КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ?

Grigor Lilov

От месеци наред върви жестока, безкомпромисна битка на различните кланове на мафията. В тази битка те използват всички свои ресурси: властови, политически, съдебни, медийни, експертни, икономически и т.н.
Защо се разгоря тази битка?

----- ПРЕДСТОИ ВЛИЗАНЕ В ЧАКАЛНЯТА, ----
----- ПОСЛЕ – В ЕВРОЗОНАТА ------

Една екскурзия в близкото минало ще ни подскаже за тъканта на процесите днес.
За да влезе България в ЕС и НАТО ни беше поставено условие да се разчистят най-бруталните фигури на мафията у нас.
Едни кланове на родната мафия запретнаха ръкави, размахаха метлата срещу други кланове и като резултат последваха над 250 неразкрити и до днес убийства. От белия свят си отидоха дори и толкова знакови фигури като олигарсите-милиардери Илия Павлов и Емил Кюлев.

А защо именно те от клуба Г-13, наречен после „Възраждане”, а други техни съклубници – не? Ами защото по партийна и кремълска поръчка бяха застанали на стика между Изтока и Запада – обслужваха и двете страни, което в един момент стана неприемливо.
Кремъл, който вместо на сцената, както правеше Запада диктуваше играта у нас зад кулисите, не възрази. Не възрази, защото ставахме:
• негов троянски кон в ЕС и НАТО;
• защото както посочвам многократно (по прочутия стих) „аз паднах – друг ще ме смени, и толкоз – какво тук значи някаква си личност”.

Москва не загуби козовете си, понеже разпореди на едни свои кланове у нас да поразчистят другите. Т.е. и след чистката тя държеше руля на българския кораб.

***** В днешно време *****

Сега ни предстои влизане в чакалнята, а след това – и в Еврозоната.
Заради това влизане отново е поставено условие: да се разчисти кремълската агентура и кремълското лоби у нас.
Последваха арести на закови олигарси, свързани с Москва и натиск върху техни лобисти, вкл. и на най-високи държавни постове.
Понеже все пак вече сме „цивилизовани” - членки на ЕС и НАТО и вече не е удобно, както и имиджово да се използва снайперът и пистолетът, инструментът за това разчистване е част от властта и прокуратурата.
Така народът у нас беше ощастливен с арести на олигарси, а в последните дни – и с лица на високи позиции в институциите.

Освен това борбата за власт се разгоря, понеже влизането ни в тези структури ще бъде свързано и с някои колизии за сегашната система на преразпределение на капиталовите потоци. Този, който ще държи властта, ще държи и ножа – той ще реже там, където това му е изгодно и не накърнява неговите интереси.

Кремъл отново не възразява освен пропагандно, понеже почистващият другите негови мафии клан на мафията също е негов. И движи негови жизнено важни икономически проекти – Балкански газов поток, АЕЦ „Белене” и т.н., от които ще се крадат милиарди и ще се завоюват геополитически позиции.
Това, че един техен слуга бие другите техни слуги у нас, за господарите на онези кули с рубинени петолъчки е без значение. Те ще ги пожертват, както навремето пожертваха Илия Павлов и Емил Кюлев – човекът е без значение в тоталитарните механизми, независимо дали са скрити или явни - „аз паднах – друг ще ме смени...”

И най-сетне битката у нас между различните кремълски мафии е огледалото на техните изострящи се битки в Русия за владееното на нейните ресурси в период на засилващата се там оскъдица.

----- ПРЕДСТОИ ДЕЛБА НА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО ---

Предстои новият 7–годишен период на ЕС.
Очакванията са за няколко десетки милиарда евро, които ще бъдат насочени към България.
Заради Короната още сега ще бъдат разпределяни стотици милиарди евро, от които все пак поне милиард и нещо-два ще стигнат до България. Та затова сега, за разлика от април и май отчетността с Короната придоби по-реални стойности. Ако тогава истината се криеше заради бизнесинтереси, сега е точно обратното – изгодата е да оповестява в по-широк мащаб зарази тези очаквани помощи.
В нашата икономика-пустиня потоци от милиарди и кардиналният въпрос – кой да краде от тях са способни да скарат и най-близки помежду си хора, дори син и баща, дъщеря и майка.
Какво да говорим тогава за клановете на мафията, които за някой и друг милион не се свенят и да посегнат на човешки животи.
А въпросът кой да краде най-много от милиардите е проблемът за всеки от тях да държи властта.
Затова битката между клановете се изостри до такава степен – прокурорско-съдебна, институционална, медийна, личността, икономическа и т.н.

------- ТРАПЕЗАТА ЗА ОБИРА ОПУСТЯВА-----------

Най-сетне тежкият междумафиотски сблъсък е породен от все по-пустата софра, на която са заседнали мафиите у нас.
Въпреки хвалбите ситуацията с националните финанси и националната икономика въобще не е за хвалене.
Статистиката може да отчита „големи” успехи, но статистиката в корумпирана и мафиотизирана държава като нашата не е обективен измерител на развитието.
Тя е властови инструмент, ползван за вътрешни и външни нужди.
Истината е, че реката на парите, текла доскоро, пресъхва и вече е само поток.
Властта е нейният язовир, който я събира. И естествено властващата мафия я ползва за свои нужди, а другите мафии стенат с пресъхнали уста и са ужасени от перспективата да остават съвсем жадни.
Това също разгоря битката за властта.

Фейсбук