Какво, освен истински банкноти и златни кюлчета, е позволено на демонстрантите да хвърлят срещу властовото целомутрие?

Иво Инджев

Всички сме съгласни, че хвърлянето на камъни, бомбички и други предмети по полицаи, които могат да пострадат физически по този начин, е екстремизъм, който не може да бъде толериран. Обаче…

Обаче какво е позволено и приемливо за хвърляне по символите на властта? Ето по този въпрос мненията се разминават. 

Яйцата и доматите, развалени или не, отдавна са в забранителния списък на защитниците на властовото целомутрие. Срещу яйцата на демонстрантите се изказа възмутено вече кой ли не сред защитниците на властовата крепост. Дори и падишахът от Банкя снизходи да изрази гледната си точка на бивш бедняк, който се чуди театрално дали демонстрантите знаят как се отглеждат кокошки, че си позволяват да си меткат с такава лекота яйцата.

Тоалетната хартия, ако питате моя скромност, също се превърна в опасно политическо оръжие за масово орезиляване, което трябва да е особено неприятно на оцапаната власт. Освен всичко друго ролките, които полетяха към сградата на Министерския съвет през лятото, са един от символите на вечния дефицит на елементарни стоки от времето на комунизма и на китайската пандемия, която накара богатата Европа изведнъж да почувства болката от недостига от тази стока (така и не разбрах защо, но със сигурност не е от системно всенародно преяждане по време на карантина). 

Сламата на недоволните от управляващите беше нарочена като запалително средство и събра много червени точки в осъдителните тиради в защита на човеколюбивите защитници на властовите хрантутници. Сърцераздирателните оплаквания на български депутати от помислите на сламените екстремисти разтърсиха самия Европейския парламент. Според тях и памук да бяха донесли на площада демонстрантите, щеше да е свързан с намерение за проливане на кръв от страна на озверелите злодеи.

Рибата, която сама по себе си скара великобританските отцепници и конкурентните им риболовци от ЕС, също беше заклеймена тук като средство за изразяване на негативна позиция срещу вмирисаните откъм главата най-едри риби в правителството и прокуратурата. 

Ето че към една от тези глави полетяха бутафорни банкноти. Но и те не се нравят на обекта на протеста, нищо че той упражни каскетно – кокетното си чувство за хумор, определяйки акцията срещу себе си като “забавна”. Но не забрави да даде прокурорската си оценка на прима виста без никакви доказателства.

Според нея хората, които са организирали тази опасна за безметежния му живот на беглец от протестите на гражданите акция, са “много богати”. Как стигна до този извод от пръв поглед без никаква експертиза, каквато вече 6 години не може да осъществи по отношение излетели в небитието 4 милиарда лева от КТБ, остава загадка. 

НА СНИМКАТА (Фрог нюз) Главният прокурор Иван Гешев гнусливо разглежда невалидна банкното от 500 евро с лика на премиера Борисов, с която не можеш да си купиш нищо, освен ядове

Във връзка с изброените случаи на забранени и прочее опасни за здравето на болните ни от дебелокожие власти средства за изразяване на недоволство от тях възниква въпросът: с какво е позволено да бъдат замеряни?

Със сигурност няма да имат нищо против да ги замерят по мордите с пачки от истински банкноти по 500 евро и биха понесли стоически синините от замеряне със златни кюлчета. Ето тогава биха се провикнали най-сетне одобрително: „так держать, молодцы”!