Как нашите „велики специалисти“ напълниха гушите на чуждите приватизатори

Защо няма осъдени за престъпления „национални предатели“?!

Шестте ЕРП-та в страната бяха продадени на ЧЕЗ –за 270 млн. лв, ЕВН – 207 млн. лв. и ЕОН – 170 млн. лева . Само срещу 647 млн. лв. трите чужди компании се сдобиха с активи и дейности, многократно надхвърлящи вложените от тях суми. Това доведе до сериозно напрежение между гражданите и ЕРП-та, създаде първия крупен частен монопол в България, а парите от приватизацията, които щяха да бъдат инвестирани в българската енергетика, изчезнаха безследно в държавния бюджет.

zx620y348_1935370снимка: Капитал

Само за един час около Коледа преди две години държавата продаде( направи коледен подарък-б. ред.) на Българската фондова борса почти целия си дял от близо 33% от енергийните компании „ЕВН България електроразпределение“ и „ЕВН България електроснабдяване“. Досега са продадени дяловете, по 33%, от двете дружества на "ЕВН България" и двете на "Енерго-про". От тях Държавната консолидационна компания е получила съответно по 93 млн. и 67.7 млн. лв. Пуснати на борсата бяха и другите миноритарни дялове - в ЧЕЗ и бившето ЕОН (отскоро собственост на Енерго Про).

И от двете бяха предложени по 33% от капитала, които са собственост на държавата. На инвеститори се продават 63 624 акции от "ЧЕЗ Разпределение България". От тях бяха пласирани почти 76 на сто - 48 074 книжа, като останалите остават за аукциона утре. Книжата бяха продадени при средна цена от 1605.85 лв., което е с 12.9% над началната. Максималната цена достигната цена беше 2121 лв. за акция, а минималната - 1420 лв.

От "ЧЕЗ Електро България" на аукциона бяха предложени 1650, от които бяха записани 560 или 33.94 на сто. Средната постигната цена беше 9485.37 лв. за акция, което е с 9.1% над началната. Достигнатата максимална цена беше 10188 лв., а минималната - 8661 лв.

От аукциона през октомври 2012 г. държавата трябва да е прибрала към 82.51 млн. лв.

Или общо 243.2 млн. лева ...

Общата приватизация на енергоразпределителната мрежа вкара в бюджета около 647 млн лв. Очевидно е, че ако тя се беше случила през фондовата борса, държавата щеше да получи миминум поне още толкова. Както и да е, очевидната кражба на държавни активи в България отдавна не се брои за престъпление. Та, след като се продадат и миноритарните дялове ще се лишим и от сегашните си ограничени възможности да наблюдаваме това, което се случва вътре в компаниите. А там, както стана ясно от одита, стават всякакви неща, най-вече незаконни. Какво от това обаче, след като всичко така или иначе беше сложено на тезгяха? Впрочем направи впечатление, че другите две компании не се включиха в търга за акциите на ЕВН, както и тя не се включи при продажбата на акции при другите две ЕРП-та ?!

IVOколаж: Свободен човек

Ясно бе, че подаръците няма да спрат и че щом трите компании се консолидират на 100%, ще поискат увеличение на цената на тока. Аргументите им няма да имат значение – от ДКЕВР ще се съгласят, както почти винаги са го правили досега. А ние, гражданите, ще плащаме. Понеже дори и подаръците все някой ги плаща.

Остатъчните продадени 33% дялове на държавата в електроразпределителните дружества, представляваха- водноелектрически централи, както и мрежата на 110-киловолтовите далекопроводи. Всичко това се случи по времето на управлението на ГЕРБ, което ги причисли към националните предатели от абсурдната приватизация на печатницата за пари – ЕРП-тата ...

По изключително занижени оценки само далекопроводите се оценяват на 850 милиона лева, но с ежегодната печалба, която носят, както и с прилежащите им сервитути, сумата доста надхвърля 1 милиард лева, а това е само едната част от предложеното за продан на тезгяха...

Интересно колко ли сме загубили от продажбата на ЕРП – тата ?! Мисля, че това са милиарди левове, а за периода на тяхната експлоатация още много и много пари ...

556045_347868245326136_1267287829_nколаж: Свободен човек

Основният довод, който се изтъкна за продажбата на миноритарните дялове, е: ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН не давали никакви дивиденти и затова било по-добре да се отървем от миноритарните дялове. Не мога да се съглася с такава логика – вместо да се опитаме да си получим парите на практика, ние подарихме и остатъка, който имаме.

Сега дори и да искаме да изпълним кьорфишек- заканата на Борисов от 2010 г. за прекратяване на договорите с трите ЕРП-та е вече НЕВЪЗМОЖНА ?!!

543697_579073368789274_1381702435_nснимка: Фейсбук

Разни немски, австрийски, чешки и т.н. тарикати отчитат инвестиции за милиарди, а напрактика в разни части на страната дори нямат постоянно напрежение от 220 V ?!

Истината е, че пълним гушите на чуждите капиталисти с помощ от техните приятели и слуги в България ...

Екип „Под лупа“ по материали от блога kostadin.eu