруари 2010 г.

В този доклад е посочен спорният ефект от едно решение на управата на „Общинска банка“ АД, където сегашният общински съветник в ОбС Бургас от ПП „Лидер“ Д.К. е член на Надзорният съвет на банката, заедно със зетят на бизнесмена Христо Ковачки, Никифор Вангелов, а именно да се даряват бонуси като лимузини „Лексус“ и джипове срещу клиентски задължения от страна на някои общини, сред които е и Община Бургас.

На стр. 85 от този доклад е обяснено как това решение на Общинска банка предизвикало и интереса на медиите към цените на някои екстри на местната власт и е цитиран в.“Труд“ в статия от 2 септември 2009 г.:

„Бургаският кмет Димитър Николов кара тъмносин „Лексус“ подарен от Общинска банка, която води сметките на общината – като част от бонусите по договора.“

Ето ти и още една връзка с Димитър Николов и може би ненапразно при връчване на свидетелствата на общинските съветници на І-то заседание на новия общински съвет камерата е уловила близостта при поздрава на кмета Николов към Д. К.

Може би една от причините за топлото ръкостискане са бонусите от Общинска банка, а може би и още една причина публикувана в сайта на общината:

„Общината тегли 10 млн. инвестиционен кредит от „Общинска банка” АД

вторник, 31 август 2010

След разглеждане и оценяване на подадените оферти бе избран изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Избор на финансова институция за предоставяне на целеви, дългосрочен инвестиционен банков кредит на Община Бургас в размер на 10 млн. лв.“. На първо място със 100 точки е класирана „Общинска банка“ АД.“

Перифразирано връзките продължават още от времето на първия мандат на общинските съветници Димитър Николов и Д. К., когато тогавашният кмет Йоан Костадинов присъства на кръгла маса в НДК София за публично-частното партньорство организирано от същата Общинска банка. Наследство може би или...

Като заговорихме за Общинска банка е редно да споменем нещо от нейната история и от последните новини около нея, защото те пряко коренспондират с бизнесмена общински съветник – Д. К.

„Съветници порязаха Общинска банка

в. Стандарт

През 2006 г. общинските съветници в София порязаха развитието на Общинска банка. След бурен дебат и под политически натиск те се отметнаха от решението си да се увеличи капиталът на трезора. Само преди седмица съветниците гласуваха в банката да се налеят 15 млн. лв.Общината държи 67% дял в банката. Според ръководството на ОБ, увеличаването на капитала на трезора ще доведе до повече клиенти и ще направи кредитната институция по-конкурентоспособна на пазара. Съветниците обаче са против, защото смятат, че общината няма да има пари да плати увеличението.“

Общинска банка не е голяма банка, но не е и малка за мащабите на нашата родина. Активите към 31.03.2006 г са около 480 млн.лв., а депозитите са били около 356 млн.лв. В същото време кредитния портфейл е бил към 175 млн. лв. (36% от активите).

Отново в. “Стандарт“ пише: „Продават под масата Общинска банка

Столичният парламент се готви да продаде под масата Общинска банка. На вчерашната сесия общинарите решиха да се увеличи капиталът на финансовата институция с 15 млн. лева - от 25 на 40 млн. лева. Това стана само два дни след като от СОС се кълняха, че няма да пипат дяловете във финансовата институция. Интерес от това решение има единствено Христо Ковачки, който държи 31% от акциите на трезора чрез 10 свои дружества. Тъй като общината няма пари да плати увеличението, по закон това трябва да се предложи на другите акционери. В Общинска банка се готви скрита приватизация, алармираха общинари. Досега Общинска банка беше малка, затворена структура с нищожни дивиденти, коментираха от пресслужбата на банката. Желанието на Ковачки било банката да се разрасне и да дава повече кредити, с което ще се увеличи и печалбата й.“

„Предизборни игри с Общинска банка

Медиапул

Намерението на Столична община да си върне контрола върху Общинска банка точно преди местните избори очаквано завърши с пълно фиаско, както се случи и с предишните опити. Този път Агенцията по вписванията отказа вписването в Търговския регистър на извънредното общо събрание на 1 септември. Мотивът е, че не е спазено изискването от устава на банката за най-малко 30 дни от поканата за насрочване на общото събрание до провеждането му. Това става ясно от документите публикувани в Търговския регистър.

Така се повтаря ситуацията от септември 2005 г., когато малко преди частичните местните избори за кмет, спечелени тогава от Бойко Борисов, общината се опита да направи същото упражнение, но безуспешно. От тогава досега са правени още няколко опита за връщането на контрола на Столична община върху банката, като последният беше през 2009 г.

На практика от 2004 г. банката се управлява от осъдения за укриване на 20 млн. лв. данъци Христо Ковачки, след като контролирани от него компании придобиха блокиращата квота от 25% в банката без знанието на Столичния общински съвет (СОС).

...

За разлика от преди шест години, когато хората на Ковачки не разрешиха да се промени устава и решенията да се взимат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, този път грешката е изцяло в Столичния общински съвет.

СОС взе решение да се свика извънредно събрание на банката на 14 юли. Освен промяна на устава, другото искане на съветниците беше за промени в тричленния Надзорен съвет, като хората на Ковачки – зет му Никифор Вангелов и Димитър Колев - бъдат сменени с Петя Димитрова и Стефан Ненов.“

БНБ лиши Ковачки от глас, общината си взема банката днес

24 Часа, Даринка Илиева

БНБ лишава за 6 месеца от право на глас в общото събрание на Общинска банка 5 миноритарни акционера, които държат над 25% от трезора, съобщиха от институцията. Фирмите, за които е наложена мярката, са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Решението е взето ден преди днешното общо събрание и дава възможност Столичната община да си върне контрола върху банката.

Мотивите на централната банка да се намеси са, че при лицензирането си Общинска банка е била създадена като дружество, което ще се контролира от общината. Приватизацията на общински дружества, които били акционери в банката, вкарвала частници в нея, които нямат нищо общо със Столичната община, а така се нарушавали условията при издаването на лиценза.

Освен това БНБ изисква промяна в устава на Общинска банка, за да нямат миноритарните акционери блокираща квота. Мотивът е, че петте дружества спъват действия на основния акционер - Столичната община.

Фирмите на Ковачки купиха близо 27% от Общинска банка през 2006 г. Столичната община притежава 67,51 на сто, а 18 други общини имат общо малко над 2%. Въпреки че е миноритарен акционер, бизнесменът на практика придоби контрол над банката, тъй като според устава й решенията се вземат с 3/4 от гласовете на акционерите.“

„София си взема Общинска банка от Ковачки

БНБ отне гласа на фирмите му в общите събрания на трезора за 6 месеца

в.Монитор

...

Промяната на устава ще мине без гласовете на хората от петте дружества – ЗАД “ОЗК-Застраховане”, “Интеркомерс груп плюс” ЕООД, “Търговска асоциация” ЕООД, “Мина Станянци” ЕАД и “Атоменергоремонт” АД, тъй като решението на БНБ подлежи на незабавно изпълнение.

С друго решение на събранието днес от Надзорния съвет на Общинска банка се очаква да бъдат освободени зетят на Ковачки – Никифор Вангелов, и Димитър Колев.

Те обаче няма да бъдат освободени от отговорност за работата си в банката. На тяхно място Столичната община ще вкара шефката на Пощенска банка Петя Димитрова и Стефан Ненов, който е работил в „Прайсуотърхаус”.

Столичната община поднови опитите за връщане на контрола над Общинска банка през лятото, след като на „Московска” 33 пристигна писмо от БНБ, че надзорна инспекция на банката е установила голяма рискова концентрация на кредити към фирми на бизнесмена Христо Ковачки.“

Ето я причината за отсъствието на един бургаски общински съветник от ІІ-то общинско заседание на 11.11.2011 г., когато бе съобщено раждането на новата група общински съветници „Демократична коалиция“, в която членуват петима съветници обединени все от близките връзки с кмета Димитър Николов покрай СДС, Движение Гергьовден и ДСХ (близко в предишните местни избори с бившият кмет Йоан Костадинов).

Не знаех, че точно партията на Христо Ковачки „Лидер“ е близка в Бургас с кмета от ГЕРБ, но явно е така и според хората и връзките и интересите. Това обаче показват и резултатите от вота на местните избори за кмет, когато около 9 000 гласа от тези политически формации отидоха в полза на Димитър Николов, но дружбата си е дружба...

Дали е било така и по време на парламентарните избори през 2009 г.- кой да ти каже?!

Тогава листата  изглеждаше така:

Бургаски избирателен район - Лидер с Новото време

1. Мирослав Петров Севлиевски - мажоритарен кандидат и водач на пропорционалната листа

2. Димитър Паунков Колев - Бургас

3. Ангел Христов Ангелов - Бургас

4. Въльо Димов Дучев – Бургас

 Времената се менят, но връзките и мераците остават, защото властта дава мощ, пари, връзки, зависимости.

Не от днес се знае, че мъжете с власт са ловци и в прекия и в преносния смисъл на думата, а такива са доста от тях, както и героят на моя разказ и разбира се кметът на Бургас.

Важното е да удариш кьоравото... Е, дивото, но то горе-долу е същото...

Дали разбрахте драги бургазлии, че да станеш току тъй един от 51 съветници решаващи къде на хартия, къде на практика бъдещето на общината и живеещите в нея над 200 хил. човека не е случайна работа, дори и да сте попаднали в листа на килограм...

Нищо лично, просто малък разказ...

Лука БАЛКАНСКИ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.