You are here

Йълдъръм в защита: Роднини на премиера и президента на Турция не са свързани с укриване на финанси в офшорни зони

Стана ясно за офшорни сметки, свързани с министъра на енергетиката и природните ресурси и зет на президента Ердоган Берат Албайрак

 

Роднини на премиера и президента на Турция не са свързани с укриването на финансови средства в офшорни зони. Така поне твърдят двамата.

 Опозиционният вестник „Джумхурийет“ излезе с информация от журналистическото разследване "Парадайз пейпърс" за синовете на премиера Бинали Йълдъръм и за зетя на президента Реджеп Ердоган и неговия брат, предаде БНР.
В изявление преди да отлети на посещение в САЩ премиерът Бинали Йълдъръм призова да се проведе финансово и правно разследване. Така той отговори на изнесените от опозиционния вестник „Джумхурийет“ данни, че синовете му Еркам и Бюлент и други негови роднини са свързани с общо осем фирми в данъчния рай Малта. Изданието е партньор в Турция на Международния консорциум на разследващите журналисти, който публикува данните за финансови машинации на редица световни политици.

Турският министър-председател отхвърли обвиненията. Той заяви, че цял живот се е занимавал с морско дело, но когато е влизал в политиката, е предал бизнеса на синовете си. Когато влязох в политиката, дадох съвет на синовете си никога да не работят с държавата или да използват средства с източник държавни банки. Морското дело е международен бизнес. Поради това те работят по всички краища на света, навсякъде имат свои фирми, както и фирми-посредници. В това няма нищо тайно. Казвам така: ако в Турция или в някоя друга страна някой търси информация за човек или негови търговски дейности, влезте в сайтовете или търговските регистри в Турция, ще намерите информацията от всякакъв вид, която търсите, допълни Бинали Йълдъръм.
Семейството на Йълдъръм притежава редица фирми и кораби, регистрирани в южната ни съседка. Настоящият премиер на Турция преди беше министър на транспорта и съобщенията. Той е работил и като ръководител на морския транспорт на Истанбул, докато кмет на града в средата на 90-те години беше настоящият президент на Турция Реджеб Ердоган.
От публикуваните данни стана ясно и за офшорни сметки, свързани с министъра на енергетиката и природните ресурси и зет на президента Ердоган Берат Албайрак и по-големия му брат Серхат, когато те са били в ръководството на частния холдинг „Чалък“. Холдингът е създал множество офшорни фирми, свързани с него.

http://www.faktor.bg