You are here

Как Борисов вкара България в капан наречен "гореща точка"

Преди година Меркел разкри, че :

България иска Европейският съюз при нужда да създаде на нейна територия приемен център за мигранти, т.нар. „гореща точка", съобщи германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция в малките часове днес след срещата на върха на ЕС за бежанската криза, съобщи clubz.bg. Българският министър-председател Бойко Борисов не говори пред журналисти след срещата.

 

„България също посочи, че има външна граница с Турция, че е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци",каза Меркел. "Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка", ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия, но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?"

 

За момента ЕС предвижда такива центрове да бъдат открити само в Гърция и Италия. Ще бъдат изпратени екипи, които да подпомагат работата на националните власти при приемането на мигрантите, установяването на самоличността им, регистрацията им, обработката на документите им и молбите за международна закрила.

 

Темата предизвика страхове и противоречия, защото някои видяха в "горещите точки" средство да превърнат страните, където са разположени, в санитарен пояс за задържане на миграционните вълни в периферията на Европа, пазещ останалите държави-членки.

 

Според казаното досега от Европейската комисия националните власти трябва да се ангажират успоредно с приемните центрове да създадат места за настаняване на мигрантите, за които могат да получат финансиране от ЕС. Първият транш с такава цел само за Гърция е 33 милиона евро за един приемен център в атинското пристанище Пирея.

 

Засега „горещи точки" се предвиждаха само в страните от европейската зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген. Те са замислени като местата, където мигрантите ще бъдат събирани и вероятно разпределяни за други държави на ЕС.

Тези дни стана ясно, че програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

„Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост“, поясни Ципов пред bTV.

10% от националния бюджет няма да отидат за здравеопазване, армия, образование, повишаване на доходите , а за неканените нашественици от всички страни ?!

Браво Борисов! Така се работи за интересите на мигрантите и Сорос, а не за интересите на българските граждани ...

#ОСТАВКА БОРИСОВ ! Суверенът е българският народ, а не партия ГЕРБ ...

burgas - podlupa.com