Какво пишат днес за България

През следващите шест месеца България ще се опита да се покаже откъм най-добрата си страна, пишат днес немскоезичните медии по повод официалния старт на българското европредседателство. Ето цитати:

 

България си знае, че няма добър имидж, че е най-бедната страна в ЕС, че е в плен на корупцията, че институциите ѝ не работят ефективно, пише Елена Лалова в началото на кореспонденцията си за германската информационна агенция ДПА. Но България е много повече от това, уверява посланикът на страната в ЕС Димитър Цанчев. България се смята за образцов ученик, за страна, изживяваща бум, която освен това дава добър пример за разнообразие и единство, пише още агенцията и допълва: "През следващите шест месеца правителството в София ще се постарае да покаже това на всички".

"Най-голямото политическо предизвикателство за България"

По-нататък агенция ДПА определя европредседателството като най-голямото политическо предизвикателство за България след приемането ѝ в ЕС. Още повече, че първото председателство на страната попада в един наистина критичен момент за самия ЕС. Правителството на премиера Бойко Борисов си е поставило за цел да работи за разведряване на отношенията с Турция, а основен приоритет е да се даде тласък на евроинтеграцията на Западните Балкани. Останалите теми са предварително зададени: преговорите за Брекзит, договарянето на следващата бюджетна рамка на ЕС и не на последно място - миграционната политика. Под мотото "Съединението прави силата" София иска да се покаже като добър посредник по всички тези теми, посочва ДПА и добавя, че за разлика от страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, България подкрепя механизма за преразпределение на бежанците в Общността. Освен това, пише ДПА, 77 процента от българските граждани твърдо подкрепят европейската ориентация на страната си. И тъй като виждат в Брюксел съюзник, който може да помогне за решаване на вътрешните проблеми, много българи възлагат големи надежди на европредседателството, коментира ДПА.

И "Зюддойче Цайтунг" акцентира върху амбициите на България да се представи като "образцов ученик". "България е съкровище, което още не е открито", е цитирана да казва министър Лиляна Павлова, която отговаря за европредседателството.

Повечето издания извеждат и новината, че ЕК подкрепя българските амбиции за влизане в Шенген и в еврозоната. "Вашето място е в Европа, вашето място е в Шенген, вашето място е в еврозоната", заяви в четвъртък в София шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В тази връзка сайтът finanzen.net цитира българския финансов министър Владислав Горанов, който оповести, че още през следващите шест месеца България ще подаде молба за приемане в еврозоната. Страната обаче все още не е изпълнила едно важно условие, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" - преди да бъде приета в еврозоната, България трябва да прекара две години без сътресения в "чакалнята" на еврозоната, където колебанията в курса на националната валута спрямо еврото не бива да надвишават 15 процента. Ако изпълни този критерий, след две години България може да стане част от еврозоната, обяснява вестникът.

"Ирония на съдбата"

Почти всички издания се спират на жеста на Доналд Туск, който изнесе речта си в София на чист български език, а сайтът freiheit.org предлага следния интересен ъгъл към българското европредседателство: "Ирония на съдбата е, че България ще председателства ЕС точно в този момент. По време на косовския конфликт през 1999 година страната отвори въздушното си пространство за самолетите на НАТО, след което британският премиер Тони Блеър възнагради София за подкрепата ѝ, като се застъпи за приемането на България в ЕС. Днес, 11 години след присъединяването си към Общността, България поема ръководни функции в преговорите за излизането от ЕС на страната, която навремето се застъпи активно за българското еврочленство.

Хумористичен поглед към българското европредседателство отправя германската телевизия MDR. В неин репортаж се посочва, че за времето на председателството малката ракия вече няма да бъде 50, а само 25 милилитра. Освен това ракията ще се сервира не във водни чаши, а в по-малки и по-елегантни чашки със столче, като към нея ще се предлага не традиционната салата, а някакъв ордьовър.

Няколко издания обръщат внимание и на протестите в България, провели се в четвъртък по повод официалния старт на европредседателството. Сайтът heise.de пише в тази връзка, че първите дни от българското председателство протичат по сценарий, който дори да беше скроен от най-големите врагове на Борисов, едва ли щеше да бъде по-коварен. Сайтът epochtimes.de посочва на свой ред причините за гнева на голяма част от българите: ширещата се корупция и ниските доходи. Но сред демонстрантите имаше и хора, които протестираха срещу членството на България в ЕС и в НАТО, посочва изданието.

http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D...