Кабинетът реши да кани инвеститори за Седми блок в АЕЦ “Козлодуй”

Кабинетът реши да кани инвеститори за Седми блок в АЕЦ “Козлодуй” Министерският съвет прие на 11 април решение, с което се отваря за инвестиционен интерес Седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Държавата все още не е решила дали ще участва в строежа на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” – очевидно правителството отваря проекта за Седми блок за частни инвеститори, но това води след себе си резултата, че на практика страната ни няма да получава нищо от въпросния проект, тъй като реализирането му ще се осъществи от частен инвеститор!

Липсата на участие в даден проект лишава и страната от приходи – в случая някой все още неизвестен друг изпълнител на проекта за Седми блок, ако изобщо този проект види бял свят – ще получава приходите от продажбата на електроенергия.

„Отваря за инвестиционен интерес” – което в превод означава „Трай, Коньо за зелена трева!” и нищо друго. Досега инвестиционен интерес за готовата площадка на „Белене” имаше, но с неимоверните усилия на Щатите той бе спрян, инвеститорът RWE прогонен, и при готова площадка, с одобрението на ЕС и всякакви експертни заключения – правителството на ГЕРБ спря „Белене”, за да не разстройва американците!

Решението след правителственото заседание бе обявено в кулоарите на Министерския съвет от министъра на финансите Симеон Дянков, който би трябвало да е ресорен вицепремиер!

Пиша „би трябвало”, защото напоследък вицепремиерът Цветанов бе на първа линия в изказванията си по атомната енергетика и от Катар и в напоителните интервюта в различни телевизии...

Без държавни гаранции кой инвеститор би се заел с даване на крупна сума пари в такъв немалък проект – при подобни приказки преди време инвеститорите избягаха от проекта „Белене”, така че нищо чудно с подобна формулировка кабинетът „Борисов” да направи проекта за Седми блок в „Козлодуй неосъществим!На практика такова решение означава, че правителството не е гледало сериозно на такъв проект и го е говорило, за да потуши гражданското недоволство от спирането на проекта „Белене”, закъдето работите са в напреднала фаза и има готов реактор от руска страна.

Това спиране на проекта „Белене” наподобява на вземането на ембрион от вече бременна жена, без причина, и прехвърлянето му в друга жена, защото съпругът на първата щял да е недоволен, че ще става баща!

Що се отнася до приказките на Симеон Дянков те отново бяха на границата на лъжата, тъй като парите за проекта „Белене” никога не са идвали от държавния бюджет, а само и единствено от НЕК.

Така че да се говори на редовите данъкоплатци, че видите ли тези пари можело да отидат за пенсии, здравеопазване и образование са част от една мощна манипулация, която спорадично се поднася на населението, като се разчита на факта, че не всеки е тесен специалист!

По Дянковата логика сега трябва да потекат реки от милиони за пенсии, заплати, здравеопазване и образование, но това няма как да се случи, тъй като от правителствените коридори се лъже силно и непрекъснато!

Колкото ще намалят цената на парното от постигнатото от Делян Добрев, който уж намалил цената на природния газ, а всъщност изтръгна обещание само и единствено за деветмесечно намаление, толкова може да се приеме за вярно и, че Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” щял да заработи след 6 до 8 години!

Да не говори за развяваните твърдения, че България нямало да плати никакво обезщетение за спрения проект „Белене”, което може да се приеме като върхът на правителствените лъжи по енергийното бъдеще на страната!

Независимо от това какво се говори откъм правителството – провалът на проекта „Белене”, дошъл след решението на правителството и парламента той да бъде спрян е провал на един национален и високотехнологичен проект. И този провал идва след като е ясно, че страната ни намалява все повече експортните си възможности, не произвежда почти нищо за износ и конкурентоспособността й върви към рисков минимум.

Износът на ток е сигурна инвестиция за приходи в хазната, докато намаляването и спирането в близките години на този износ ще доведе до необходимост да внасяме електроенергия от Румъния и Турция и съответно цената на тока ще скочи в пъти.

Отказахме се от единственото високотехнологично производство и износа на ток – в чий интерес е ясно, като се проследи кой натискаше правителството да вземе подобно безумно решение.

Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, предизвестен фалстарт

"Такова решение трябва да се вземе преди да започне какъвто и да е инвестиционен проект. От Министерството на финансите настояхме и в решението има текст, в който се казва, че новият проект за 7-ми блок ще се прави по пазарен принцип и държавата няма да дава нито държавна гаранция, нито ще взима пари от бюджета", коментира министър Дянков.

Според министъра, за проекта за нов реактор ще трябва да се създаде нова проектна компания. "Ако ще се създава проектна компания, тя ще може да взима заеми за финансирането на изграждането на реактора, но не може да има тежести върху държавния бюджет", обясни министър Дянков на събралите се репортери.

Тогава за каква компания иде реч? Чужд инвеститор, чуждо финансиране без държавни гаранции – като каква страната ни ще прави проектна компания – като нещо, от което ще се харчат пари, за печалбите на частен инвеститор ли, инвеститор, който от началото до края на проекта Седми блок ще трябва да плаща за него?

Отказахме се с една гордост, с глупости от високо равнище, дрънкани по различни електронни и печатни медии, отказахме се от един със сигурност печеливш проект като не дочакахме скъпо платеното заключение на банката консултант, отказахме се с лъжи за някакви 20 милиарда цена, която в никакъв случай не е вярна като цифрово изражение!

Ето обяснението на премиера Борисов за отказа от проекта „Белене”, обяснение, което е на 180 градуса противоречиво с казаното от него преди година:

„Белене” го няма – държавата – фалира” заяви Борисов преди година.

Година по-късно чухме обратната интерпретация на Борисов за проекта „Белене”:

Един реактор в „Козлодуй” може да ни струва колкото два реактора в „Белене”, като разликата ще е във времето – за Седми блок ще чакаме поне 12 години и чужд инвеститор, без държавни гаранции. Като прибавим и неустойките за „Белене”, които няма как да не се поискат – авантюрата в „Козлодуй” се очертава като по-скъпа, отложена далеч във времето и несигурна като реализация.

Сайтът Медияпул коментира проблема с неустойките:

Руските доставчици на оборудване за АЕЦ "Белене", от която България се отказа, започват да пресмятат загубите си, написа в сряда, на 11 април руският всекидневник "Комерсант".

Загубата на групата "Обединени машиностроителни заводи" /ОМЗ/ може да надхвърли 2 млрд. рубли (около 50 млн. евро), сочат оценките на "Газпромбанк", цитирани в онлайн изданието, според което поръчки са направени и към други две предприятия - "Силови машини" произвежда турбини, а ЗиО - Подолск - парогенератори. Отделно на Carsib - консорциума между Areva и Siemens, са поръчани системите за управление и контрол.

Приказките за неплащане на неустойки от представители на властта, отидоха на вятъра.

Какъв ще е изходът за добив на електроенергия за България

Необходима ни е мощна ВЕЦ, за която страната няма средства, или да направим ТЕЦ, който освен цената, на която ще ни струва, консумира и въглища и е свързан с отделяне на въглероден двуокис, за който ние плащаме такси.

Третият вариант е атомната енергия, от които ние се оказахме.

Лъжите за опасна сеизмичност знаят, че в Япония централата издържа, но ударната вълна направи разрушението и огромните щети.

Председателят на парламента Цецка Цачева се видя с шефове в Тошиба, а Тошиба изкупува акции на Уестингхаус, т. е. пак стигаме до американска зависимост. За инвестиции е поканила Цачева Тошиба, но от правителствения пресцентър не уточняват в какви се очакват тези инвестиции – в газова централа, в проекта за Седми блок, или някъде другаде?

Тук изобщо не говоря доколко компетентна е Цецка Цачева да води такива експертни и строго професионални разговори и какъв е мандатът й за тях – също не стана ясно.

Реакторът невярно бе обявен като висока технология за поколение от 2 при положение, че той е 3+, което е истинската му характеристика.

Изтича срокът за подновяване на лицензирането и прелицензирането на срока за годност и експлоатация на Пети и Шести блокове в „Козлодуй”.

Според правилата фирмата производител, съгласува с Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, в случай, че лицензът не бъде подновен и продължена годността на блока за експлоатация – блокът трябва да бъде спрян.

Има технологичен срок, в който трябва да се поиска удължаване на лиценза, започват оценки, времето е фактор в тази процедура.

Предоставянето на чужда фирма за строеж на Седми блок, означава България да подари стотици милиони – от минало време и за бъдеще време, на чуждестранния инвеститор срещу това да строи, произвежда и продава електроенергия, без държавни гаранции.

Печалба за държавата няма и не се предвижда – цената на тока ще определи инвестиралия в Седми блок.

Това засега е резултатът от взетото решение на кабинета за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй”...

Тепърва ще излизат задкулисни сделки, повлияли на решението на спирането на АЕЦ „Белене”...

Тепърва ще се изяснява и кой какво „допринесе” за това решение, кой оказа натиск над правителството, за да променят негови членове позицията си три години по Нищоправенето за реализацията на тази централа.

Люба МАНОЛОВА