КАК КРЕТАМЕ ?

Grigor Lilov

*** Средногодишният растеж на родната икономика за 10 години – само 1.8%!

 

Точно преди година пуснах пълната таблица на сп. „Global Finance Magazine” за БВП - брутния продукт, съобразена с ППС (покупателната способност). и извлечена от данните на МВФ и Световната банка.

 

• годишен БВП – обща стойност на всички стоки и услуги, произведени в дадена държави

• ППС - паритет на покупателната способност. Т.е. съобразяване на разликите в ценовите равнища. (и вал. курсове) .

 

Давам пример: например 1 квтч електроенергия за домакинствата у нас е средно 20 ст. (10 евроцента), докато в Германия - 30 цента. Т.е. произведени 1000 квтч у нас ще увеличат БВП на България с 10 евро, докато в Германия - с 30 евро. Та затова е ППС като коректор.

 

България беше на 69 място в света в компанията на сходни по просперитет и развитие страни. Свикнахме, че сме последни в ЕС, че Румъния е пред нас, но пред нас в онази таблица пред нас са и Панама, Беларус, Габон, Екваториална Гвинея, Мавриций и т.н. Веднага след нас са Венецуела, Суринам, Иран, Ботсвана, Барбадос.

 

____________________________

Сега списанието пусна таблица на страните по растеж на брутния продукт за последните 10 години. Това е оценка как се развиват тези държави в средносрочен аспект и изчиства конюктурните влияния.

https://www.gfmag.com/…/economic…/countries-lowest-gdp-growt

_____________________________

 

Давам картинката. Колоните са от 2008 до 2017 г. Последната колона сочи средния темп за тези години. Виждате в каква компания е България

Недопустимо е за изостанала държава като нашата да крета така – само с 1.8%!

Съседите ни са пред нас. Румъния е с 2.1%, Македония е със среден темп 2.6%. Една Албания е със средно 3.1%, Турция – с 4.5%. Само Сърбия е изключението с 1%

 

Теми темпове ги дължим на елита ни и родния бизнес – във всичките ни съцветия. И на нашето примирение с такива управления!

 

В същия брой на списанието има и таблица с външния дълг на държавите. България е отбелязана с 37 милиарда 338 милиона. Не в лева! В долари!

Още една бележка - нарастването на дълга ни е по-голямо от нарастването на брутния ни вътрешен продукт през тези години. Т.е. взетите заеми не използваме целесъобразно. Или се крадат!

Фейсбук