You are here

Какво всъщност дишаме? Защо и как е попаднало във въздуха ни? Какво означава това за нас?

Вчера в читалище "Хамалогика" се порадвахме на презентация на "Грийнпийс България" за качеството на въздуха, който дишаме в Бургас. 

Всичко започна с покана във Фейсбук ...

Лято е и се радваме на хубавото време навън. Забравили сме за студените дни, за палтата, за отоплителния сезон, за честата нужда да ползваме автомобил, за смога. 

В този хубав момент на годината от "Грийнпийс България" и "За Земята" ви каним да поговорим за качеството на въздуха, който дишаме в Бургас. 

С внимание избираме качеството на храната, която ядем. Можем да избираме качеството на водата, която пием. Въздухът е просто тук, без право на избор при всяко вдишване. 

Какво всъщност дишаме? Защо и как е попаднало във въздуха ни? Какво означава това за нас? 

На тези важни въпроси ще потърсим заедно отговори, защото те пряко засягат нашето здраве и качеството на живота ни.

Ако темата ви интригува, искате да споделите позиция и да научите повече, заповядайте на беседа по темата за качеството на въздуха в Бургас. 

Ще започнем с кратка въвеждаща презентация за качеството на въздуха в града от "Грийнпийс България" и "За Земята", след което ще имаме време за въпроси, дискусия, предложения. 

Основни акценти:
* Източници на замърсяване на въздуха
* Въздействие върху здравето
* Технически решения – проекти за „умни устройства“ 
* Граждани за чист въздух в Бургас - как може да се включиш

На база данни, които бяха остарели и то от община Бургас, видеопрезентацията разбуди коментари сред двадесетте посетители и даде повод за коментари ...

Научихме, че в Бургас имаме стъкмистика вместо статистика по отношение на данни касаещи замърсяването на въздуха и че когато е удобно имаме профилактика, през която НЯМА ДАННИ, А ИМА ЗАМЪРСЯВАНЕ ВИДНО И ОСЕЗАЕМО С ОБОНЯНИЕТО, НО ...

Уж бяха неясни източниците на замърсяване, а ги има в докладите ?!

Но санкции ...

Разбрахме, че големината на ФПЧ 10 е колкото диаметър на човешки косъм, а ФПЧ2.5 са несравнимо по-малки и проникват дори през кожата ?!

 

Колкото до източниците за замърсяване отново се робува на общата представа, че най-голям е делът на битовото отопление и автомобилите, а се забравя, че в Бургас от 55 години има рафинерия и поне от 20 години фабрика за ПДЧ използваща опасни лепила ...

Безсмислени данни сочеха най-замърсен квартал Долно Езерово, Възраждане и Меден рудник по отношение на отоплението, но истината е различна ...

Ето и доказателство от 16 март 2018 г. и най-голямото замърсяване с ФПЧ е във Възраждане, а не в Долно Езерово ...

Ето и още едно от 11 април 2018 г., на което е видно колко по-голямо е замърсяването в Славейков, Зорница, Изгрев и ЦГЧ в сравнение с Долно Езерово, но ...

Що се касае до връзката на битовото отопление и замърсяване с ФПЧ от показаното вчера тя е смешна, защото ...

Снимката е от 29 юни - какво отопление ?!

Бургазлии трябва да се събудят, защото тази мръсотия ни докарва инфаркти, диабет-тип II, белодробни и онкозаболявания, но Чичо Митко не прати никой от неговите хранени люде да чуе нещо и да се поучи, а младежката организация на ГЕРБ е на една ръка разстояние от Хамалогика, но... ?!

Млада жена живееща в Италия се изказа как мръсотията във въздуха в жк Лазур я накарала да сигнализира в общината и ... НИЩО ?!

Стана ясно, че ЕС едва ли е най-доброто място за живеене по отношение нормите приети за замърсяване на въздуха, които са два пъти по-високи от тези на СЗО ?!

Най-лошата "новина" за бургазлии е, че няма техника, която да мери вонящата мръсотия от Малката Русия, няма и часови норми за замърсяване и най-важното няма желание някой да принуди т.нар. органи да си свършат работата дори при подадени жалби с доказателства, а "специалистите" в РИОСВ нямат и понятие и образование свързано с опазване на човешкото здраве, а една иституция си мълчи и мълчи като РЗИ по отношение на този важен проблем ...

От броя и състава на посетителите стана ясно, че гражданите не им пука или не са разбрали важността на проблема ...

Както се казва спи градът на Чичо Митко, а мръсотията почивен ден - НЯМА ...

Благодарим на "Грийнпийс България" !

"Под лупа"