Какво крие в отчета си бургаският кмет? - част II

Прочетете първа част на материала

Поликлиники в Бургас

Бургаският кмет Димитър Николов за пореден път приложи на редовите избиратели класическия си пиарски трик, поизтъркан обаче от употреба в последните четири години. Вместо да направи официален отчет пред обществеността, той спретна луксозна брошурка със снимчици, за която общината вероятно е платила куп пари да се появи като вложка във вестниците. И второ – показа на медиите дебела папка с 215 страници уж отчет. Демек – вижте колко много съм направил, пък ако искате – четете.

От една страна – ето, давам ви много информация. От друга – знам много добре, че няма да си губите времето да четете 215 страници информация. Затуй – я по-добре да ударим едно вино, па да го ударим на сладки приказки, пък вие, като се приберете в редакциите, все пак се сетете колко много парички сте опънали от общинския бюджет във вид на обяви и платени съобщения.

Поликлиники в БургасДа, точно така изглеждаше последната пресконференция на бураския кмет и екипа му, на която той трябваше да каже какво е свършил през мандата си. Упоени и от виното, и от хвалбите, с които го четкаха през последните четири години бургаските журналисти постъпиха точно така, както кметът очакваше от тях – почерпиха се порядъчно, пък после пуснаха послушно във вестниците си излъсканата информация, изпратена от общинския пресцентър. И никой не посмя да зададе на кмета неудобните въпроси, които си задават жителите на

 

Бургас – най-скъпия град за живеене в страната!

Продължаваме да представяме пред вас, уважаеми читатели, голата истина за отчета на кмета, който ще разкрием в няколко поредни броя. Прилагаме като цитати части от отчета, под които обясняваме истината:

ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Поликлиники в Бургас„Община Бургас е собственик на капитала на десет медицински търговски дружества, от които три центъра за болнична помощ, специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания със стационар и шест центъра за извънболнична помощ. Общинските лечебни заведения обслужват 85% от населението в община Бургас. В областта на здравеопазването естеството и характерът на натрупаните проблеми в национален мащаб, както и забавените плащания от РЗОК генерират напрежение в дейността на тези дружества и са предпоставка за известен дисбаланс на финансовото им състояние... Социалната функция, която община Бургас провежда чрез общинските лечебни заведения предполага създаване на благоприятна жизнена среда и качество на живот на гражданите...”

Обърнете внимание на думата „предполага”, която в отчета, засягащ общинските здравни заведения, е употребена съвсем правилно. Защото „предполага” не означава, че е. Да, всички ние предполагаме, че трябва да получаваме качествено и добро медицинско обслужване, но дали го получаваме?

Общината е собственик на няколко медицински центъра, които бургазлии са свикнали да наричат поликлиники.

Какво получаваме в тях?

 

Олющени и стари коридори, стара дограма, капещи покриви

Лекарите, които работят в тези кабинети, често правят ремонтите си сами. Пациентите пък, особено платежоспособните, отдавна са избягали в частните клиники, където ги посреща, ако не по-висок професионализъм, поне по-благоприятна обстановка. Останалите са принудени да чакат по опашки пред кабинетите на личните си лекари, наели помещения в същите тези поликлиники.

Да вземем за пример ДКЦ-І, т.нар. Първа поликлиника. Налагало ли ви се е скоро да чакате по коридорите й? През зимата е студено, защото от прозорците духа. Няма къде да се седне, защото общината тръби как инвестира милиони левове в апаратура, но няма стотина за един обикновен диван. Тоалетните са в ужасно състояние. Представете си как се чувстват родители с малки деца или възрастни хора, на които им се налага да потърсят лекарска помощ там. Подобна е обстановката и в другите поликлиники – Втора (срещу транспортна болница), Трета – срещу „Краставицата“. В „Меден рудник” поликлиниката се помещава в жилищен блок, макар че в отчета пише как „предстои” да се мести: „Предстои преместването на „Медицински център III“ ­­- Бургас ЕООД в нова сграда, с възможности за разширяване на специализираната помощ при нови, по - добри условия , модерна апаратура и подобрено обслужване на населението на к-с „Меден рудник“...”

 

Но нали отчетът затова е отчет, за да коментира свършеното, а не предстоящото?

Макар че отчетът на нашия кмет изобилства с думата „ще” (нищо че е забранена от Бойко Борисов).

Ето ви още един пример:

„...“Медицински център I - Бургас“ ЕООД

Предстоящи  ремонти и дейности:

1. Ремонт на покрива на ЛЗ, освежаване на коридорите и две тоалетни.

2. Поставяне на вътрешни климатични инсталации в кабинетите на специалистите...”

Убедихте ли се, че нашият кмет отчита като свършено нещо, което предстои? Може би с надеждата, че никой няма да чете документа от 215 страници, наречен „отчет”.

Подобна е ситуацията и написаното за Стоматологичната поликлиника, която също е общинска собственост: „В лечебното заведение бе изготвен антикризисен план, който и сега се изпълнява. Завиши се финансовият контрол при разходване на средствата, ограничиха се разходите, лимит на телефоните, съкращение на административния персонал...”

Премълчаната истина: Какво наистина означават тези думи: Няма пари, съкратихме полезни хора, оставихме ги на улицата без заплата, по телефона не можеш да се обадиш да си свършиш работата, налага се да пестиш дори от марлята в устата на пациента, а той (пациентът) отдавна е избягал другаде.

В раздела за общинските здравни заведения няколко пъти се подчертава, че те работят при трудни условия, тъй като в последните години се създавали частни центрове и болници. Ами няма как да не се създават, при положение, че пазарът го изисква. Но по-чудното е, как уж утвърдени през годините здравни заведения не успяват да се задържат на краката си и потъват в кризи, докато новосъздадените частни болници и центрове затова се създават – за да печелят. И печелят при това нелошо. Но очевидно едните успяват, а другите не. Може би причината е, че частното се управлява по-добре от държавното (общинското), или поне с повече загриженост?

 

Държавата ликвидира кожно-венерическия диспансер, сифилитици се разхождат свободно

Един огромен проблем стои нерешен от години и заплашва всички бургазлии. Но общината не прави нищо по въпроса, сякаш той не съществува. Кожно-венерическият диспансер е на път да прекрати съществуването си, а забравени от години болести да се завърнат като страшен бич върху обществото. Впрочем, те вече са се завърнали. Внимавайте, особено ако ви се случва често да си пиете кафето навън или да ходите на ресторант. Защото и така можете да хванете сифилис, нищо че си мислите, че това е болест, предавана само по полов път.

Заболяването вече е премахнато от здравните книжки, които се изискват задължително от професии, контактуващи с много хора – продавачи, сервитьори, козметици, фризьори. Изследването за сифилис вече не е задължително. Като прибавим и факта, че здравна книжка вече можеш да си направиш, където си искаш, помислете си каква е вероятността човекът, който ви обслужва, да е болен от сифилис, от туберкулоза, от краста дори.

Дори и установени, сифилитиците често бягат от диспансера, без да се долекуват и продължават да сеят зараза. Преди лекарите бяха длъжни да ги търсят и лекуват. Сега пак са длъжни да ги издирват, но кой да го прави? И с какви средства, при условие, че ето какво пише в отчета на Центъра за кожно-венерически заболявания – Бургас:

„...финансирането от държавния бюджет бе намалено с 98%. Промяната се отрази драстично на размера на приходите на лечебното заведение.

За справяне със създалата се ситуация  в  ЦКВЗ бяха предприети следните мерки:

- увеличаване на цените на платените медицински услуги

-  поетапно ползване на неплатен отпуск от всички служители в рамките на три месеца;

- намаление на числеността на персонала с 27%

Съгласувано и съвместно с ръководството на община Бургас са предприети всички възможни мерки за запознаване на централната власт както с финансовото състояние на лечебното заведение, така и с проблемите, които ще възникнат за здравето на населението при  прекратяване на дейността му...”

Случайно да сте чули, че има опасност за здравето Ви? Аз не съм. Чувам само захаросаните приказки на кмета как всичко при нас е наред, как няма никакви проблеми и как хората живеят добре в уж най-добрия град за живеене. А че има риск да пипнат сифилис на всяка крачка – нито дума.

ПРЕДПРИЯТИЕ „ОБЩИНСКИ ИМОТИ”

ОП „Общински имоти“ - Бургас е специализирано звено на община Бургас за управление, поддържане и ремонт на жилищни и нежилищни имоти, общинска собственост. В този раздел на кметския отчет би трябвало да присъстват всички видове имоти, които това предприятие управлява. Такова обаче няма. Следват хвалби как от 2007-ма досега са извършени най-различни ремонти и как предприятието затегнало финансовата дисциплина и гони наемателите от общинските жилища, ако не си плащат сметките.

Общинските жилища винаги са били сладка хапка за всяка власт. Навремето Йоан Костадинов настани в такива най-верните си хора, след което им ги продаде за жълти стотинки. Не си мислете, че и сега не се случват такива работи. Общинските жилища би трябвало да се дават на хора с остри жилищни нужди, такива, които живеят в порутени постройки, или на многодетни семейства. Никой не знае, нито е виждал списъка на чакащите. Нито е виждал движението му. Получава се така, че разни „специалисти” светкавично получават правото да се настанят в общинско жилище, а притиснати от теснотията семейства чакат с години. Има и социални случаи, на наистина бедни хора, които получават такива жилища. И какво се случва после? Не си плащали сметките три месеца, хайде навън. Къде е тук социалната функция на общината? Или тя важи само за приближени до общината, които получават правото след 5 години мизерен наем да си купят общинското жилище?

Да, законът е такъв. Ако 5 години живееш в общинско жилище и редовно си плащаш наема, имаш право да си го купиш, при това на занижени цени, доста по-ниски от пазарните. Затова настаняването в общинско жилище е мечта за всеки с що-годе нормални доходи и стабилни връзки в общината – защото след 5 години ще има имот, за какъвто не може и да мечтае, ако трябва да постъпва като обикновения бургазлия – да тегли кредит от банка, да ипотекира жилището си, да го изплаща после с десетилетия.

А ето какви любопитни ремонти са правени например от това звено:

ТД (териториална дирекция) „Възраждане“- дограма, ламинат, ремонт на санитарен възел

ТД „Освобождение“- дограма, боядисване, теракота на входа

ТД „Зора“- ремонт на дограма

ТД „Приморие“- охранителни решетки и боядисване

Рекламни табла- възстановяване и боядисване

ТД „Възраждане-офис за дирекция „МПДТР“

ТД „Изгрев“- ремонт външни стълби и стълбищно рамо

ТД „Приморие“- ремонт на покрив и фасада

Административна сграда на ул.“Конт Андрованти“ 1

Ремонт и поддръжка на 10 градски фонтана

Виждате, че са хвърлени пари за лъскане на кметствата, където се помещават общинските чиновници.

 

Там в санитарните възли простосмъртни хора не пускат,

ако не знаете. Пробвайте само да опитате, ако ви се наложи да чакате на опашка да си платите данъците например. Веднага ще ви се озъби някоя общинарка, чиято заплата се плаща от вашите данъци (както впрочем и тоалетната хартия в тоалетната), че санитарният възел е за богоизбрани, а не за обикновени посетители.

Неизвестно и кои 10 фонтана са поддържали и ремонтирали нашите общинари, след като в целия Бургас едва ли има 10. Дори и да ги има, те са си същите, както от соцвремената – например фонтанът на спирката на „Краставицата“. Фонтанът на „Тройката“ не е пипан въобще, както и фонтаните в морската градина, а фонтанът на „Богориди” с пресечката на „Републиканска” не работи от месеци. Или пак пишат празни приказки, колкото да хвърлят прах в очите?

Предстоят довършителни ремонтни дейности и нови ремонти на следните обекти:

с.Извор - детска градина

к-с Изгрев - пенсионерски клуб

ул.Транспортна - II eтап на изграждане ограда в разделителната ивица

ДКЦ 2 ЕООД - ремонт бетонова стълба

кв.Ветрен - пенсионерски клуб

кв.Д.Езерово - пенсионерски клуб

с.Братово - пенсионерски клуб и киносалон

Ама чакайте сега, нали отчетът е за свършеното, а не за „ще”, дето предстои?

Но не, от предприятието продължават да пишат в стил 16-ти конгрес на партията: „...Предстои изграждането на Дом за безпризорни в кв.“Акациите“, основни ремонти на пенсионерски клубове за възрастните хора, отремонтиране на изоставени киносалони в прилежащите селища, ремонт на лекарски кабинети, административни помещения, детски градини, благоустрояване и др...”

Продължава...

Георги ИВАНОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.