И митът, че Борисов се вслушва в гласа на хората, рухна

И митът, че Борисов се вслушва в гласа на хората, рухнаА колко много бяха българите, които си въобразяваха, че настоящият премиер е по-различен от предишните?

Творците експресионисти имат трудната задача да увековечат колегата си Бойко Борисов от късния му период („Той е като Пикасо, рисува скици на заседания“, Вежди Рашидов). По-рано можеше като Перикъл - с магистрален взор напред, благодарната агора в краката му, отзад спортни зали и пречиствателни станции, в хармонични пропорции с тялото муза. Но поне един от тези елементи е демоде. Българската демокрация вече не е като атинската. Доскоро Борисов се беше уединил в Банкя, ветровете му донасяха напевите на площада. Вслушваше се, поне привидно. Сега оглуша. Вярно, пренесе инкасото със заплатите на металурзите от предприятие на Валентин Захариев, но му омръзна и пренебрегна работниците от фабрика на Николай Банев, които са на същото дередже, служат си със същите протестни инструменти и имат идентични искания.

След серия протести ГЕРБ наложи мораториум върху отглеждането на ГМО. Отказа се от АCTA, реагира на протестите за шистовия газ. Доскоро дори враговете на Борисов признаваха, че той се вслушва в гласа на хората. А феновете му твърдяха, че това е нещото, с което той се различава от предшествениците. Но последно време се оказва, че

нищо не е такова, каквото изглежда,

най-малко очевидното. Борисов като слуга на суверена, бързащ загрижено да поправи грешките на подчинените си в името на народната воля - тази бравурна картина вече няма как да бъде нарисувана.

От началото на годината будни млади хора пълнят регулярно площадите в столицата срещу поправките в закона за горите. Хиляди други българи се подписват под исканията им. Борисов не чува тях. Слуша земеделския министър Мирослав Найденов и депутата Емил Димитров, с когото се забавляват в съмнително придобити ловни полета. Някога обещаваше да превърне голф игрищата в горички. Е, стана, на хартия. С което придобитите на безценица земи при Станишев получиха нова законова защита.

Беше време, когато Борисов разправяше, че не просто АЕЦ "Белене" е нужна на България. А и че каквото решение да вземе, ще го направи след референдум. Две седмици преди отказа от изграждане заяви, че ще инициира всенародно допитване чрез президента Плевнелиев. Не само не стана, ами и пак (доколкото всички социологически анкети показваха желание за строеж на централата)

не се съобрази с общественото мнение

Не казвам, че един политически лидер трябва да тича след уличния вятър. В повечето случаи следва да е обратното. Казвам, че твърденията, че Борисов се съобразява с общественото мнение и от това следва нещо добро, са мит.

Струва ли си да говорим за шистовия газ? С ударни темпове работи комисия за падане на току-що наложения мораториум. А за излъганите предизборно земеделски производители?

Но нека се върнем към най-големия триумф на обществения натиск в ерата на ГЕРБ - ветото върху ГМО. Всички официални власти в света отричат истинността на грамите на "Уикилийкс", защото са верни. В един от преведените от сайта "Бивол" документи се твърди, че на среща с американския посланик българският земеделски министър Найденов заявил, че

мораториумът е "тактическа хватка",

за да се изпълни "стратегическата цел този проектозакон (за либерализиране на ГМО) да бъде приет". Номерът бил Европейската комисия (ЕК) да се противопостави на ветото и България да го отмени. Найденов хитроумно заключил, че натиск на Брюксел би омаловажил българските протести и под давлението на ЕК страната лесно ще промени законодателството си в съответствие с целите на САЩ.

ЕК се оказа "мързелива", заверата до момента търпи провал. Но разкритията показват точно на кого служи правителството на ГЕРБ, колко му пука за българското обществено мнение и как се мъчи да го преметне. Те подробно разказват и за лобизма на ръководство на земеделското министерство в полза на ГМО.

За нуждата "доверителите" да бъдат финансирани

Тази информация не е шпионски разказ, тя е обикновен отчет на американското посолство как защитава интересите си в България. Не е ново, чудно или стряскащо, че дадена държава се мъчи да прокарва определена политика в друга. Не е и новина, че българското правителство се е поставило в чужд интерес. Стряскащи са все още наличните балами, които вярват, че настоящото е по-различно от предишните.

А примерът с ГМО препраща и към механизмите на взетото решение за АЕЦ "Белене", невзетото все още за шистовия газ... Въобще за всичко, с което Борисов иска да бъде обичан еднакво по света и у нас.

Но докато Първанов, Станишев, Кунева и Доган са му алтернатива, докато държи дистанционното на телевизора, розовият период на този велик художник няма да свърши. Поне у нас. Проблем може да има с чуждите ценители, поради което все повече ще рисува по тяхна поръчка.

Диян Божидаров

Сега