You are here

Как намаляват укрилите се от затвора? Като умират

Снимка: Юлиян Савчев

Ще провери ли сега прокуратурата как е бил издирван Росен Ангелов в продължение на 8 години? Или ще чакат и другите осъдени от списъка с издирваните да се "намерят" като Ангелов.

Със смъртта на Росен Ангелов МВР удари с един куршум два заека - хем разкрито убийство, хем един издирван по-малко

Доротея Дачкова

В неделя осъдените, които се издирват, за да влязат в затвора, станаха с един по-малко. Вече са 594. Намереният мъртъв Росен Ангелов, обвинен задочно за шестте убийства в Нови Искър, вече е само положителна статистика за правосъдието. Хем разкрит убиец, хем нищо за доказване, хем един беглец по-малко за търсене.

Останалите може би се намират "на най-различни места на планетата", както казва директорът на националната полиция по повод Ангелов, който е бил издирван близо 8 г. МВР може да се оправдава и че са на други планети, само че в малка България рецидивистът Ангелов се е крил близо до мястото, където е заловен да блудства с 11-годишно дете. При това в същото село, в което по данни на ГРАО живеят 280 души. 

Кметът и кварталният полицай би следвало да ги знаят поименно 

и да забележат всеки пришълец. А Ангелов не е пришълец - той е заловеният извършител на блудство. Кого заблуждава МВР, че през цялото време го е търсило? На хартия - сигурно. Да бяха го потърсили на местопрестъплението на блудството. 

Прокуратурата признава, че 595 осъдени, тоест 7 от всеки 100 осъдени, не могат да бъдат открити и вкарани в затвора. През предишните години са били даже повече - 636 към края на 2015 г. и 712 в края на 2014 г. 

Тези присъди остават само на хартия. А цялата правосъдна машина се е въртяла напразно за тях и е харчила купища пари на данъкоплатците. Общественият ефект е нулев. Дори по-лошо, с отрицателен знак е, защото въпросните осъдени са някъде наоколо и нищо не ги спира да вършат нови престъпления.

Шефът на националната полиция се възмущава, че обществото не е съдействало за издирването на Ангелов. Така е, няма съдействие, но преди да се нахвърля на гражданите, 

да вземе да изправи собствените си редици 

Къде е отговорността на подчинените му полицаи, които отговарят за Луково и Нови Искър? А местната власт?

На фона на множеството бегълци е абсурдно, че прокуратурата не казва имената на осъдените, датата на влизането на присъдите им в сила, както и номерата на делата им. И макар че съдебните решения са публични, според зам.главния прокурор Мария Шишкова това били лични данни.

Абсурдно е и как властите си измиват ръцете една с друга. Прокуратурата например се оправдава, че не намира бъдещите затворници, защото МВР ги оставяло да се укрият в страната и чужбина. Освен това не се спазвало законовото изискване за адресна регистрация, което е работа на общинските власти. 

Сред известните бегълци са 

дупнишките Братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". Там е бившият полицай Александър Вълков, осъден за убийство след процес, проточил се 17 години. При това преди 2 години Вълков лично чува окончателната си 7-годишна присъда във върховния съд и прокуратурата не прави нищо за задържането му.

През 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров предложи и парламентът прие промени в НПК, според които на осъдените със забрана да напускат страната се отнемат личните документи и се издават заместващи. И досега обаче тази мярка не работи, защото за нея трябват не само промени в НПК, но и в закона за личните документи, който така си остана непипнат.

Смехотворна беше поправката,според която с ограничаване на публичността на присъдата, уж ще се заблуждават осъдените и ще бъдат излавяни, преди да разберат, че трябва да влизат в затвора. Престъпниците, за разлика от прокуратурата и МВР, се отлично осведомени и знаят какво се случва в съда в реално време. Те не чакат на онлайн регистрите да се информират за съдебните решения. 

Очевидно е, че се пилеят ресурси за безсмислени поправки

и за хвърляне на прах в очите на гражданите. Стигна се дотам, че комисия на Висшия съдебен съвет се престара и спусна "окръжно" до съдилищата да крият не само окончателните ефективни присъди, но и тези на долните инстанции. След като "Сега" разкри скандалното решение, то бе отменено.

Безсмислието на тази законодателната промяна, внесена от ГЕРБ - присъдите да не се публикуват в интернет незабавно, лъсна наскоро по делото "Килърите". След окончателните присъди от Върховния касационен съд отказаха да ги съобщят веднага, макар че подсъдимите си бяха в ареста.

Присъдите, които институциите не могат да изпълнят, показват всички слабости на правосъдната ни система. Проблемът се сочи от години, но мерките, които се предприемат, са само палиативни. Само един пример - Единната информационна система за противодействие на престъпността още не работи - след 20 години и купища пари, изхарчени за нея. Не че ще е панацея, но все ще е нещо. Поне ще е видимо, че МВР никого не търси.

http://www.segabg.com/article.php?id=888529