Как мигрантите влияят на изборите в Германия

"Какъв е този турчин в Бундестага?“, запитал един германец, когато политикът от партията на Зелените Джем Йоздемир бе избран за депутат през 1994 година. Днес в парламента има общо 37 депутати с миграционни корени.

 

Който има германско гражданство и е навършил 18 години, има право да гласува на изборите за Бундестаг на 24 септември, без значение  дали е от германски произход или не. Всеки десети германски гражданин с право на глас днес има миграционен произход.

Най-многобройни сред мигрантите, имащи право на глас, са т.нар. късни преселници – повечето от които са от бившия СССР. Според проучването "Микроцензус", проведено през 2016 г., става дума за 3,1 милиона души. След тях по численост са избирателите от турски произход. Според преценки на Федералната статистическа служба, близо 730.000 германци с турски корени имат право да гласуват на предстоящите избори за Бундестаг. Турският президент Ердоган наскоро отправи към тях апел да не гласуват за управляващите от голямата коалиция християн- и социалдемократи, нито за Зелените, защото, според Ердоган, "те са врагове на Турция".

Депутати с миграционни корени във фракциите на отделните парламентарните партии

Депутати с миграционни корени във фракциите на отделните парламентарните партии

Джемиле Гьоусуф, пълномощничка по въпросите на интеграцията във фракцията на ХДС, заяви в тази връзка: "На тези избори става дума за Вашия живот, а господин Ердоган не е в състояние да предложи решение на нито един от проблемите, които имат хората, живеещи в Германия".

Но колко активни са избирателите с миграционен произход? Социалдемократката Айдан Йозогуз, която е пълномощник на германското правителство по въпросите на миграцията, бежанците и интеграцията, казва, че избирателната активност сред мигрантите е с до 20 на сто по-ниска, отколкото сред останалите избиратели. В днешния германски парламент има 37 депутати с миграционни корени - от общо 631. По този показател Германия заема едно от средните места в класацията на европейските страни. Великобритания и Холандия са шампиони в това отношение, а Италия и Испания се представят по-зле от Германия.

Кьолнският учен Денис Шпис изследва нагласите на мигрантите за тазгодишните парламентарни избори. Той е проучил основно настроенията сред двете най-големи групи избиратели от чужд произход: германските турци и руснаци.

Преселниците от бившия СССР

Избирателите от руски произход получиха равни права с германските граждани ще от първия ден на пребиваването си в Германия. Затова те веднага имаха право и да гласуват. Канцлерът Хелмут Кол активно се застъпи за правата на преселниците от бившия СССР. Дълго време те бяха благодарни на неговата партия  и минаваха за твърд електорат на консервативния ХДС.

Преселниците от бившия СССР по традиция гласуват най-често за християндемократите

Преселниците от бившия СССР по традиция гласуват най-често за християндемократите

След като през 2015 и 2016 Германия прие голям брой бежанци, много от руските преселници се дистанцираха от ХДС. "За това голяма роля изигра завистта спрямо новопристигащите“, твърди Денис Шпис.

На някои от местните избори в последно време дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD) отбеляза големи успехи именно благодарение на  преселниците от бившия Съветски съюз. Неслучайно "Алтернатива за Германия" е отпечатала и на руски език програмата на партията си, както и някои свои предизборни плакати", добавя Шпис. Никоя друга партия не полага толкова много усилия да спечели гласовете на руските изселници, колкото AfD.

Християндемократите обаче вече реагираха на това развитие: неотдавна канцлерката Меркел за първи път посрещна в канцлерството представителите на сдружение от руски преселници. По време на изборите за Ландтаг в Северен Рейн-Вестфалия основният кандидат на ХДС публикува специално свое обращение към избирателите с руски миграционни корени. В сегашната предизборна борба за Бундестага ХДС и ХСС обещават на преселниците и по-високи пенсии в бъдеще.

Мигрантите с турски произход

Предпочитанията на мигрантите с турски корени са насочени основно към социалдемократите

Предпочитанията на мигрантите с турски корени са насочени основно към социалдемократите

Що се отнася до турците в Германия, техните предпочитания по традиция клонят към социалдемократите. Около 70% от тях гласуват за ГСДП, според едно актуално изследване. Причината: още от времето на първите гастарбайтери Социалдемократическата партия се застъпваше активно за правата на мигрантите. Същото беше и когато се обсъждаше въвеждането на двойно гражданство. По-късно за турските мигранти започнаха да се застъпват и Зелените, и Левите. Впрочем, турците в Германия са не само едни от най-многочислените избиратели с миграционен произход. Те са и най-добре представената група мигранти в Бундестага: 11 от германските депутати са с турски корени. Някои от тях обаче недоволстват, че все още ги възприемат като "турци". "Аз съм германец и имам германско гражданство, разберете го най-сетне!", каза веднъж зеленият депутат Йозкан Мутлу в отговор на един своя колега от ХДС, който бе използвал думите: "Вашият президент Ердоган…"

Като цяло значението на мигрантите за парламентарните избори в Германия нараства. Тяхното влияние все пак има и граници. Според учените, чисто мигрантските партии нямат шансове в Германия. За това има просто обяснение: колкото по-дълго мигрантите живеят в Германия, толкова повече изборното им поведение заприличва на това на мнозинството германски избиратели.

http://www.dw.com