Казахме и "ДА" и "НЕ" на референдума, но цената на тока си остава висока заради ЕРП - (обновена)

Държавата спа при приватизацията на ЕРП, нейните чиновници се облажиха, а сега всички духаме супата на скъпия ток (обновена)

Чета тези дни интересни факти, как в Албания изгонили ЧЕЗ, как един работещ за ЕVN бивш министър знаел за цената на АЕЦ и май си е мълчал година и отгоре, докато Борисов се вихреше из БНТ да обяснява как без АЕЦ „Белене“ токът щял да поскъпне 18 пъти и при следващите му метаморфози от гъсеница до зелена пеперуда кацнала на рамото на зелените в Европарламента.

4udovi6aколаж: Bulgaria

Гледам една гражданка и едни сини лидери как се обвиняват взаимно кой е ликвидирал малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“ и един Р.Овч., който вече е забравил какво е казал и не мога да разбера, защо на всички тях хапнали яко от кацата с меда на държавата България им се иска толкова много да ни изкарат глупаци ...

Явно, обаче простият български народ си е виновен затова със своето овчедушие и търпение ...

Мълчахме когато приватизираха ЕРП-тата, мълчахме като ни вдигаха цените на тока, но най-важното мълчим когато ни оставят с колониални заплати и доходи достойни за Османската империя и то когато цели 6 године сме член на уж „елитния“ клуб ЕС?

Не цената на тока, а доходите ни са нищожни и труда ни се плаща като един вид милост, а не като работа и то при европейски цени на всичко друго.

Ето това е част от проблема ...

Няма как с тези цени на труда да не ни бъдат високи цените на всичко ...

Има обаче и една друга причина, за която в навечерието на референдума за АЕЦ или ЯЕЦ, а може би и според шифровката на Цвинокио да е и К.У.Р.Е.Ц. искам да припомня, а тя е ролята на чуждите инвеститори приватизирали ЕРП-тата.

МС одобри стратегия за приватизация на 67% от капитала на седемте ЕРП

След приватизацията на дружествата цените на електроенергията в страната ще бъдат единни

Министерски съвет (МС) одобри на днешното си заседание стратегия за приватизация на 67% от капитала на седемте електроразпределителни предприятия (ЕРП). Това съобщи министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев.

Едновременно ще се извършва продажбата на трите пакета - Западна България (включващ ЕРП Столично ЕАД; ЕРП София-област ЕАД и ЕРП - Плевен ЕАД); Югоизточна България (ЕРП Пловдив ЕАД и ЕРП Стара Загора ЕАД) и Североизточна България (ЕРП Варна ЕАД и ЕРП Горна Оряховица ЕАД). Ще бъдат организирани три независими успоредни конкурса по един за всеки пакет.

Държавата ще запази максимална степен на свобода спрямо своите акционерни права след приватизацията, свързани с остатъчния държавен дял. Методът на продажба на дружествата ще бъде продажба на акции чрез публично оповестен международен конкурс, предназначен за привличане на стратегически инвеститори. Заинтересованите инвеститори ще могат да участват във всеки един от конкурсите като подадат отделна оферта за всеки един от трите пакета, но без да се допуска придобиването на повече от един пакет от един участник както и подаване на комбинирани оферти. Участници в приватизацията могат да бъдат стратегически инвеститори, консорциуми или специално създадени за целта дружества.

Критериите ще бъдат включени в тръжните документи, които трябва да бъдат готови до края на месец юни. Няма да се допускат за участие в конкурса компании с неясен капитал, каза министър Ковачев.

На въпрос дали останалите 33% от капитала на дружествата ще бъдат пуснати на борсата, министър Ковачев каза, че и публичното предлагане на акции трябва да бъде развивано, но че въпроса ще бъде решен след реализирането на стратегията. Енергийният министър каза още, че и след приватизацията на дружествата цените на електроенергията ще бъдат единни за страната, писа през юни 2003 г. БГНЕС .

По онова време само с гласовете на управляващото мнозинство парламента одобри стратегията за прриватизация на Електроразпределителните предприятия (ЕРП).

Кръстьо Петков от Коалиция за България каза, че в нея отсъстват потребителите и защитата на техния интерес. Друг пропуск е ненаправения анализ на последиците от приватизацията и отражението на сделките върху цената на тока.

Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България

в. Монитор-16.04.2010

- Г-н Митев, как оценявате приватизацията на ЕРП-тата у нас?

- Приватизацията в енергетиката у нас е едно огромно престъпление и от нейните идеолози трябва да бъде потърсена съдебна отговорност. Според нас цялата приватизация в енергетиката по същество е незаконна, защото в действащата енергийна стратегия, приета през 2002 г., има изискване с оглед значението на електроенергетиката за националната икономика да бъде своевременно разработена отделна стратегия за приватизация на енергетиката, която да се предложи за одобряване от НС. Такава няма изготвена и до момента. Беше изготвена единствено стратегия за приватизация на ЕРП. Приватизацията у нас беше безумна и незаконна, и престъпна, ако щете, и като цени, които държавата получи. Продажните цени от трите сделки дори не покриват цената на кабелите и проводниците, които са в експлоатация към момента на сделките - 153 милиона метра кабели и проводници в ЕРП. Както знаем, те бяха приватизирани за близо 700 милиона евро. Излиза, че цената на метър проводник е около 9 лева, което е невъзможна цена. Отделно в закона за енергетиката пише, че при продажба на енергийни дружества трябва да има пазарна оценка, каквато не е направена, не беше определен дори и някакъв минимален праг. Също така и моментът на приватизация не беше удачен, както и делът от 67%. Консултант по сделката беше "Париба", която получи близо 1 милион евро хонорар.

- Знаете ли дали чрез изнасянето на дейности се източват ЕРП-тата?

- Според вас източване ли е това - "ЧЕЗ Разпределение" е 33% собственост на българската държава и 67% на чешката държава. "ЧЕЗ България" е 100% собственост на чешката държава. Цялата техника, която ползва "ЧЕЗ Разпределение", се взема под наем от "ЧЕЗ България". Например наемният договор на един автомобил е 1500 лева, което поне за мен си е класическа схема на източване. За тази сума може да се купи за една година нов автомобил. Просто е много по-лесно да процедират така, за да доказват разходи пред ДКЕВР, които след това се калкулират в цената, отколкото да доказват изхарченото за реални инвестиции.

- Това законно ли е?

- По принцип това са две отделни търговски дружества. Според мен това е схема за източване, но нека го кажат експертите. В Е.Он има една фирма "Региоком", където Е.Он държи 50%, тя се занимава с отчета, изнасянето на табла, извършва и строително-монтажна дейност и пласмент на енергия. Там е същото. В ЧЕЗ преди време уволниха 400 души отчетници и в крайна сметка приеха решението за връщане към месечното отчитане. Но те не назначават 400 души, а 200, и обявяват конкурс за изнасяне на дейността. Ще добавя, че от тези 200 нито един не е от уволнените 400 и 2/3 от тях се нуждаят от обучение, изпити и т.н., което са пак разходи. Защо се прави, като имаш готови хора? Това най-малкото е белег, че не са реално заинтересовани да намалят разходите, респективно загубите. Закриха касите в повечето общински центрове и сега в малките населени места, ако се пропусне срокът да се плати или трябва да се извърши друго плащане, например за прекъснато захранване, трябва да се ходи в областния център. Като цяло качеството на услугата е влошено. Какво от това, че като звъннеш на ЕВН в колцентъра, ти казват "ЕВН мисли за вас" или нещо подобно, като си без ток… Друг пример е колцентърът на ЧЕЗ, откъдето редовно бъркат Ботевград с Благоевград.“

"Бомбата" с увеличението на цените на тока бе заложена още в самата Стратегия за приватизация на ЕРП, одобрена от Народното събрание през юни 2003 г.

"Стратегическите" заключения, че по-високите цени били главен фактор за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата и фирмите доведе до огромно увеличение на цените на тока. Цялата "стратегия" бе изградена върху преки и косвени ангажименти държавата да вдигне цените преди приватизацията, както и да не пречи на повишаването им след това. Ето защо в разгара на приватизационната процедура правителството повиши цената на тока за домакинствата с 40 % и средната цена в края на 2004 г. достигна 14.7 ст. с ДДС. Този ръст далеч надхвърли темповете, които бяха заложени в приетата през 2002 г. дългосрочна Енергийна стратегия на страната.

Това е истината- българските национални предатели с комисионни и чуждите чорбаджии-бизнесмени направиха всичко това възможно, а именно непосилни цени при африкански доходи ?!

В"Указания за образуване на цените на ЕРП през 2005 - 2007 г.", издадени от ДКЕВР бе залегнал въпросният неприлично висок коефициент на възвръщаемост на собствения капитал на ЕРП-тата - 16 %, като преди това нормата бе 8 %. Забележете, "указанията" са приети, след като участниците в приватизацията вече са били известни. Така държавата е "обещала" изгоди на тези инвеститори за сметка на своите граждани,споделя икономистът Димитър Бъчваров.

Ето ви информация, на която да се насладите от ДКЕВР:

"Клиентите на „ЧЕЗ Електро България” АД, заплащат и следните цени за мрежови услуги:

- добавка за зелена енергия – 0,01110 лв./кВтч;

- цена за пренос през електропреносната мрежа – 0,00910 лв./кВтч;

- цена за достъп до електропреносната мрежа – 0,00623 лв./кВтч;

- цена за високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия – 0,00383 лв./кВтч;

- цена за "невъзстановяеми разходи" – 0,00338 лв./кВтч;

- цена за пренос на електрическа енергия през разпределителна мрежа на средно напрежение - 0,00746 лв./кВтч;

- цена за пренос на електрическа енергия през разпределителна мрежа на ниско напрежение - 0,04040 лв./кВтч;

- цена за достъп до разпределителната мрежа :

· за стопански потребители - 0,01628 лв./кВт/ден.;

· за битови потребители - 0,00496 лв./кВтч.;

Грубо около 8,2 стотинки на кВтч се увеличават цените на НЕК от едно от ЕРП-тата случайно избрано ?!

Какви 6 стотинки производствена цена на кВтч сънуват за ток от АЕЦ „Белене“, която явно няма да се гради ?!

Дори и да стане, цената веднага скача с надценките на НЕК и ЕРП-тата и става такава, каквато е сега, а в бъдеще и по-висока, като само тази година ще се завиши с 4-5% ...

Такава е истината за „кадърната“ държава и нейните фалиращи фирми и чуждите печалбари.

Около 21% ходихме  да гласуваме на референдума на 27 януари, а представихте ли си, че гласувате с „НЕ“ на ГЕРБ и всички ония кадри създали я от БКП, БСП, СДС и НДСВ (особено те от НДСВ, които направиха такава пиратска приватизация)? Аз лично го направих ...

Обратната позиция на онези около 79% негласували на референдума помага на ГЕРБ и сателити  да управляват поне още един мандат и д-р Борисов вече с ново амплоа като интелектуалец с очила да не слиза от екраните и страниците на всички медии, а вие, както и аз ще се чудим как да оцелеем или да си пръснем тиквите чрез скок от някой по-висок етаж, защото и в чужбина вече не искат такива като нас.

Блазе на ония, които ще се доберат до Терминал 2 или до други места за отпътуване .

Спомнете си заглавието на едно парче на Дио :“All the Fools Sailed Away”

http://www.youtube.com/watch?v=HdmwXsIjuPM

Ще се видим при урните и след пет месеца и този път- умната ...

Екип "Под лупа"

П.П. Редакцията на '' Под лупа'' се извинява за евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор .