You are here

Какво да направите, ако лекарството ви за кръвно с валсартан е спряно от продажба

Изпълнителната агенция по лекарствата обяви преди дни, че блокира продажбата на лекарствени продукти, съдържащи валсартан заради наличие на вероятно канцерогенен примес в активното вещество.

 

Съставката валсартан е част от медикаменти за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт, като въведеното ограничение важи за целия ЕС, става ясно от съобщението.

Проблемът се е появил при промяна на производствения процес на китайската компания Zhejian Huahai Pharmaceuticals през 2012 г. Не е ясно обаче дали от този момент е наличието на потенциално канцерогенния примес. 

От институцията уточниха, че не всички лекарства, съдържащи валсартан, са спрени. Става въпрос само за тези, съдържащи активното вещество валсартан, доставено от Zhejiang Huahai в ЕС. 

Изпълнителната агенция по лекарствата публикува пълен списък на медикаментите, чиято продажба е блокирана. Можете да видите пълния списък на сайта на Агенцията. Институцията е публикувала и списък на лекарствата, съдържащи валсартан, които обаче не са спрени от продажба. 

 

На пазара има много терапевтични алтернативи на спрените лекарства. Това са медикаменти, съдържащи ангиотензин-II-рецепторни антагонисти. От ИАЛ са публикували и списък с такива медикаменти, като те са разделени на две групи в зависимост от това дали са включени в позитивния лекарствен списък, или не. Списъкът може да бъде открит отново на сайта на институцията

Пациентите, чиито лекарства за кръвно и сърце попадат в списъка с блокирани медикаменти, трябва да се обърнат към личния си лекар, за да им изпише рецепта за друго лекарство, обясни пред OFFNews д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България

Той подчерта, че пациентите трябва да са спокойни, тъй като няма причина за притеснение.

От Здравната каса обявиха, че пациентите ще могат безпрепятствено да заменят лекарствата си с нови до 6 август включително. 

Специалистите съветват пациентите да не спират сами приемането на лекарствата със съдържание на валсартан, ако са включени с блокираните от продажба медикаменти, а непременно да се обърнат към личния си лекар, който да им предпише ново лекарство. 

https://offnews.bg