Какво крие в отчета си Бургаският кмет?

Какво крие в отчета си Бургаският кмет - Димитър Николов?Бургаският кмет Димитър Николов за пореден път приложи на редовите избиратели класическия си пиарски трик, поизтъркан обаче от употреба в последните четири години. Вместо да направи официален отчет пред обществеността, той спретна луксозна брошурка със снимчици, за която общината вероятно е платила куп пари да се появи като вложка във вестниците. И второ – показа на медиите дебела папка с 215 страници уж отчет. Демек – вижте колко много съм направил, пък ако искате – четете.

От една страна – ето, давам ви много информация. От друга – знам много добре, че няма да си губите времето да четете 215 страници информация. Затуй – я по-добре да ударим едно вино, па да го ударим на сладки приказки, пък вие, като се приберете в редакциите, все пак се сетете колко много парички сте опънали от общинския бюджет във вид на обяви и платени съобщения.

Да, точно така изглеждаше последната пресконференция на бураския кмет и екипа му, на която той трябваше да каже какво е свършил през мандата си. Упоени и от виното, и от хвалбите, с които го четкаха през последните четири години, бургаските журналисти постъпиха точно така, както кметът очакваше от тях – почерпиха се порядъчно, пък после пуснаха послушно във вестниците си излъсканата информация, изпратена от общинския пресцентър.

И никой не посмя да зададе на кмета неудобните въпроси, които си задават жителите на

Бургас – най-скъпия град за живеене в страната!

 Най-вероятно никой от колегите дори не е прочел въпросния отчет от 215 страници. Ние обаче го направихме. И видяхме как истината там е спестена, украсена с нелепи твърдения, а несъществуващи обекти са отчетени като направени.

Затова решихме да представим пред вас, уважаеми читатели, голата истина за отчета на кмета, който ще разкрием в няколко поредни броя. Прилагаме като цитати части от отчета, под които обясняваме истината:

 "БЮДЖЕТ, ФИНАНСИ, ИКОНОМИКА И СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ" ЗА ПЕРИОДА 2007-2011 Г.


С балансирания си бюджет и амбициозната си капиталова програма община Бургас се превърна в притегателен  център за туристите и най-добрия град за живеене за 2010 г. В резултат на въведената строга финансова дисциплина, въпреки икономическата криза, община Бургас приключи 2009 и 2010г. без неразплатени задължения”.

Скритата истина №1: Община Бургас приключи годината с огромни дългове към банките, 

които към настоящия момент са прехвърлили 50 млн. лв. В резултат на недалновидната политика на общината и послушните общински съветници, Бургас е достигнал критично ниво на изтеглени кредити, които ще връщаме всички ние, нашите деца и внуци.

За периода 01.01.2008г. - 30.06.2011г. общината е събрала от бургазлии данъци в размер на 145 606 212 лв.! Смятате ли, че сте получили административно обслужване, или животът ви се е подобрил дотолкова, че да съответства на събраните данъци? Да, администрацията отчита ръст на данъците. Но за чия сметка е това? За сметка на нашите заплати, на одрусаните ни джобове, на все по-растящите разходи за издръжка на раздутия щат на администрацията, за 

сметка на нашите деца и родители.

високи данъци бургас

Ето, погледнете графиката, която прилагаме за данъците. През 2008 година например събраната от бургазлии такса-смет е 12 млн. 605 хил. лв. През 2010 тя вече е 18 млн. лв.! Графиката красноречиво доказва, че данъчната тежест за бургазлии е станала непосилна. Погледнете данъка върху автомобилите и пътния данък – близо 20 млн. лв. са събрани от бургаските шофьори за този 4-годишен мандат.

Скритата истина №2: Възрастни хора, семейства са принудени да се разделят със собствеността си, да продават имотите си, защото не могат да им плащат данъците. Притиснати от дългове към банки и към дългове към общината, хората излизат под наем или остават без дом, защото не могат едновременно да погасят ипотечните си кредити, да плащат данък-сгради и такса-смет. Скочилата до небето такса-смет уби дребния бизнес в Бургас, който е принуден цяла година да работи, за да покрие общинските задължения, а за него остават жълти стотинки.

Скритата истина №3: Собствениците на автомобилите от години на година са скубани с безмилостни увеличени данъци, но от това нито пътищата стават по-хубави, нито безплатните паркинги – повече.

Скритата истина №4: Хората са подложени на жестоки репресии, ако не успеят да си платят данъците. Общината им изпраща съдия-изпълнител, отказва да настани децата им в детска градина, отказва да им издаде документ за паркиране в Синята зона. Отделно, за всяка бележка или документ, тя отново им събира пари. Общинската полиция, вместо да бди за реда и сигурността, се е превърнала в репресивен апарат, който следи и изнудва за пари собственици на павилиони, магазинчета, заведения.

ОБЩИНСКИ ФИРМИ

„...Като резултат от  акумулираната навременна и периодична информация, анализ на състоянието и  тенденциите в развитието  на дружествата, се изготвиха оздравителни програми на тези, които бяха със заварено тежко финансово състояние- "Благоустройствени строежи" ЕООД, "Обреден комплекс"ЕООД, "Аптеки" ЕООД. Извърши се смяна на управителите на дружествата: "Аптеки" ЕООД, "Благоустройствени строежи" ЕООД, "Обреден комплекс" ЕООД, ОП "Спортни имоти, паркинги и гаражи" ЕООД, където беше констатиран лош мениджмънт или с груби нарушения на финансовата дисциплина...”, пише в кметския отчет.

Скритата истина №5: В общинските фирми бяха назначени „наши хора”, а част от тях бяха закрити, за да се обслужват лобистки интереси. Това нещо се случи например с „Аптеки”, които осъществяваха социална функция – продаваха лекарства на по-ниски цени на пенсионери. С мотива, че аптеките не печелили добре, те бяха закрити, а помещенията-дадени под наем. Сега в тях работят частни фирми, които също имат аптеки. Да, цените там не са ниски за пенсионерите. Но пък частниците работят и не се отказват – очевидно от тази дейност все пак се печели?

"Благоустройствени строежи" ЕООД

Изпълнени СМР за периода 2008 г. – 2010 г. в размер на  -  10 190 хил. лева.

синя зона краснодар бургасИнтересно защо в отчета липсва какво е направила фирмата в последните две години? Все пак става дума за отчет от 2007-ма до 2011-та, а не само за промеждутъка на мандата? „За увеличаване на оборотните средства са  изкупени акции от „Булбанк” и са използвани за плащане на текущи задължения. След смяна на ръководството на дружеството през 2008 г. и като се има предвид наследените от старото управление  липси и задължения, перспективите за развитие на дружеството са акцентирани към:

промяна в пазарната политика на дружеството; по-голяма гъвкавост в използването на пазарни ниши в търсенето на инертни материали и асфалтови смеси, чрез непрекъсната актуализация на цените с цел конкурентоспособност; по-голяма активност за договаряне с частни инвеститори; оптимизация на разходите след задълбочена калкулация за всяко едно производство; реорганизиране и преструктуриране на производствените звена, подобряване координацията между тях....”

Скритата истина №6: Тази фирма не работи, не печели добре, правят се извънредни разходи, а вътре цари пълен хаос. Да, точно това се разбира от завоалирания отчет. Вие, ако сте бизнесмен, ще позволите ли това да се случва във вашата фирма?

"Обреден комплекс" ЕООД

„...Тъжни ритуали - актуализация на цените на стоките и услугите, продиктувана от пазарните условия, прекратяване на договорните взаимоотношения за доставка на погребални стоки и услуги, освобождаване от остарелия и ненужен автопарк и техника за поддръжка на Гробищен парк, закупени нов траурен автомобил и техника за поддръжка на парка...”, пише в отчета.

Скритата истина №7: Увеличихме цените на погребенията, на ковчезите, на гробните места. Направихме така, че пенсионерите с години да пестят от пенсията си, за да съберат 4000-5000 лв., нужни за едно погребение и да не тежат на децата си.

„...Радостни ритуали - дейността е свързана с организация на сватбени тържества и се осъществяваше само в зала за сключване на граждански бракове на ул."Вардар" № 1. Тя се оборудва и поддържа в адекватно за функциите си ниво.

С откриването на Морското казино-символ на град Бургас, бе предоставена зала "Петя Дубарова" за извършване на тържества по бракосъчетания на младоженци, дълго очаквана от гражданството алтернатива...”

Скритата истина №8: Увеличихме цените на сватбите и ги направихме едни от най-високите в цялата страна. Направихме така, че бургазлии да се женят вместо в събота и неделя, през работни дни, тъй като тогава е по-евтино. По този начин „подпомогнахме” грижите за финансовата стабилност на младите семейства и „облекчихме” бюджета им.

"Бургаски пазари" ЕООД

„...За периода 2007г. - 2011г. "Бургаски пазари" се развива успешно, въпреки трудните икономически условия, особено през последните две години от този период. През 2007 г. ефективно заработи 1-ят етаж на ТК "Краснодар", отдаден на ТВ "Европа", който значително допринася за подобряване на финансовото състояние на дружеството /около 20% от годишните приходи /. В края на същата година бе изграден вторият етап от реконструкцията на Централен пазар, състоящ се от административни и търговски площи, които допринесоха за подобряване на организационното и финансово състояние на дружеството. ТК "Краснодар" 2-ри етаж бе отдаден под наем за срок от десет години на търговска верига, но за съжаление на 01.01.2010 синя зона краснодар бургасг. договорът бе прекратен, поради невъзможността на наемателя да заплаща месечната наемна цена. Година и половина магазинът остана празен, поради липса на кандидати, които да наемат цялото помещение. Поради тази причина през 2011 г. са предприети мерки за разделянето на площта на търговски клетки - 35 на брой с площ от 9 до 105 кв.м и кафе-сладкарница. Магазинът е обновен изцяло и ще отвори врати в началото на м.септември...”

Скритите истини:

1.Мудни сме, не знаем как да действаме и вместо да намалим наема в кризата (въпреки отчаяните молби на наемателите), предпочитаме да загубим наемател.

2.Година и половина се туткаме, вместо да измислим ново решение.

3.Изнудваме наемателите на сергии на пазара, като ги принуждаваме да плащат високи наеми, не ги намаляваме, въпреки техните молби, пречим на бизнеса им, като въвеждаме „Синя зона” и принуждаваме бургазлии да си плащат, за да спират на „Краснодар”, докато големи търговски вериги предоставят безплатни паркинги.

4.Разделяме втория етаж на нови обекти, но никой не иска да ги наеме.

5.„...Магазинът е обновен изцяло и ще отвори врати в началото на м.септември...” Г-н кмете, в момента сме началото на октомври. Да бяхте си прочели отчета, преди да го пробутвате на медии и бургазлии. Очевидно е изготвен още май месец и непипнат оттогава.

Продължаваме:

„...през 2008г. на дружеството бе предоставен имот в ПЗ "Север" за изграждане на Пазар на производителите на плодове и зеленчуци, който да отговори на потребностите на производители и търговци на едро на плодове и зеленчуци. За съжаление мястото не бе подходящо за търговците и те се насочиха към други предоставени им възможности /частни зеленчукови борси/. Предвижда се имотът да бъде изваден от капитала на дружеството и да се включи в списъка на Агенцията по приватизация за продажба”...

Скритата истина №13: Не преценихме правилно, хвърлихме куп пари в изграждане на борсата, след което я закрихме нарочно, защото точно до нас си направи борса един депутат от ГЕРБ и естествено предпочетохме да върви неговият бизнес вместо общинския.

„...през четиригодишния период районните пазари работят добре. До края на 2009г. имаше почти 100% заетост на обектите. От 2010 г. досега се наблюдава тенденция на намаляване на приходите, незаети обекти...”

Има си хас да работят добре! Спомнете си колко пъти, уважаеми кмете, при вас са идвали търговци от районните пазари с молби да им се намалят наемите в кризата? Какво направихте вие? Изгонихте ги и ги лишихте от хляб както тях, така и техните семейства. Всеки добър мениджър на ваше място дори би опростил наемите, само и само да запази дейността на хората, а ако е нужно, след подобряване на икономическата ситуация, би ги увеличил отново.

"Дезинфекционна станция" ЕООД

„...обновяване на автомобилния  парк - бракувани са два броя стари леки автомобили, спрени от движение и са предадени за скрап, обновен е неефективният, морално и технически остарял (15-17-годишен) автомобилен парк чрез закупуване на лизинг на 2 броя специализирани автомобили...”

Скритата истина №14: Нито в тази фирма, нито в отчета на останалите не присъстват прости цифри, които би разбрал всеки: приходи, разходи, печалба. Но четем как се купуват нови автомобили, щото, видите ли, старите били остарели. Кажете, уважаеми читатели, на колко години е вашият автомобил? Вероятно се доближава до посочената възраст – 15 г., но вие не сте го бракували, все още го карате и го поддържате, защото има по-важни за вас и семейството ви разходи. Но, разбира се, ако разполагахте с общински средства, сигурно бихте си купили нов?

Иначе от отчета на „Дезинфекционна станция” научаваме също как фирмата има сайт, лого, визитки, работно облекло и т.н. Но не знаем тя на печалба ли е, или на загуба?

«Чистота» ЕООД

„...Дружеството е приключило четиригодишния период с нетна балансова печалба в общ размер на 566 хил.лв.”

Това прави по 141 500 лв. на година, или по близо 12 000 лв. на месец. А навремето г-н кметът Димитър Николов, докато бе още съветник, критикуваше предишното управление, че тези приходи били малки...

"Хляб и хлебни изделия" ЕООД

„...регистрирана е запазена марка - търговската марка е символ на качеството на продуктите и доверието към дружеството както от клиенти, така и от партньори.

През 2009г. се навършиха 40 години от основаването на дружеството.”

Така ли трябва да изглежда един отчет? И какво от това, че е регистрирана запазена марка? Нима хлябът става по-евтин, или пък бургазлии имат някаква полза от това?

„...през 2011г. започна усвояването на 1,6 млн. лв. инвестиция за реконструкция и модернизация на недействащ обект на хлебозавода за нуждите на Социален патронаж и Детска млечна кухня”.

Скритата истина №15: Хлебозаводът не печели достатъчно, изтеглен е кредит за модернизация, който ще бъде връщан неясно как.

"Бургасбус" ЕООД

 „...през 2008 год. „Бургасбус” ЕООД   закупи 10 броя нови градски автобуси, работещи на метан от марка "Тедом", на пет от които бяха монтирани  и климатици, с което значително се завиши качеството на  обслужване на гражданите и гостите на града ни и направи градския транспорт по-привлекателен и по-предпочитан...”

Скритата истина №16: Новите автобуси струват толкова скъпо, че за същите пари можеха да се купят 20. Раздутите средства излязоха от джоба на бургаските граждани.

Продължава... 

Георги ИВАНОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.