Какъв гражданин на България ще е човек без лична карта

Какъв гражданин на България ще е човек без лична картаРомите в "Столипиново" смятат, че Симеон Дянков е изпратен, за да умори народа

„А-а, знаеме го проблема с личните карти“ - коментират един през друг жители на пловдивския ромски квартал „Столипиново“. След минути разговор обаче се разбира, че не са съвсем наясно защо някои нямат документи за самоличност, а други не. Не успяват да изслушат обясненията за промените в закона, с които трябва да покажат нотариални актове или договори за наем, за да си направят адресна регистрация. Повечето се затрудняват или пък се плашат да посочат хора с такъв проблем.

15-годишният Запрян разказва, че няма лична карта и не се притеснява от това, но не заради липсата на адрес, а заради това, че няма пари за таксата. От екипа ни разбира, че в закона има глоба за неспазването на правилата, и това вече го кара да се притесни. Негов връстник разказва, че 16-годишната му сестра също няма лична карта, но пак заради липсата на средства.

Други пък, които са по-наясно, казват, че има много хора без документи заради това, че

къщите им са незаконни

Жена на средна възраст показва мястото, където свършват панелните блокове и започват къщите, типични за гетото: "Никой няма документи за къщите си, дъщерята се ожени и си направи там дом, ама е регистрирана при мен в блока, иначе няма как", обяснява тя. Наемът, който плаща за общинския апартамент, е 15-16 лв. на месец. "Ден за ден карат хора там, ако умрат, няма къде да ги намерят", кахъри се жената.

Къщите, които ни бяха посочени, са точно след края на пазара в квартала. Около обяд оживлението около пазара и т.нар. централна улица в махалата е голямо, но не се забелязват опашки по сергиите въпреки цените от по 35 ст. за картофи или пък 60 ст. за домати. В тези постройки, около които дори на места няма улици, няколко души казват, че не са чували нищо по темата, но пък усърдно уверяват, че къщите им са законни и "държавни". Чуваме и декларации от типа: "Ама как без лична карта, какъв тогава гражданин на България ще е това, няма такова нещо!"

Някои намират и политическо обяснение на нещата. "Идват парламентарни избори, с каква цел го прави това Бойко Борисов - за да нямаш право на глас", смята мъж на около 60 години. Изводът му е не само за изискванията за адресна регистрация, а заради цялостната политика на кабинета. Според него Борисов не е премиер, а само говорител на истинския шеф-диригент Симеон Дянков, който пък "е пратен, за да умори българите". Обобщава, че управляващите са "темерути и изроди".

В местния здравен информационен център пък разказват, че случаите на хора без лична карта зачестяват. Липсата на документа лишава хората от достъп до личен лекар. Така напоследък имали четири новородени деца, които не знаели как да регистрират,

защото и двамата родители нямали документи за самоличност

"Досега имаме само един случай на отказ", уверяват обаче кметът на район Източен Петър Петров и шефката на дирекция ГРАО Вили Желязкова. Те разказват, че случаят е с бивш затворник, който нямал предишен адрес. Според тях няма и такива случаи, при които на един адрес да са регистрирани стотици хора, само по 20-30, което пък било нормално предвид размера на семействата на ромите. При стария закон имали на един адрес 108 души, но то пък било защо то няколко къщички се водели на един и същ адрес.

След промените в Закона за гражданската регистрация досега 3000 души са сменили адресната си регистрация без трудности. Проблемът според тях възниква, когато някой реши да се пресели в махалата отнякъде и няма как да смени адреса си. В подкрепа на тезата си, че няма проблем с личните документи, обясняват, че то щяло да се покаже по време на изборите, тъй като без лична карта няма как да се гласува, но такова нещо не е бивало.

Вили Желязкова уточнява, че до навършване на 18 години не ги глобяват за това, че не са извадили лична карта, а пък почти всички момичета в квартала имали документ за самоличност, тъй като започват по-рано семейния си живот.

Жителите на квартала са над 50 000, а регистрираните - 38 000.

От постройките пък 95 процента са незаконни, включително и къщите на т.нар. барони, казва кметът Петров.

Двамата използват възможността да разкажат и за постиженията си в квартала. Според кмета престъпността там е най-ниска, защото жителите извършвали престъпленията извън махалата, а наскоро им направили на места ново осветление, което жителите пазели. Говори за необходимостта от интеграция на ромите, за четирите училища в квартала, за наличието на ДКЦ, за необходимостта от държавна подкрепа, тъй като нямат необходимите средства. Докато разказва, че е притеснен от това, как ще изпълнят разпоредбите на Закона за етажната собственост, кметът е прекъснат от звъна на телефона си, който "изсвирва" химна на ГЕРБ. Според него трудно ще се формират домсъветите, тъй като на много места живеещите са неграмотни. Призовава законодателите да мислят и за осъществимостта на законите, които приемат.

Венелина АНГЕЛОВА