Кабинетът ще лекува децата по нова рецепта - без лимит и без пари

Кабинетът ще лекува децата по нова рецепта - без лимит и без париСпоред премиера Борисов хората, избрали лечение зад граница, са чуждопоклонници

Правителството сътвори поредния парадокс - отмени тавана от 180 000 лв. за лечение на тежко болните деца, но не осигури нужните още 5 милиона лева за това. От разпространената стенограма става ясно как, въодушевен от решението, премиерът иска родителите на болните деца публично да му благодарят, нарича хората, които са предпочели лечение в чужбина, „чуждопоклонници“ и дава абсурден пример как в неговото семейство решават здравословните си проблеми.

Лимитът беше въведен преди по-малко от година от същия кабинет поради липса на пари. Наскоро родители на бебе обявиха, че детето им е починало, докато е чакало те сами да съберат нужната над лимита сума за лечението му. Това стана повод преди няколко седмици Борисов да обяви, че лимитът ще падне. Вчера новият здравен министър Десислава Атанасова официално поиска ограничението да отпадне, като паралелно с това бюджетът на фонда да се увеличи с 5 млн. лв.

Първото й предложение се приема. Искането за повече пари обаче не среща разбиране у министъра на финансите Симеон Дянков, който препоръчва МЗ да намери средства чрез преструктуриране на собствените си разходи. Атанасова отвръща, че министерството й няма резерви, но и Дянков, и Борисов отказват допълнителни пари. Здравният министър обявява, че за в бъдеще смята да се пестят разходи, като чуждите специалисти се канят у нас, вместо децата да ходят в чужбина. Тя явно не знае, че през 2011 г. 114 от общо 387-те деца, лекувани с пари от фонда, са получили нужната им помощ именно така - с посещение на чужди лекари в България.

Борисов прегръща идеята и започва да я развива. "Но всъщност за някои от заплатите, които са си плащали и бонусите на тройната коалиция - и 200 и 300 хиляди лева да дадеш на такъв човек не е нищо, когато първо ще ти спести няколко милиона от подобни операции", казва той. "Ако тогава, когато ви свършат тези пари (бюджетът на фонда - б.р.), защото на прогнозни резултати и аз можеше да дойда в Министерство на здравеопазването и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте да ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари. Давам пример с най-свидното ми от семейството и съм го дал на български лекари. Всеки иначе би казал - да бе, при положение че мога да отида във Франция или Германия, защо да не отида, като има кой да ми плати 300-400 хиляди лева. Знаете, че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите са ни добри. Техниката ни е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари", казва премиерът. Той смята, че и на чуждите специалисти ще е приятно да дойдат в България и ще обучават и наши лекари. "А нашата техника, помните, когато във ВМИ открихме апаратурата за операциите на мозък, на очи и тук беше съпругата на френския посланик, която е лекарка във Франция, каза, че те във Франция нямат такива клиники с такава техника. С една дума, тези хора, като дойдат, те допълнително ще дадат тласък на нашата медицина с това, което действително сме похарчили много пари за апаратура", обяснява Борисов.

Всъщност по закон при никакви обстоятелства нито Борисов, нито сестра му биха могли да се възползват от фонда за лечение на деца, а голяма част от апаратурата, на чието откриване присъстваше премиерът в първата година и половина от мандата си, беше купена от тройната коалиция.

Премиерът препоръчва и фондът да "работи" със здравната каса, защото там "има много пари" за здраве и лечение. "Не може от 3.5 милиарда близо в сектор "Здравеопазване" накрая да ми кажете - ако не дадеш 5 милиона, ще загинат децата, не е коректно при 3.5 милиарда. Значи има ресурс да се спестят тези 5 милиона, дали в касата, дали при вас, където и да било. И в случая не е редно Дянков да го изправяме непрекъснато да обяснява - няма, няма и няма, защото не е честно. Трябва да го взема от някой от вас. От Министерство на културата да речем или от Министерство на вътрешните работи, ако искате....Всеки ще каже - няма", размишлява Борисов. За последните 2 години обаче касата вече прехвърли 440 млн. лв. от здравни вноски на МЗ.

В разговора се включва Дянков, който натяква, че сегашното правителство е дало за здравеопазване "всъщност близо един милиард повече от тройната коалиция в добрите години", а парите за фонда за лечение на деца са се увеличили 4 пъти. "Такава система друга няма, никое друго министерство, дори всъщност няма и увеличение, камо ли с една трета увеличение", казва вицепремиерът, пропускайки, че само за 2011 г. МВР направи преразход на бюджета си с 84 млн. лв., който беше покрит от бюджета.

"Тези цифри трябва да ги говорите повече. Ако гледате новините, там аз досега не съм чул, че 400% повече пари даваме. Аз не съм чул един родител да излезе и да каже - благодаря, че дадоха толкова много пари. Само дават, които са недоволни", включва се Борисов и нарежда: "Съберете ги всички, които са получили тези огромни пари, нека да кажат: да, благодаря. Това ще стимулира работещите в тази сфера. Сега, когато слушам цифрите, и то в условията на криза, просто това са революционно много дадени пари. И в същото време сменяме министър след министър, не го разбирам. При толкова пари да не може да се структурира системата?!"

Янина Здравкова