Каква е истината за замърсяването на “най-добрият град за живеене”

Дали Бургас случайно е пропуснат в класацията за силно замърсени български градовеДали Бургас случайно е пропуснат в класацията за силно замърсени български градове

В началото на новата 2012 г. много медии публикуваха сведения свързани със замърсяванията на българските градове и дори посочиха преповтаряйки се в основният журналистически метод „copy-paste”, по който около 70% от материалите публикувани в медиите са били написани, едни 14 града, които са били силно замърсени...

Нашият вестник „ Под лупа“ е бургаски вестник и ние сме силно заинтересовани да отстояваме интересите на бургазлии по отношение на истината за честите замърсявания на въздуха в Бургас, както и за действията на местната власт за тяхното намаляване, защото всичко това влияе отрицателно и  директно върху живота и здравето на нас и нашите деца.

Нека ви запознаем с общата публикация на това писание според колегите от сайта „Поглед инфо“:

„14 града са силно замърсени

В 14 града има регистрирани наднормени стойности на фини прахови частици. Това са градовете Благоевград, Варна, Видин, Горна Оряховица, Добрич, Кърджали, Несебър, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Шумен.

Най - замърсен е въздухът в Шумен. Там е отчетеното превишение на Дали Бургас случайно е пропуснат в класацията за силно замърсени български градовесредноденонощната норма с 3,81 пъти. В Добрич има превишаване с 3,7 пъти, а в Перник с 3,6 пъти, където е регистрирано превишение и на средноденонощната норма за серен диоксид.

Причините за наднормените стойности на фините прахови частици са битовото отопление, промишлени дейности и автомобилния транспорт.

Наднормено замърсяване е било измерено на 30 декември в 20 населени места в страната, на 31 декември - в 17, а на 1 януари - в 11.“

Кратка информация, в която няма и думичка за Бургас, но пък е споменат Несебър, в които както всички знаем кипи едно индустриално производство та чак ум да ти зайде?!! Броят на индустриалните комини е по-голям от броя на мачтите на яхтите и малките корабчета закотвени на кея на порт Несебър... Да, да, ама не!

А и в Несебър все са едни бедняци, че дори един климатик или печка на ток не могат да си купят... Край на шегите и нека видим каква е истинската картина на замърсяванията на въздуха в Бургас само за последните два месеца на 2011 г.

По-чист въздух и морска вода от бургаската няма! Да бе, да?!!

Може би подобна констатация е нормална за общинските пиари назначени на заплата, както и за приятелските медии обслужващи срещу подходящи подаръци и поръчки интересите на местната герберска власт. Трудни са времената за медиите и те просто пристават като дашна мома на силните на деня. Примери колкото искаш...

Много бургазлии дадоха своя глас на местните избори за преизбирането на Димитър Николов. Може би обаче се сещате, че ние от екипа на „Под лупа“ неведнъж писахме на страниците на вестника, че кмет и общинска управа не обръщат подобаващо внимание на проблемите със замърсяването на въздуха на Бургас и явно не смятат да се борят с тези проблеми, защото зад тях стоят едни хора с много пари и с много връзки и приятели още от времето на Борис Елцин, покойния руски президент.

Все пак хората в Бургас имат нормални сетива и виждат как пушат коминчетата и имат добро обоняние и усещат задушливата миризма на неизяснени по състав газове... Виждат и праха от замърсяването по своите стъкла и по измитите си коли, които само след час са вече мръсни. Те нито са надарени с уникалния нос на куче от породата немска овчарка, нито пък имат чак такива проблеми, които да изкривят до такава степен психиката им, че да почнат да усещат миризми, които просто ги няма във въздуха около тях. Те са просто нормални хора за разлика от своите общински управници, които и подушват Дали Бургас случайно е пропуснат в класацията за силно замърсени български градовеобгазяването, и им докладват вероятно за него, но явно климатрониците на скъпите марки лични и служебни автомобили, примерно като „Лексус“, са им притъпили обонянието... Иначе не мога да си обясня сделката мълчание на общинската администрация срещу какво (подкрепа, пари и т.н. може би)?!!

Когато има замърсяване в други български градове, примерно Свиленград от медиите се реагира адекватно, както и от общинските им власти, а тук най-често се мълчи с изключение на публикациите на 2-3 медии... Това е Бургас... Положението е в стил: На Шипка всичко е спокойно...

Да, два български града, сходна обстановка, но различна реакция на медиите. Може би защото там нямат такъв известен кмет като нашия или такъв комбинат като нашия...

Кой да ти каже?! Понякога мълчанието на медиите си е направо злато за тях.

Нека отново си припомним информацията, публикувана от колегите:

„Наднормено замърсяване е било измерено на 30 декември в 20 населени места в страната, на 31 декември - в 17...“

Какво ли е било състоянието на замърсяването по това време в Бургас, което не се споменава?!

От сайт на община Бургас разбираме, че на 29 декември замърсяването в бургаският квартал Долно Езерово е било също значимо и опасно – 119,0 µg/m3!!!

 На 31 декември към 17:00 ч. замърсяването отново прехвърля нормите на нормалното и е тревожно – 115,3 µm/m3?!!

Тази информация обаче не е публикувана и Бургас се оказва чист пред медиите, но всъщност е с нарушено качество на въздуха и това не е инцидентно, а е многократно повтарящо се нарушение през последните месеци ноември и декември 2011 г., така е било и преди това.

Замърсителите не са само фините прахови частици, а и бензен и сероводород и кой ли знае още какво?!! Мълчанието обаче е злато за управниците и приятелите им...

Дали Бургас случайно е пропуснат в класацията за силно замърсени български градовеТака е било на 22 ноември 2011 г. в 22:00 ч., когато фини прахови частици замърсяват Бургас и достигат 127,0 µg/m3 и на 23 ноември 2011 г. в 21:00 ч. когато са 128,3 µg/m3  и на 2 декември при замърсяване с бензол и прахови частици и на 12 декември 2011 г. при голямото замърсяване отново с прахови частици от нива на 145,8 µg/ m3?!!

Питам се това ли са грижите на нашите управници за хората, които им плащат заплатите и гласуват, за да ги изберат?!

Мислите ли, че всичкото това замърсяване не е опасно?!

Прочетете и анализирайте следващите редове и преценете сами:

ОБЩ ПРАХ И ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ (ФПЧ10)

Източници

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на суспендираните прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, в това число мутагени, ДНК - модулатори и др., както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта и енергетиката.

Влияние върху човешкото здраве

Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 µm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. То се проявява с дразнещо действие и зависи от продължителността на експозицията. Кратковременната експозиция на 500 µg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболеваемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при значително по-ниски концентрации от (30 - 150 µg/m3), което е особено силно проявено при деца. Най-уязвими на комбинираното въздействие на праха и серния диоксид са хронично болните от бронхиална астма и от сърдечносъдови заболявания.

Често от истината боли и това важи с особена сила за политиците и най-вече за тези от тях, които са на власт.

Бих помолил колегите от „Дарик“ да включат този важен показател- чистота на въздуха и водата в своята престижна класация, защото плочки се правят веднъж на 10-20 години, а въздух се вдишва постоянно...

Ето вероятно и затова в класацията за 2011 г. към 30 декември ситуацията е такава:

„Класацията оглавява Стара Загора с над 81 000 гласа. На второ място се нарежда Бургас с над 67 000 гласа. Третата позиция засега е за Габрово, който събира близо 31 000 гласа.“

Г-н кмете, понапънете се, за да се променят нещата към по-добро относно снижаване на замърсяването на въздуха в Бургас. Струва си!

Петко ПЕТКОВ