Кадрили и Канкан. ЗАЩО КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е В ОСТАВКА?

Григор ЛИЛОВ

**** Кой ще е новият еврокомисар?

Днес беше обявено, че Кристалина Георгиева подава оставка като еврокомисар. 
Логичен финал на драмата с ООН и скандала с публикации за нейно евентуално агентурно минало към ДС (виж и мой пост от 18 октомври: Е ЛИ Е ИЛИ НЕ Е АГЕНТ? **** Скандалът около Кристалина Георгиева поставя въпроси и дава отговори за пред света. У нас тези отговори си ги знаем **** Някои неизвестни факти относно "не"- и "да" -"принадлежностите" към ДС")

Оставката предварва и потушава евентуален пореден скандал с неправомерно изразходвани средства от бюджета на ЕС за нейни лични цели. Известно ми е, че одитната дирекция направи проверка, но резултатите не са обявени официално.

____________________________________________
Същевременно беше обявено новото й назначение, влизащо в сила от 2 януари - изп. директор в Световната банка и шеф на IDA Международна асоциация за развитие към Групата на Световната банка.

**** Асоциацията помага с финансиране на най-бедните държави в света, определени като такива от ООН. Става дума за над 40 страни.

**** Въпреки че постът на изпълнителен директор е нов, Георгиева практически ще замени бившия управляващ директор Шри Индравати и ще поеме функции за главен оперативен директор, който беше зает от финансовия министър на Индонезия. 
___________________________________________

Оставката не беше изненада за наблюдателите - изненадващо за повечето от тях е назначението й. 
Причините може да са различни, но според мен са валидни всичките, които ще изброя:

1. това назначение го наричам "Страничен пас на Питър" (Лорънс Питър в книгата си "Принципът на Питър"). Става дума за следното - когато някой висш сановник или дебел връзкар се провали в някоя корпорация или административна структура, за да не стане скандал или сблъсък с покровителите му, го изтеглят на друга длъжност - с още по-гръмки титли, още по-голям кабинет и още по-дебел килим в него, ама без предишните му огромни пълномощия.

2. на фона на Брекзита задкулисен сблъсък между европейското и англосаксонското лоби в Еврокомисията. Хората, свързани с последното, леко-полека ги махат, а то си ги прибира на почетни длъжности при себе си.

3. потайно договаряне на съвместни геополитически действия зад кулисите между Запада и Изтока, което включва и движение на различни кадри и "уважаването им" от двете страни.

Кой е водещият мотив, ще се разбере, когато се позабрави фигурата й. Ако я спуснат по улея надолу е ясно. Ако не я спуснат - също ясно.

МНОГО ВАЖНО ЗА ЯСНОТАТА
Визирам потвърдения отново днес отказ на Москва от картелно споразумение с ОПЕК за енергосуровините срещу различни отстъпки от Запада за Кремъл и респективно негови. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Визирам и новини, уж без връзка с назначенията в Световната банка - новини, които надали ще прочете в родните медии, а и в много чужди:
**** днес САЩ призна смъртта (б.м. - убийството) на Михаил Лесин за нещастен случай ( Лесин е олигарх, бивш министър, бивш президентски съветник, бивш медиен бос, открит мъртъв преди година в хотел Dupon Circle във Вашингтон
**** на Газпром разрешиха официално разширен достъп до газопровода ОПАЛ в Германия; 
**** Путин забрани нови авиоудари по Алепо;
**** политологът, член на клуба Билделберг, Римския клуб и др. общества, член на Борда на Фондацията на Рокфелер и др. негови директорски бордове, бившият съветник по национална сигурност на американски президенти Хенри Кисинджър беше избран за академик от Руската академия на науките (напомням, че навремето пуснах постове за личните му срещи с Путин и връзката му с външнополитическата програма на Доналд Тръмп) 
**** дори и това, което вече знаете - днес ФБР започна ново разследване за имейлите на Хилъри Клинтън въпреки решаващите дни за кандидат-президентските кампании
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

НОВИЯТ ЕВРОКОМИСАР

През май прогнозирах, че отказа на Росен Плевнелиев от борба за втори президентски мандат е свързан с обещаната му международна кариера в ЕС или в света. 
На 19 октомври напомних прогнозата си и посочих втория от вариантите - зам-председател на ООН.
Според мен той е с най-сериозни шансове за нов български еврокомисар. (ако оцелее ГЕРБ след изборите) -(но не би защото Борисов го отсвири - бел. ред. )
Разбира се, има и др. потенциални кандидати - най-вече вицепремиерът Томислав Дончев, през Меглена Кунева до Петър Стоянов. 
Кандидат е и Ирина Бокова на фона на горящия около нея пожар покрай действията й, довели до спиране на финансирането на ЮНЕСКО.

Въобще голям Канкан с родни фигури ще се извърти у нас за забавление на публиката. 
Хореографите и сценографите обаче са от чужбина.

www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1104088163040455