Как ДПС спря да се страхува и заобича преференцията

Дияна Костова 

Преференциите винаги са били кошмарът на ДПС. Пренареждането на партийната листа чрез този инструмент беше причината за цяла серия от сериозни скандали в местните структури.

През 2014 г. ДПС изключи двама новоизбрани депутати от парламентарната си група - Гюнай Хюсмен и Муса Палев - само защото успяха да се класират в 43 НС с преференции през Разград и Благоевград и не се отказаха от мандатите си в полза на Нигяр Джафер и Ахмед Башев.

Санкцията срещу тях дойде заради нарушението на изричния "политически ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциалния вот".

След изборите през 2017 г. драмата в ДПС се повтори, този път заради разместването на листата в Бургас. Ангел Исаев стана депутат, избран благодарение на случайното съвпадение на номерата 9/9 и не се подчини на вътрешната заповед да се откаже от мандат. Исаев също беше изключен от групата, а най-тежкото наказание отнесе дългогодишният народен представител Камен Костадинов, член на Централното оперативно бюро на партията, принуден да подаде оставка от 44 Народно събрание.

И ако желязната дисциплина не е достатъчно красноречив аргумент за отпора на ДПС срещу преференциите, ще напомним, че Изборният кодекс беше променян и наново ремонтиран само 3 месеца преди последните европейски избори. През февруари 2019 г. Мустафа Карадайъ договори подкрепа от ГЕРБ и "Патриотите" за практическото обезсмисляне на преференците чрез рязко увеличаване на прага за легитимността й - решение, което беше преразгледано в последния момент след публичния скандал.

Резултатите от гласуването на 26 май обаче показаха пълен обрат в ситуацията: ДПС е регистрирало необичайно щедър оборот от бюлетини с изрично отбелязани гласове за личности. Независимо кои са тези личности. При това - далеч извън традиционните си силни избирателни райони.

В Кърджали, Разград, Търговище и Шумен, където ДПС е първа политическа сила на Евроизборите, делът на преференциите за кандидатите е в пестеливия обхват между 2,4% и 15%. Това са областите, които са донесли най-голям брой гласове в цялата страна - близо 97 000.

За сметка на това - в райони като Видин, Монтана, Враца, Кюстендил, София-град и София-област, съотношението на преференциалните гласове за ДПС е между 50 и 70%.

Рекорд е поставен във Видин, където при 4199 гласа за Движението за права и свободи са дадени общо 2914 преференции (69.4% от гласовете за листата).

В 25 избирателен район на София (кварталите Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел) са пуснати 2502 бюлетини за ДПС, от които 69.3% са с преференция.

Най-видима е аномалията в Монтана, откъдето ДПС привлича 9656 гласа и цели 6564 преференции.

С изключение на високия брой отбелязвания на No.1 - председателя на партията Мустафа Карадайъ - трудно може да се изведе "фаворит" на местните симпатизанти на Движението за права и свободи. Просто преференциалните гласове са се разпръснали по целия списък от 1 до 17.

Дали това се е случило заради личните убеждения на електората в Лом, Брусарци, Медковец и Вълчедръм, който наистина припознава финансиста Петър Чобанов или бившия екоминистър Искра Михайлова за свои автентични представители? Или става дума за обиграна схема за контролиране на гласове, при която местни брокери отчитат обещаните бройки с персоналния номер на произволно избран кандидат-евродепутат? Тайната на вота оставя тези въпроси без ясен отговор.

ДПС в Кърджали: 38 460 гласа, 933 преференции.

ДПС в Монтана: 9 656 гласа, 6 564 преференции...

Странните случаи с преференциалното гласуване в Северозапада се виждат не само в листите на ДПС.

Александър Йорданов (No. 6 при ГЕРБ) също се оказа неочакван "любимец" на Врачанския регион, където листата на ГЕРБ бележи забележителен ръст в сравнение с миналите европейски избори. Догонващите кандидати като Младен Шишков и Емил Радев правят необясним фурор в области като Монтана, Силистра и Хасково.

Монтанските, врачанските, столичните или кюстендилските избиратели на ДПС не могат да бъдат обвинени в това, че не спазват вътрешните "джентълменски" разпореждания срещу пренарежданията на листата. Заради разпръскването на преференциите върху 17-те кръгчета в бюлетината никой не е застрашил Мустафа Карадайъ от изпреварване. Дори Делян Пеевски със своите 6292 преференции е далеч под 5-процентовата бариера за изместване на водача в листата (при ДПС тя пада на 16176 гласа). А и двамата доброволно се отказаха от перспективата за тих 5-годишен пристан в Брюксел.

Протоколите на ЦИК не могат да обяснят какво се е случвало в тъмните стаички по Северозапада. Възможните обяснения обаче са достатъчно ясни за всеки, който следи процесите в ДПС през последните години. Би трябвало да са ясни и на службите, чиято отговорност е да се борят с престъпленията срещу политическите права на гражданите.

В най-бедните региони на страната контролираният вот вече се е превърнал в част от правилата на играта.

Най-либералният инструмент на избирателя за участие в изборния процес се оказва удобен формуляр за отчет на "крепостните".

https://www.webcafe.bg/newscafe/politika/id_99538613_Kak_DPS_sprya_da_se_strahuva_i_zaobicha_preferentsiyata