Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция

Голяма част от българите все още не знаят, че от 30 години живеем в епохата на последния стадий на капитализма известен с името неолиберализъм и познат с още имена: "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм". Негов главен бог са парите и при него "хората обслужват парите". Той е не само икономическа доктрина, а мощна дясна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото.
Неолибералният капитализъм у нас е родител на явлението "олигархия" и бе внесен в България с направата на американския икономически план "Ран Ът" в Чикагската икономическа школа и поръчан от двете първи партии- БСП и СДС. 

Фактически неолибералния капитализъм започна да се внася в България още 1985 г със започване взимането на външни заеми. До 1984 г. България няма външни заеми, но с идването на Луканов на власт и създаване от него на паралелно правителство до Тодор Живков, последния елит на БКП около Луканов започва да взима външни заеми с помощта на двамата неолиберални магнатиМаксуел и Джорд Сорос, които му осигуряват западни банки, от които да взима външните заеми. За 4 години от 1984-1989 г Луканов и  обкръжение, без да пипат народа си с нито една форма на демокрацията, правят 9 милиарда долара държавен външен дълг, койтостоварват за изплащане върху плещите на целия български народ и неговите следващи поколения. От 9 милиарда долара само половината влизат в страната под формата на остарели технологии за Нефтохим, Кремиковци и други предприятия, останалата половината потъват в джобовете на Максуел, Сорос и елита около Луканов. От тази изчезнала половина , непотърсена до сега, се ражда първата руско-българска олигархична групировка Мултигруп, захранила с начални капитали преобразуваната от елита на Луканов БКП в БСП и олигарсите на всички останали малки и големи партии родени в България след 1989 г.

Действащият сега по целия свят неолиберализъм е в американския му вариант, роден e в 70-те години в Чикагската неолиберална икономическа школа на Милтън Фридмън и работи само за САЩ и неговите банки. Неолиберализмът се различава коренно от предишните фази на капитализма, най-вече от „империалистическия капитализъм“, чийто формула Карл Маркс намери и описа в своя епохален труд "Капитала".

Империалистическият  капитализъм е действал само до II Световна война в Европа. След това в Европа той бе заменен с най-развитата и усъвършенствана форма на капитализма, т.н. „ социализирания капитализъм“ по теории на левия английски икономист Джон Мейнард Кейнс и който става модел на социалната държава на Европа, започнала да се строи в края на 50-те години в двете части на Европа от левите и сили- на изток комунистите наричан "социализъм" и на запад от социалистите наричан "социална държава". 
А в края на 70-те и началото на 80 години в Европа започна да нахлува американския неолиберализъм, който е пълна противоположност на предишните два вида капитализъм и започва да атакува и руши социалната европейска държава. 
Неолиберализмът се различава от империалистическия капитализъм с три важни елемента, единият от които е 
глобалния пазар със свободно движение на капиталите без национални рамки и правила.

Неолиберализмът е строй на ПАРИТЕ, понеже главен субект са БАНКИТЕ обединени с едрите корпорации, а глобалния му пазар е неговия най-главен лост. 
Той има две страни:
  От една страна той  изнасяне производствата на 
силните икономики - САЩ и развитите европейски страни в зони с ниско заплащане на труда- Китай и Азия. 
От друга страна
 глобализма е движението на капитали-изнася парите на по-слабите икономики в банките на най-силната икономика- САЩ. Не случайно той е роден в САЩ в Чикагската неолиберална школа на Милтън Фридман през 70-те години, с помощта на неговия глобален пазар САЩ прибират във своите банки и офшорни "банкови райски кътчета" 40% от парите на света.
Русия сега няма икономика ,тя беше разграбена и поделена между новопръкналата се олигархия от средите на последния елит на КПСС. Сега Русия има икономика от третия свят, тя няма производства за да бъдат изнасяни, а прави 75% от БВП само от износ на източници. Източниците я спасяват, но временно, без производства Русия е попаднала изцяло в ръцете на САЩ , чийто най-големи технологични фирми са в Сибир и добиват нефта и газта й, понеже Русия няма свои технологии.
Глобалният пазар без национални граници на движение на капиталите е смърт на малките държави и нации като България,чийто икономика също като руската, бе разграбена от последния елит на БКП от чиито редици се пръкнаха олигарсите. Сега България е без икономика, без производства и без правова държава да го спре. За това сега България просто кротко и тихо умира в ръцете на американската, руската и турска олигархии и всякакви световни мошеници влезли в страната ни с помощта на нашия олигархичен политически елит, отворил им вратите на държавата да изнасят парите и националните богатства на българския народ. 

Тук ще разгледаме въпроса как глобалният пазар на неолибералния капитализъм убива България:

Представете си глобалния пазар като една верига с начало и край, по която се движат капиталите без национални рамки и никакви правила. В началото на веригата стои най-слабата икономика, а в края най-силната обираща лаврите. 
Българската икономика е в началото на веригата, понеже България няма икономика. По средата стои руската икономика, която също няма производства, но има природни богатства, а накрая на веригата стои най-силната икономика - 
за сега остава тази на САЩ. След световната неолиберална криза разразила се от САЩ 2007 г. донесла банкрута на повече от 200 американски банки и де факто свалила САЩ от пиедестала на първи икономически( и военен) хегемон,  САЩ изкуствено поддържат първото място в света на своята икономика и долара като единсвена разменна валута  с печатането пари( долара) на поразия  и своите банковирайски кътчета( офшорни)- американски протекторати, теглещи парите на света.

Капиталите се движат по тази верига. Капиталите на руските олигарси като по -силните( един руски олигарх има минимално богатство от 20 милиарда долара, докато един български олигарх иманай-много мижавите 1,5 милиарда) като по-силните дърпат българските, но пък парите на руските са дърпани от американските олигарси и в края на краищата парите и на руснаци и на българи се оказват на едно място- в гърлата на банките на САЩ и нейните офшорки, където не се плащат данъци и пълнят държавната хазна на САЩ. 
Не случайно неолиберализма в съвременния му вариант с глобалния пазар се роди в САЩ, наложен бе от Рейгън през 70-те години за държавна идеология  на САЩ и бе разпространен от него по целия свят със специална нова външна политика, като чрез неговия глобален пазар САЩ се добра без войни, по мирен начин, тихо и по терлици до парите и националните богатства на другите народи. 

Световната олигархия навлиза и се бетонира в България именно с глобалния пазар на неолиберализма. Неолиберализмът стана не само икономически, но и обществен модел на България след 1989 г, докаран с американския икономически план "Ран Ът" от САЩ през Русия от последния елит на БКП около Луканов - същият, който създаде партия БСП и всички останали партии и който е свързал капиталите на руската и българска олигархия след 1989 г с "любовта на комунистите на двете партии КПСС и БКП", с "водещата роля на КПСС"-сега трансформирала се във водеща роля на руските олигарси в изяждането и унищожението на България.

Смесената руско-българска олигархия, която управлява чрез партиите си сега-БСП, ДПС, СДС( реформатори),НДСВ, ГЕРБ и слугата на големите- АТАКА, НФСБ,ББЦ ...и още 300 малки партии спящи в регистъра, създадени с капиталитe на БСП, отваря вратите на България както за руската олигархия, така и за американската и турската, да навлизат под формата на инвеститори, концесионери и приватизатори, да експлоатират българския народ и изнасят неговите национални богатства и пари в десетократен размер заедно със земята, небето, слънцето, водата и свободата на българите и им нахлузват оковите на новото олигархично робство.
Руската олигархия-известна в Европа като най -голямата икономическа мафия и нашата са родени от едни и същи комунистически корени и преплетени като свинските черва. Смесената олигархия владее цялата икономика на България, независимо, че имената на олигарсите са български. Сред тях има пряко назначени от Путин като Валентин Златев на Лукойл, но зад всеки български олигарх се крие най-малко един руски олигарх. Руската олигархия е по-силната като представител на икономика с големи природни ресурси и отнася парите на България не в руски, а в американски банки, по простата причина, че рублата не е конвертируема валута, а долара продължава да бъде единствената разменна валута.

От това се обогатява единствено американската финансовата олигархия управляваща страната, чийто банки поглъщат парите на света и пълнят хазната на САЩ. 
Не случайно неолиберализма с глобалния му пазар се роди в САЩ през 70-те години, а Рейгън успя да го разпространи по света и да го наложи като единствения действащ вид капитализъм сега, победил целия свят. 
В САЩ не се гледа произхода на парите постъпили в техните банки, а на тези които имат пари се отварят бизнес хоризонти. Там нашите си купуват фирми, пълнят ги с изнесените пари и се връщат в България да стават концесионери на националните богатства. И понеже фирмите са американски, тези, които не познават как работи глобалния пазар на неолиберализма си мислят, че това е американската олигархия, а де факто са изнесени от Русия и България капитали собственост на смесената руско-българската олигархия.
Така империалистическото ( идеологическо) противопоставяне на" САЩ срещу  СССР" от времето на Студена война се превърна в олигархическо съдружие, а двете най големи ядрени и енергийни сили и производители на конвенционално оръжие сега САЩ и Русия си съперничат единствено на икономически основа и олигарсите им делят енергийните и оръжейни пазари на Европа и света.

За американската олигархия се знае , че е смесена с израелската( от държава Израел) и с американо-еврейската в САЩ, възникнала не на базата на произход, а само на вяра,  вече заема 50 % от населението на САЩ. За това често начело на тези чужди фирми навлезли като инвеститори у нас стоят американски или израелски евреи, затова се говори за американско-израелска олигархия. Такива фирми стоят начело на всички фирми добиващи българските национални богатства, енергоразпределението, енергетиката, горивата, транспорта, промишлеността и най-важните отрасли в икономиката.
Но за неолиберализма и неговия глобален пазар няма значение коя фигура и с каква националност е начело на фирмата, а какви са КАПИТАЛИТЕ на тази фирми. Ако се провери произхода на капиталите на тези фирми, ще се разбере, че са българо-руски т.е. крадени и изнесени български и руски капитали.
Понеже България упражнява модела на неолибералния капитализъм на САЩ и в законодателството и липсва закон за проверка на произхода и чистотата на капиталите влизащи  и излизащо от страната, пък и липсва правова държава да съблюдава изпълнението на закона, ние не можем да видим руско-българския произход на капиталите на външните и вътрешни концесионери и приватизатори.

Пример е концесионерът на челопечкото злато канадската фирма „Дънди,основана с капитали на „Мултигруп“ изнесени в обединеното канадско-американски търговско пространство. Канада е свързала и обединила търговското си пространство със САЩ, а „Мултигруп“ е основан от смесени руско-български олигархични капитали(много престъпно грабени от всички нас). 
„Дънди“ изнася 99% златото на България навън предимно в американски банки и пълни джобовете както на наши така и на руски олигарси, но парите влизат в хазната на САЩ.
Като "Дънди" са и много други концесионери и приватизатори в България, доведени от олигархичните партии управлявали България последните 25 години- БСП, ДПС, НДСВ, СДС( сега дегизирани като реформатори), ГЕРБ и тяхната слуга АТАКА.

В България фирми на концесионери и приватизатори със смесени капитали на нашата и световна олигархия освен Дънди са; Софийски води; ТЕЦовете Марица-Изток продадени на американски бизнесмени при правителството на СДС-Костов ( зад които се крият наши изнесени капитали от първите на БСП), големите предприятия за добив на метални подземни богатства-Челопеч, Елаците, Асарел Медет, рудниците на Горубсо и МДК Пирдоп; фирмите в енергоразпределението ЧЕЗ, Е.ON, EVN; фирмите в телекомуникационния сектор- БТК, мобилните оператори; Лукойл, посредническите газови и нефтени фирми при вноса на горива в целия отрасъл; мултинационални компании регистрирани в търговския ни регистър-Монсанто България ООД,Синджента България ЕООД (същата, предвиждаща в Африка инвестиции от 1 млрд долара в земеделски земи),Каргил България, ЕООД,Шеврон България, Експлорейшън енд Продъкшън - ЕООД и много други, владеещи предимно най-важните и най-печеливши отрасли от икономиката, националните подземни и надземни богатства.
Не случайно първо в тези отрасли се зародиха крупните олигарси  и мултимилионери,направили богатствата си за 1 петилетка и ограбващи труда на хората.

Отделно българските олигарси владеят почти всички природни източници и ги добиват, като изнасят печалбите навън, вместо да влезнат в държавната хазна и увеличат заплати и пенсии.

Русия опростила на своите партньори повече от 140 милиарда долара народна пара в замяна на преференции за частни компании на олигарсите си.Истинска трагедия е споходила руския народ при управлението на Путин, произхождащ от Горбачовия елит на КПСС, внесъл  модела на неолибералния капитализъм в Русия и родил олигархията от средите на последния елит на КПСС. Путин е пръв олигарх на Русия, майка и татко на олигарсите, лично ги номинирва и им е продаставил всички природни източници за 1 рубла. Те плащат само 13% плосък данък на държавата и останалите 87% прибират в джобовете си. Руската рубла бе свързана с долара и това улесни олигарсите да изнасят парите на Русия в американски банки. Руски икономисти са установили, че руските олигарси изнасят в американски банки ежегодно на 300 милиарда долара , колкото са данъците внасяни ежегодно от руските данъкоплатци. На плаката в ляво, написан от руснаци, става ясно, че Путин опрости 140 милиарда външни дългове на други страни към Русия, за сметка на частните интереси на своите олигарси в тези страни. 
Както България опрости 2 милиардния дълг на Садам Хюсеин за частните интереси на българските политици и нови червмени капиталисти, станали притежатели за една нощ срещу 1 лев на бившите държавни външнотърговски дружества на България в Ирак,Либия, Сирия приватизирани от Луканов на „мои и свои хора“ от бившия елит на БКП. 
От плаката се разбира още, че най-богатите хора управляват страната. И като се има предвид с какви престъпни начини са добили богатствата си с ограбване на държавна собственост и другите от обществото, можем да кажем със сигурност, че в Русия управлява утайката на обществото свързана с организираната престъпност. 
Не е ли същото положението в България? 
От плаката също се разбира, че в Русия има тоталитарен и авторитарен режим на диктатор и една партия по подобие на стария СССР и КПСС. Това е партията на Путин "Единна Русия" заемаща 2/3 от руския парламент "Дума". Останалите партии в парламента са комунистите на Зюганов и националистите на Жилиновски. Само тях Путин е допуснал в парламента, защото добре го обслужват. Зюганов стои в 70-те години на миналия век и ще строи новия СССР. Жилиновски обслужва Путин в изборите и заедно с "Единна Русия" фалшифицира изборните резултати в полза на Путин. Диктаторът Путин не позволява да се роди друга партия в Русия, ако няма политическата платформа на неговата „Единна Русия“. За да скрие факта, че олигархията и е свързана с руската и има нещо общо с диктаторския посткомунистически режим на Путин, нашата БСП се е съюзила в братско съдружие със социалистическата партия "Справедливая Русия" на Сергей Миронов- един от кръга на Путин и считана на проект на Кремъл. Това е естествено поведение на партията със 100 години стаж в демагогията БКП-БСП.

RussiaMuller"Водещи руски икономисти са изчислили, че ако заплатата на шефа на Газпром г-н Милър( олигарх) бъде намалена 2 пъти, средната заплата на руснаците ще се увеличи автоматично с 5%пише Вячеслав Фоченков в своя блог озаглавен"Против разграбления России КГБ - олигархами режима"  Журналистът и писател Вячеслав Фоченков е един от най-сериозните опозиционери на Путин, сега осъден и хвърлен в затвора.

Известният руски социален икономист Евгений Федоров и бивш съветник на Путин пише: "Русия е окупирана от САЩ страна. Ежегодно ние плащаме данък в хазната на САЩ - около 200-300 милиарда долара, което е равно на всичките събирани данъци в Русия. Целият частен бизнес в Русия, освен малкия и средния, е длъжен да се регистрира в чужбина, и това правило е установено от американците още през 90-тте години. Централната банка на Русия е отделена от държавата и е подчинен на Ню-Йоркската съдебна юрисдикция. Т.е. Руската Централна Банка може да се съди с руското правителство, в Ню Йорк. Всичките партии са създадени и се издържат от "дарения", а уставите им са измислени от американците. Американските съветници 1991 г. подбираха бъдещите олигарси и им раздаваха съветско имущество, при определени условия. Властта се контролира чрез механизмите на корупцията. Американците ни забраниха да се борим с нея. За 20 години руските елити станаха американски. Реално, Русия я управляват неруски елити. Нашата държавна система работи за държава, под името САЩ. От тях е създадена и за тях работи....". 
Евгений Федоров обяснява механизмите, които правят това възможно. А те са два - прикрепянето на руската рубла към долара и движението на парите в системата глобалния пазар без правила и национални рамки. Руската рубла не е конвертируема валута, тя е прикрепена към първата разменна валута в света- долара и зависи от него. Това се използва от САЩ да тегли в своите банки и офшорони зони всички пари на Русия изнасяни от олигарсите( и заедно с руските заминават и парите на българските олигарси, сиреч на българските данъкоплатци). Целият бизнес в Русия е регистриран в офшорни зони и не плаща корпоративен данък на държава  Русия. Всички офшорни зони в света са американски и английски протекторати и захранват с пари техните банки, а САЩ и Великобритания са двата най големи финансови ценрове в света.

А ето  видеоклипа  на Евгений Федоров "Россия платит дань в бюджет США" .

 

  


Евгений Федоров пръв заговори за вършения грабеж и намери механизмите, по които се изнасят парите на Русия навън. Макар самият Федоров да не осъзнава , че това се дължи на системата на неолибералния капитализъм и неговия глобален пазар, вкарана в Русия от последния елит на КПСС и бетонирвана в почти 20 годишния режим ан Путин. Самият Федоров никога не е споменал за "неолиберализъм" и глобален пазар" и  не се счита за опозиция на Путин и режима му, даже колаборира с него и се надява на Путин да промени нещата, за това и продължава да е член на неговата партия "Единна Русия" и депутат от нейните редици в руския парламент"Дума". 
Изказването на Федоров бе направено 2012 г., но до сега в Русия нищо не се е променило. След девалвацията на рублата края на 2014 г. Путин направи изявление, в което спомена, че Русия ще откачи рублата от долара, но то се оказа поредната патологична лъжа на диктатора. До сега нищо не се е променило, руската рубла продължава да е свързана с долара и да зависи от неговия курс, а Руската централна банка да е подразделение на Ню Йорската и част от „Уолтстийд“.
На този етап, Русия без икономика и без производства,  зависеща от технологиите на САЩ и развитите европейски страни за добива нефт и газ, това не е възможно!

Почти всички райски банкови кътчета( офшорните зани) са на САЩ и неолибералния му пудел Великобритания, в тях те привличат парите на европейците и на целия свят и ги обират. Не случайно Меркел беше бясна на офшорката Люксембург в сърцчето на ЕС  и уж нещо правеше да запуши дупките на Германия за изтичане на капитали към нея, но нищо не е направила да надене усмирителна риза на банките и спре износа на капитали от страната, защото е неолиберал одобряващ глобалния пазар.Единственокоето  Маркел прави и на което разчита е силно работещата правова държава на Германия изпълняваща закона с точката и запетайката и следяща за чистотата на влизащите и излизащи капитали. Но нови закони не е създала, а правовата държава изпълнява закона. Има ли закон- се изпълнява, няма ли закон- няма какво за изпълнява!
За страните членки на ЕС  политиката  за поставяне усмирителни ризи на банките, трябва да се направи на ниво Брюксел за целия ЕС, но няма кой да я направи, защото цялото ръководство на ЕС са неолиберали. Трите най-многолюдни групи в Европарламента-ЕНП, S&D и Социал-либералите са неолиберали и цялото ръководство на ЕС е избрано от техните среди.

Западноевропейските страни имат друг тип държава, с друга правна икономическа и обществена система от България( и САЩ), понеже България прие неолибералната икономическа и обществена система на САЩ с плана "Ран Ът"), казва се СОЦИАЛНА /ПРАВОВА ДЪРЖАВА( welfare state) известна още с термините"развит социализъм", "Държава на всеобщото благоденствие", с управляваща голяма средна класа, заемаща 72-85% от обществото и градяща социално-справедливо общество. Правовата държава  на развитите европейски социални държави от северна и средна Европа работи с коренно различни правила от неолибералната на САЩ.
Социалната европейска държава не допуска раждането на олигархия, нито eдрия капитал да управлява държавата. 8-те най-развити социални държави от северна и средна Европа, построили развития социализъм, със силно работеща правова държава- Швеция, Норвегия, Финландия,Дания, Холандия, Германия Австрия, Швейцария са намерили начини за спиране навлизането на тъмни фирми като „Дънди“, като са въвели "закон за проверка на чистотата на началния и въртящ се капитал в инвестициите" и правовата им държава изпълнява закона с точките и запетайките. Така спират нахлуване на мръсни капитали от вън и държат бизнес пространството си чисто.

Западноевропейската социална държава има друг икономически модел, при който държавата държи в ръцете си най-важните структурно-определящи отрасли в икономиката- енергетика, транспорт, телекомуникации, горива... като ги управлява  неокрумпирано на пазарния принцип. Отделно тези отрасли са и най-печелившите и техните печалби вместо в джобовете на олигарси, влизат в държавната хазна и се разпределят за развитието на социалната сфера и икономиката,  по-специално за развитието на средната класа и малкия и среден бизнес, станал част от голямата средна класа. 
Там ръководителите на държавните отрасли са обявени за държавни служители и силно работещата им правова държава не допуска корупция в държавния сектор, а до цент печалбите от него отиват в държавната хазна.
Пример за това е малка 5,5 милионна Норвегия , която няма и не допуска олигархия. Тя е открила и добива също като Русия нефт от 30 години и всички излишъци от печалбата, вместо да отиват в джобовете на олигарси, се трупат в "Национален социален фонд" намиращ се в Норвежка национална банка , за социалната осигуровка на бъдещите поколения норвежци, като до сега е натрупала средства във фонда си колкото БВП на САЩ за 5 поколения норвежци, а минималната работна почасова заплата в Норвегия е достигнала 22 евро, средната работна заплата 5000 евро, реалния социален минимум 2200 евро.

Докато България няма и помен от правилата на западноевропейската правова държава. Освен това я управлява директно олигархия свързала капиталите си с руската и американската олигархия и води всички външни мошеници в България да експлоатират българския народ, но да пълнят своите джобове и партийните каси на нашите олигархични партии, а смесената руско-българска олигархия владее и добива всички природни източници, като изнасят печалбите навън, вместо да влезнат в държавната хазна и увеличат заплати и пенсии.

Русия не ни е вече освободителка, а поробителка. Олигархична Русия вече не дава пари даром, нито има намерение да ни освободи от новото олигархично робство, сама потънала до уши в олигархия. Русия вече иска закупуване на активи от икономиката от най-важните отрасли и в страните и където тя притежава активи в икономиката, внася олигархичния-политически модел и започва да произвежда олигарси на територията на страната. 
Най-фрапиращ пример у нас е продадения 1999 г. от правителството на Иван Костов -Нефтохим на руския енергиен гигант Лукойл. Гигантът само проформа е държавен, де факто той се владее от руските олигарси под диригентската палка на първия олигарх на Русия -Путин. Със стари комунистически връзки Горбачов-Луканов, Путин назначи 1999 г.правешкия селянин В.Златев, чийто баща е бил близък с Луканов и Горбачов, за изпълнителен директор на Лукойл и го държи там неизменно до сега. Така Путин направи Златев частен монополист в стратегически сектор на икономиката ни, неформален собственик и олигарх, направил за 1 петилетка лично богатство от 500 милиона. 
Българският Лукойл е единственото предприятие за горива в България и стратегическо предприятие, което влияе и определя насоките на развитие за цялата българска икономика. Олигархът Златев под диригентската палка на Путин определя еднолично цените на горивата на българския пазар, които постоянно растат и съзнателно се държат най-високи в света, смъкващи кожите на най-бедните потребители в Европа - българските. Монополистът плаща 10% корпоративен данък, а останалите 90% слага в джоба и с помощта на глобалния пазар ги отнася в американски банки.
Подобна е и съдбата на другия енергиен олигарх Сашо Дончев, чийто фирма "Овъргаз" започна като подразделение на Мултигруп с 50% участие на Газпром, също владеещ се от олигарси под командата на Путин. Дори Сашо Дончев е заел председателското място на Българска стопанска камара, чиято главна задача е да развива малкия и среден производителен сектор. Но едва ли олигархът Сашо Дончев работи за малкия и среден бизнес, освен да използва този престол за развитие на своя едър бизнес. И тъй като България се управлява от олигархия в лицето на всички парламентарно представени партии, никой да сега не е направил „оценка“ на неговото председателствуване.
Енегетиката бе захваната от своето начало от олигархията на БСП, а ГЕРБ като най-младият олигархичен клан държащ финансите на страната, нямаше участие в нея и много се стремеше да отчупи парче от нейната баница. За това е ставаха до сега борбите между двата клана на ГЕРБ и БСП. Но ГЕРБ успя да пробие, като измисли „зелената енергия“, парите на олигархичната двойка "ББ и ЦБ" успя да монополизират тази част от енергетиката и да се "разберат" с БКП като си разпределиха баницата на енергатиката, а техния представител във властта – президентът Плевналиев да лобира за техните икономически интереси в зелената енергетика.
Така смесената руско-българска олигархия краде и отнася стандарта на българите и ги държи с най- ниски пенсии и заплати в света.
Никой не може да прави промени в насоките на развитие на българската икономика, нито да започне нечие производство без да се съобразява с "българската енергийна олигархична мафия"- наричана така от развитадемократична без олигархия Европа, знаеща добре какво става в България, използваща властта да тегли за себе си националните богатства, парите и определя стандарта на българите.
Начините с които руската ( и прикрепената към нея българска) олигархия с произход в последния елит на комунистическите партии, придобили богатствата си по много престъпни начини с използване властта да си присвоят държавна собственост за 1 рубла/1 лев и да ограбват останалите от обществото, са непознати за демократична и правова Европа, там частна собственост се натрупва за много години с честен труд на много поколения. 

А ето и два филма направени от руските разследващи журналисти Анастасия Кириленко, Владимир Иванид в сътрудничество с Юрген Рот, където показват кой е Путин, от къде идва, как вече 25 години управлява Русия зад и пред кулисите, как стана най-богатия човек в света.

 

Западноевропейските страни нямат и не допускат олигархия. Виждайки днешната същност на олигархична Русия и авторитарния олигархичен режим на Путин са изработили специална политика към Русия. Те осъществяват всякакво културно сътрудничество с Русия и само обикновена търговия-алъш вериш на източници на принципа „ти продаваш, аз купувам“, но не допускат Русия да закупува акции в тяхната икономика. 
Току що Финландия отказа на руския гигант "Росатом" да закупи акции и строи новата атомна централа FENNOVOIMA  на Финландия. Росатом искаше да закупи акции в проекта FENNOVOIMA, като предложи за главен акционер непозната хърватска фирма. Финландското финансово разузнаване проучи началния капитал и чистотата на капиталите на хърватската фирма и видя, че зад нея се крие "българо-руската енергийна мафия с поставено лице Богомил Манчев". Затова и официално отказа на Росатом да закупи акции в централата.

Путин използва дълговата криза в Кипър за да го финансира, като в замяна на това закупи почти цялата тяхна икономика заедно със земята на Кипър и я направи васална на Русия страна.
Подобна съдба има и България. Свързаната със стари комунистически връзки българо-руската олигархия управляваща страната ни в лицето на всички управлявали през прехода партии -от първата БСП до последната ГЕРБ  е открила вратите на държавата ни за руската олигархична икономическа мафия по линията на глобалния пазар на неолиберализма. Тя навлиза свободно и вече владее 35% от българската икономика. Вече са изброени над 53 000 руски фирми работещи на българска територия с тъмни непроверени начални капитали, перящи и препиращи мръсните си капитали, които използват липсата на правова държава у нас да съблюдава изпълнението на трудовото ни законодателство и експлоатират българския народ, плащат най ниските заплати, принуждават хората да работят на ненормиран работен ден и са направили българите работещи в тях истински роби на труда. Такова нещо никоя западноевропейска страна няма да допусне, законът за проверка на чистотата на влизащите и излизащи инвестиции се спазва желязно от тяхната правова държава и руската икономическа мафия е спряна на границата им. Бедата на България е, че въобще няма изгледи заправова държава в непрекъснатото 70- годишноуправление на комуниститеот 1945 г до 1989 г. като носители на тяхната си комунистическа система ,а след 1989 г. като политически носители на новата неолиберална олигархична система.
А нашите политици Сидеров(АТАКА) и Първанов( АБВ), който плачат с крокодилски сълзи за „освободителка Русия“ и зоват за нова политика на по-тясно приятелство и сътрудничество с Путинова Русия, си затварят очите за делата на смесената българо-руска олигархия по простата причина, че се спонсорират от нея. 
А Сидеров специално е спонсориран директно от Путиновата банка АЛФА и нагло постави емблемата и за емблема на своята интернетна телевизия АЛФА, а от там гооври размити неща за неолиберализма, без да споменава факта за съществуване на олигархиа в Русия и България- продукти на неолиберализма, нито факта, че те се управляват от желязната ръка на първия олигар на Русия- Путин. Така Сидеров от „националист“ се превърна в обикновен „национален предател“, който в която да е друга европейска правова държава ще бъде начаса изпратен на гилотината.
Путин питае към България специална политика да я изкара от ЕС и вкара на топло под неговата мишница в създавания от него нов СССР наречен “Евразийски съюз“. За целта бълва стотици измислени видомонтажи и снимкови колажи от своята мощна пропагандна машина на всички възможни езици, да влияе с миража на парите и пресата си върху съзнанието на бедния и тънещ в мизерия българин и го накара доброволно да излезе от ЕС и се завре под неговата мишница, така да бетонира завинаги олигархията у нас и превърне България в суровинен придатък и дъвка в устата на неговите олигарси. 
Същата съдба в момента Путин готви и на Украйна и понеже украинския народ не иска, той предизвиква мръсната и опасна вътрешна война в суверенна държава Украйна с цел да прибере източна Украйна и нейното най-голямо национално богаство Донбас, като поставя съдбата и бъдещето на Европа и света на карта, пред прага на Третата световна война.

България може да поддържа нормални връзки с Русия само ако бъде ликвидиран олигархичния и политически модел на Русия и бъде свален олигархичния авторитарен режим на Путин.

Що се отнася да Турция, тя има друга политика. Еродоган просто използва факта, че България сега има окрадена и разрушена икономика, че е съсед и това, че е сложил своята 5-та колона "партия ДПС" в най-високите етажи на властта и всички наши разноцветни политици отварят пътищата на Ердоган за инвестиции в България, а той им пълни джобовете с тлъсти комисионни.
Ердоган внася инвестиции само в смесени райони и после взима цигани и помаци от района да му работят в тях, като им забранява да говорят на негова територия български език, а само турски. Така нашите помаци и цигани се потурчват насила и по този начин си увеличава турския контингент в България, който Ердоган използва за своя 5-та колона. 
В последните години 300 000 наши цигани са се обявили за турци, също потурчване става и сред помаците ни. 
Пример е половин милиарда долара инвестиция на Ердоган „Шишеджам“ в Търговище, където заводът е заел 100 000 дка хубава българска земя, взима на работа само мюсюлмани от района, превърнал се е в мини турска република, където се говори само на турски.

Нашата олигархия е най национално-безотговорна и гледа единствено своя джоб. Така първият олигарх на БСП Васил Божков, който през управлението на БСП получи Бургаската корабостроителница под масата и чекмеджето за 1 лев и понеже няма държава да контролира, я продаде веднага на турска банка. В Турция банките и олигархията се владеят от авторитарния режим на Ердоган, досущ еднакъв с този на Путин, само, че заменил сталинистките методи с исляма. Бургаската корабостроителница бе продадена заедно със 7 000 ха земя- целия морски шелф на югоизточното българско Черноморие. Ердоган, който няма намерение да развива българската икономика, а да я разрушава, веднага изхвърли персонала навън, изнесе оборудването и я заключи. Сега югоизточна България, заедно с напълно циганизираната Странджа е готова да бъде обявена за "Нова Турска Странджанска република" по модела на "Кипърската турска република".

За разлика от други страни в Европа, които са изяждани само от олигархията на една голяма геополитическа сила-САЩ, томалка България е изяждана от олигархиите на още две големи геополитически сили в Европа-Турция и Русия.Положението на България сега е крайно тежко. Бившите комунисти от последния елит на БКП, който продължава да управлява, създали всички партии в България и от чийто редици изялзоха олигарсите, ни вкараха олигархичния модел на Русия и свързаха нашите олигарси с руските. Така направиха България напълно зависима от Русия и режима на Путин. 
А руските олигарси като по-силните, по линията на глобалния пазар на неолиберализма, изяждат малка България , изнасят парите и националните и богатства навън в американски банки. 

Ето защо борбата ни срещу олигархията за нейното ликвидиране е задължителна, иначе ще бъдем умъртвени до броени години. Борба срещу олигархията значи преди всичко да се бориш срещу системата на неолибералния капитализъм. Трябва да се насочим към смяна на системата по демократичен и законодателен път, с мнозинство в Парламента, което ще ликвидира нашата олигархия. Тя именно отваря вратите на България за руската и другите световни олигархии.
С руската олигархия ще се справим само като премахнем първо нашата олигархия и по този начин отрязваме пътищата към България на цялата световна олигархия.
А нашата ще премахнем като изградим първо правова държава по модела на най-развитите европейски социални/правови държави от северна и средна Европа, приемем техният икономически модел и партията на българския народ ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА,съратник на СИРИЗА в Гърция, "Чинкуе стеле" на Бепе Грило в Италия, "Подемос" на Испания , понеже също като тях се бори срещу неолибералния капитализъм, като дойде на власт, ще провери всички приватизационни сделки извършени след 1989 г., всички взети заеми от 1985 г. насам, развали и извърши ново справедливо разпределение на собствеността. 
По такъв начин ще бъдат отнети парите от ръцете на олигархията и умъртвена.

Ето защо борбата на ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН-ПОБЕДА на ДРД „Идея за България“ е насочена срещу цялото настояще мутроолигархично статукво на България и неговата система на неолибералния капитализъм, за пълната и смяна с антипода и- системата на европейската правова и социална държава, като най-напред се стремим да ликвидираме българската олигархия, което по естествен начин ще затвори вратите на държавата ни за американската, руска и турска олигархии.  Как ще стане смяната на системата,показваме в нашата ДОКРИНА кратък вариант.

Автор: Дора Апостолова
Материал на „Идея за България“
28 април 2014 г.

Актуалзиран на 5 октомври 2015 г.  
Материалът постоянно се допълва

p.s.Статията е изнесена като лекция с голям успех в университетите на Хелзинки, Мадрид, Питсбърг и Мичиган-САЩ 2012-2015 г.

Близки по съдържание материали от същия автор:

1.ЗА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА. Защо Путин започна война срещу своя народ?

2. ЗА БИЗНЕСА. ЩО Е ТО ОЛИГАРХИЯ И КОЙ Е НЕЙНИЯ НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ ?

3. Време е Европа да се освободи от опеката на САЩ и двойника му Путин

3. Кратко учебно помагало за неолиберализма и социалната държава, щетите на неолиберализма и борбата срещунего

4. Крайно време е да заменим понятията русофили и русофоби със защитници и предатели на национални интереси

5Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?
 

6. Неолиберализмът превърна Русия в окупирана от САЩ страна 

http://www.ideyazabulgaria.org/