И най-евтината отсечка от “Тракия” стана златна

И най-евтината отсечка от “Тракия” стана златнаБългария ще поиска от Брюксел да възстанови 450 млн. лв. за големите европроекти

Въпреки клетвите на бившия регионален министър и бъдещ президент Росен Плевнелиев, че при ГЕРБ номерата с анексите и постепенното оскъпяване на магистралите не вървят, най-евтината „Тракия“ поскъпна с нови 24.7 милиона лева. Впечатляваща е не само сумата, но и това, че тя ще отиде точно у онези, които я поискаха - фирмата „Пътностроителна техника“ от групата на известния бизнесмен Васил Божков.

Стана ясно, че и двете поръчки за справяне с подгизването на лот 4 (отсечката от аутобана между Ямбол и Карнобат) са спечелени от тази фирма, която е част от „Тракия IV“ - консорциума, строител на отсечката. Още през есента на 2010 г. шефът на строителната група Иван Иванов заяви, че държавата трябва да даде допълнителни пари, защото се оказало, че по трасето има мочурища и неподходящи почви. „Тракия IV“ бе избрана, защото предложи да изпълни строителството на 49-километровата отсечка за 174.7 млн лева. Това беше сред най-ниските цени за километър нова магистрала - средно 2.2 млн. евро/км без ДДС.

И най-евтината отсечка от “Тракия” стана златнаИзвестно време министерството на Плевнелиев и пътната агенция твърдяха, че няма да се отпускат още средства, но през юли т.г. правителството се предаде, бръкна в бюджетния резерв и извади оттам 13.104 млн. лева за отводнителни мероприятия. Парите бяха дадени на подопечното на агроминистъра Мирослав Найденов държавно предприятие „Напоителни системи“, за да проведе обществена поръчка за дренаж и корекции на речни корита. То пък предпочете да не прави търг за проекта, а да покани конкретни фирми. Не е ясно какви са били офертите на загубилите фирми. Отделно агенция „Пътна инфраструктура“ пусна друг търг - за „стабилизиране на преовлажнени почви“. „Това ще струва до 15 млн. лева“, призна шефът на агенцията Лазар Лазаров, като уточни, че и тези пари ще са за сметка на бюджета, но те ще бъдат признати от Европейската комисия като допустими разходи и Брюксел ще ги възстанови на България.

До ден-днешен няма отговор защо държавата е приела нефелен проект за тази отсечка, ще има ли санкции за проектанта, който не е забелязал „сложната“ почвена основа и водите, и в крайна сметка кой ще поеме вината за оскъпяването на магистралата. Проектант на участъка е сдружението „Виа план“ - „Илия Бурда“. Никой не казва ще има ли насрещен иск към него за съществени пропуски в проекта, довели до значителното му оскъпяване. На въпроса „Имате ли претенции към проектантите?“ в интервю за „Строителство Градът“ преди месец Лазаров отговаря: „Това са слаби почви, не е нито мочурище, нито блато. Има преовлажнени почви заради това, че дълги години отводнителните съоръжения на „Напоителни системи“ не са функционирали поради откраднати дюкери. Въпросът е, че се доказа, че когато е сух периодът, тези съоръжения работят.“

Така „Пътностроителна техника“ получи с отделни договори допълнителни поръчки за 24.7 милиона лева, за да се справи с опасностите от подгизване на магистралната отсечка. След оскъпяването цената на линеен километър на лот 4 значително нараства. За сравнение, цената на километър за лот 2 (с изпълнител „Трейс“) е 2.2 млн. евро, а за лот 3 (с изпълнител „Актор“) - 1.9 млн. евро.

Освен оскъпяването отделен проблем е, че България продължава да плаща всички разходи по изграждането на магистралата от собствения си бюджет. Дотук Брюксел е покрил фактури за едва 24.4 млн. евро. Така въпреки че европейското финансиране е осигурено, „Тракия“ продължава да „бърка“ в джоба на българите. Според министъра по еврофондовете Томислав Дончев страната ни вече е изпратила заявките си за одобрение на направените разходи за магистралата. „С „Тракия“ всичко е наред, няма опасност от орязване или за загуба на европарите, а в ЕК вече преглеждат заявките на София за превода на средствата“, заяви пред в. „Сега“ Дончев.

В ОЧАКВАНЕ

България ще поиска от Европейската комисия да й бъдат възстановени над 450 млн. лв. вече направени разходи за големите инфраструктурни проекти. Изявлението дойде от строителния министър Лиляна Павлова след заседание на правителството. За целта ще бъде изготвен общ сертификат за платените проекти по програма „Транспорт“ и „Регионално развитие“, като страната ни очаква парите да бъдат платени от Брюксел до края на годината.

Румяна ГОЧЕВА,

Теодор ВОЙНИКОВ

в.„Сега“