Какво крие в отчета си бургаският кмет?-част V

Убийството на родната култура

 Петата част от нашето разследване е посветена на убийството на бургаската култура. Макар че в отчета хвалбите в ресор „Култура” заемат десетки страници. Помпозни слова, от които на обикновените бургазлии, които помнят хубавия културен живот у нас, им става болно. И не помагат нито платените видоеклипове с чиновници на общинска заплата, възхваляващи културата, нито съратници на ГЕРБ, впрегнати да ударят едно рамо на кмета.

Пак отчитаме свършеното от други

Традиция на нашия кмет е да се хвали с дела, свършени от негови предшественици. Това най-ярко личи в отчитането на броя фестивали, осъществени през неговия мандат. Ето ги и тях: Международен кинофестивал София Филм Фест - „На брега“; Международен фолклорен фестивал; Нациoнален конкурс за забавна песен „Бургас и морето“; Национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“; Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“; Национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“; Национален конкурс за млад изпълнител „СЕЗОНИ“; Международен турнир по спортни танци за купата на Бургас и Международен театрален фестивал „На брега“.

Но община Бургас не може да осъществява само стари събития! Тя, видите ли, е основоположник и първоначалник на някои нови културни събития, които гордо отбелязва в графата с отчета си под мотото: „Новите културни събития”.

Сред тях виждаме например карнавал за откриване на летния сезон, който карнавал се проведе само веднъж и бе пълно фиаско. Пак сред новите фестивали четем и Международния детски фестивал „Радост на брега”, който съвсем не се организира от община Бургас, а от фондация. Научаваме и за друг фестивал – на барабанното и танцово изкуство „DreamArt“, който не помня кога, къде и колко пъти се е провел. Но хилядарки от бюджета за него са изхарчени със сигурност. „Фестивал на европейски копродукции”, каквото и да значи това и черешката на тортата - фестивал „Духът на Бургас“ ( „Spirit of Burgas“). За ползите и вредите от този фестивал сме писали нееднократно – от бюджета на общината се отделят едни милиони левове, които пълнят джобове на разни наши фирми. В същото време живеещите около морската градина три дни търпят невъобразим шум, но за сметка на това имат безплатни билети за фестивала. После цяла седмица чистотата чисти опиканата и осеяна с фасове и спринцовки морска градина и те ти го „Спирит ъф Бургас”. Пропуснахме да отбележим, че покрай този фестивал се нагушват и разни общински съветници – я с фирми за кетъринг, я с барове за алкохол, но това са просто дребни подробности.

Какво обогати културния живот на общината?

28 събития според общинския отдел „Култура” са оставили „незабравими спомени” (споменът затова си е спомен, да е незабравим!) у бургазлии. Те хем са нови, т.е. случили са се за пръв път, хем са невероятни, хем са единствено и само заслуга на община Бургас! Без нея сме живи умрели откъм културни събития, направо не сме имали култура до 2007-ма година.

Ето и кои са събитията, „обогатили” културния живот на Бургас: конно шествие и традиционна кушия (надбягване с коне) за Тодоров ден (запазваме оригиналния правопис на общинския отдел „Култура”!; Великденски базар на занаятите; Великденски концерт и... Джулай Морнинг. Хвала на община Бургас, че досега нито Великденски концерти сме имали, нито базари (интересно, кое ли му е културното на един базар, който представляваше три опънати маси на главната улица). Еле пък за Джулай Морнинг трябва да ни завиди целият западен свят, направо сме си едни новатори в тази сфера. Ако почетем още малко кметския отчет, ще останем с впечатление, че кметът Николов е солист в „Юрая Хийп”.

Продължаваме още с пълния списък прояви, които са заслуга на община Бургас. Например: „Изложба живопис Анелия Райкова”, Поклонение пред трите чудотворни икони от Украйна с образа на Св. Богородица (вероятно кметът ги е нарисувал); „Орисия „ -  спектакъл на Нешка Робева (там вероятно също кметът е бил съавтор на хореографията; Европейски дни на наследството (каквото и да значи това); съвместна изложба на бургаски фотографи; юбилеен концерт по повод 45 години от създаването на ПФА „Странджа“ и „много др.”. Обърнете особено внимание на „много др.”, защото освен Джулай Морнинг и Великденските концерти вероятно има и коледни, а и „много др.”. Въобще, как сме посмели да се съмняваме в невероятните възможности на община Бургас да ни развлича културно, неизчерпаемо и с „много др.”?

Още „незабравими спомени”...

Неслучайно малко по-горе употребихме този взаимоизключващ се израз. Защото сам по себе си споменът е нещо незабравимо. Словосъчетанието „незабравим спомен” е нещо като „желязно желязо”, но едва ли в културния отдел на община Бургас се занимават с подобни филологически дребнотемия. Те са творци на духа, на културата, на Спирит Ъф Бургас, на Джулай Морнинг, на Олимпиадата в Сочи (опа, грешка, това е дело на спортния отдел на общината).

Цитат: „...Почти всички регионални и национални празници, годишнини, както и регионалните, националните и международни фестивали, конкурси и др. се осъществяват успоредно с  една широка гама от съпътстващи културни прояви, които не само обогатяват основната проява, но допълват и обогатяват акцентите в културния живот на общината”... И обогатяват, и обогатяват!

„...Незабравим спомен за стотици бургазлии ще остане честването на 130-годишнината от освобождението на Бургас на 06 февруари 2008 г. На площад „Тройката“ беше реализирана атрактивна възстановка, илюстрираща посрещането на „летящия“ отряд на полковник Лермонтов - освободителят на Бургас. Във възстановката взеха участие 12 коня с ездачи, превъплатили се в ролята на Лермонтов и неговата драгунска конница..”. Няма да продължаваме нататък, защото в първите три изречения има общо 6 правописни, пунктуационни и стилистични грешки. И защо само за стотици бургазлии? Бургас да не е населен само със 100 души? Ние, останалите, невпечатлени ли сме останали? Как сме могли да пропуснем тази илюстрираща реализация и да останем фрустрирани от превъплАщенията на актьорите и техните душевни трепети?

Я да чуем сега за Международния фолклорен фестивал?

„...В програмата на традиционния Международен Фолклорен Фестивал периода 2008 - 2011 г. се включиха състави от Япония, Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, Словакия, САЩ, Башкортостан, Грузия, Хърватска, Индия, Израел, Италия, Латвия, Македония, Полша, Русия, Армения, Гърция, Йордания, Казахстан и България....”

Горчивата истина: Община Бургас съсипа най-добрият фолклорен фестивал у нас.

Тази година участието в Международния фолклорен фестивал бе най-рехавото от всичките му издания. Професионалните състави, участващите в него, бяха едва четири. А общото количество на съствите, които се включиха в традиционното шествие по главните улици, бе....7.

Фестивалът е обречен и е твърде възможно 40-ото юбилейно издание просто да не се осъществи.

В същото време доста по-млад фолклорен фестивал, този във Велико Търново, е член на Световната организация на фестивалите и събира не само доста по-голям брой участници от уж традиционния си бургаски събрат, ами и гости от чужбина, дошли да гледат пъстрите състави. Но за нашата управа май са по-важни наркоманите, пъплещи за Спирит ъф незнам си кво и придружаващите го “екстри” като екстази, марихуана, кокаин, хероин, тоновете алкохол и разгулен секс на открито.

Преди две години вестник “Под лупа” предрече краха на фестивала. Имахме специална статия, в която прогнозирахме, че с идеята си да въведат такса участие, общинарите просто ще турят кръст на тази хубава традиция.

Тогава написахме, че зад гърба на общинските съветници, новата „културна” власт на Бургас вдигна таксата за участие във фестивала от 20 лв. на 600 лв.

Още тогава написахме, че  такса от 600 лв. – увеличена 30 пъти!, е непосилна за повечето фолклорни състави у нас, а и в чужбина. И че певците и танцьорите, радвали бургазлии десетилетия наред, просто няма да стъпят на сцената на Летния театър. Комерсиализмът и желанието за печалба отново взе връх над културата, над ценностите и наследството на наши и чужди народи.  Подобна сума за фолклорен фестивал никой друг град никога не е искал. 300 евро не искат дори в чужбина! Пък после нека общинарите разправят как Бургас бил „център на разнообразни автентични фолклорни прояви”.

Впрочем,

Община Бургас направи опит да съсипе и „Бургас и морето”,

които продължават. Първият гаф бе през 2008-ма, когато нае външна консултантска фирма срещу милиони левове от бюджета. Пак тогава сред участниците лъсна издирван от Интерпол македонец. През 2010 пък съвсем премахна конкурсната идея на  фестивала и го направи просто концерт. Въобще, упражненията на културтрегерите на община Бургас да превърне „Бургас и морето” в опитно зайче на техните неумения, ще доведат накрая до резултата с фолклорния фестивал.

В отчета следват редове с дитирамби за „Спирит Ъф Бургас”. Достатъчно говорихме за тази нелепица, наречена фестивал, но само да вметнем тук какво е той за родните общинари. Да, разбира се – той е най-върховният фестивал, който човешки мозък някога е сътворил!  „Фестивалът Spirit of Burgas се превърна в най-очакваното музикално събитие в България за последните четири години. Той се провежда всеки втори уикенд на август на Централния плаж на Бургас и зарежда с приятни емоции хиляди младежи. Фестивалът направи невероятна реклама на Бургас и България...”

Значи да разбираме, че за милиони българи „Спирит Ъф Бургас” е най-очакваното музикално събитие? Баби, дядовци, майки, бащи, деца и внуци от Дуранкулак до Каспичан – всички вие очаквате с нетърпение това събитие! Така пише в отчета на нашия кмет!

„... За периода 2008 - 2011 г. Отдел „Култура, маркетинг и реклама“ подготви богата на събития програма за Никулден - 06.12. и Коледно-новогодишните празници. Красивата коледна украса спомогна бургазлии и гостите на града да се потопят в празничното настроение. В комплексите бяха обособени сцени, на които от началото на м. декември се провеждаха многобройни прояви, в които се ангажираха професионални артисти, ученици от бургаските училища и детските градини. На площад „Тройката“ е  създадено импровизирано „Коледно градче“ със специални атракции за малки и големи - Коледен базар, Ледена пързалка, Коледно влакче, Къщичка на Дядо Коледа със сцена за изява на бургаски творци, на която от началото на м. декември се провеждаха многобройни прояви, в които се ангажираха професионални артисти, ученици от бургаските училища и детските градини. В центъра на Бургас светнаха красиви коледни елхи...”

Премълчаните истини:

1. Похачихме хиляди левове от бюджета за хонорари на певци и артисти, а можехме да минем далеч по-скромно във времена на криза

2. Превърнахме площад „Тройката” в огромна кебапчийница на открито, която огласяше с чалга Бургас ден и нощ през зимата

3. Уредихме наши фирми да поставят павилиони, влакчета, къщички и прочие простотии, от които да вадят някой лев зимата

4. Да сте видели въпросните атракциони да издават касови бележки?

„...В тържественото включване на празничното осветление на Бургас заедно с кмета Димитър Николов се включваха и композитора Тончо Русев, големия български актьор Георги Клоянчев,  любимецът на Бургас Димитър Рачков и др....”

И др.! Че ако не светне кметът лампите, отиде ни Коледата, че и Новата година... Добре, че е той, че иначе никакви коледни елхи нямаше да има в центъра на Бургас...

Културен център „Морско казино“ и открита сцена „Охлюва“

„...През месец юли 2010 г. кметът на Бургас Димитър Николов даде началото на реконструкцията на Казиното, което в средата на 90-те години беше затворено заради лошото му състояние. След повече от 10 години, за радост на всички, за ремонта му бяха осигурени европейски средства по проекта „Подобряване на културната инфраструктура в община Бургас“, спечелил финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013“ и съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на строително - ремонтни дейности е 2.2 млн. лв. За по-малко от година Казиното беше напълно възстановено...”

Радвайте се всички! Казиното е възстановено! Няма значение откъде сме взели пари за съфинансирането на проектите, няма значение откъде ще се вземат пари за по-нататъшната му издръжка! Въобще – радвайте се!

Премълчаната истина:

А защо Казиното бе ремонтирано от турска фирма? И защо след ремонта се напука? (за ужас на всички?)

„..На 3 юни  2011 г. бе открита изложбата „Изящните съкровища на траките“ в Културен център „Морско казино“ - Бургас. 35 000 бургазлии и туристи посетиха златната изложба... Приходите само от Културен център „Морско казино“ се изчисляват на близо 179 000 лв. (благодарение на изложбата „Изящните съкровища на траките“).

Стоп! Как така приходите само от изложбата са 179 000 лева, като са я посетили над 35 000 бургазлии? Цената на билета бе 7 лв., което означава, че приходите трябва да са минимум 240 000 лева. Къде са отишли останалите?

И още нещо – след като Казиното е изградено по проект на Европейския съюз за подобряване на културната инфраструктура, то защо събира пари? Условие по проекта е културната инфраструктура да се предоставя безплатно на хората, а не да се комерсиализира.

А колко струва докарването на изложбата до Бургас? По наши данни, за откупуването й, за охраната, за транспорта са похарчени далеч над 250 000 лева. И ква излезе тя? Танту за кукуригу!

Според общината детската площадка също е култура

Разбираме пристрастията на община Бургас (еле пък на някои нейни служители) към детските площадки, но не можем да разберем защо детската площадка е култура? И какво общо има с «културните институти»? А дом «Майка и дете» култура ли е? Според община Бургас излиза, че да.

Ето защо:

«...По Капиталова програма на община Бургас за периода 2008 - 2011 г.бяха извършени основни ремонтни дейности на следните културни институти:

Обект: „Благоустрояване пространството около сградата на МКЦ на стойност 19 855.08 лв. Изпълнител на обекта е фирма „ПЪТ -2004“, има Договор № 70П478/18.12.09

Обект: Детска спортна площадка в двора на читалище „В. Левски“ кв. Г. Езерово- Публично - частно партньорство. Обектът е завършен от фирма „Борела“ ЕООД -Бургас на стойност 9 997.61 лв. с ДДС.

Обект: Основен ремонт на „Дом за медико - социални грижи за деца“ гр. Бургас, к-с“Зорница“, реализиране на Микропроект 1502 от 15.04 2009 г. на стойност 468 240 лв., като 80 процента от средствата за ремонта се осигуряват от Социалноинвестиционния фонд, а останалите от община Бургас. Изпълнител на обекта е фирма „А енд КО“ЕООД – Бургас...

Явно само да отчетем дейност, бухаме в графа „Култура”, всичко, което ни падне. Включително площади, улици, паркинги, детски площадки, че и болнични заведения.

Немалка част в отчета на „културния” отдел е посветена и на списание „Море”. Което от непретенциозна книжка с добро съдържание и почти мижав бюджет преди години, се превърна в огромно лъскаво списание с огромна издръжка и мижаво съдържание. Но нали все отнякъде трябва да печелим, то култура, култура, ама трябва и да се яде...

Георги ИВАНОВ

 

Продължаваме да представяме премълчаните факти, които бургаският кмет Димитър Николов скри в своя отчет за предишния мандат. Изборите идват и си заминават, но ние показваме на своите читатели фактите такива, каквито са, независимо от резултатите.

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.