You are here

Как от "Бургас Супер Бус" през 2009 г. по "Джаспърс" се превърна в Бургасдрус през 2017 г.

Малко ли бяха повече от 130 млн. лева за транспорта на най-голямото странджанско село, мутирало бързо в соцполис и "най-хубав град" на ГЕРБ ...

Как при 130 млн. лв. при току-що завършен интеграционен цикъл да натрупаш почти 4 млн. лв. загуби за една година ?!

Можете и да не помните, но ще ви върнем назад във времето до февруари- март 2009 г.

"Чуждестранни експерти пристигнаха в Бургас, за да окажат безвъзмездна техническа помощ по програма "Джаспърс" (JASPERS) за разработване на проект за цялостна модернизация на транспортната система в града. Екипът от "Джаспърс" включва Жан Франсоа Биро /представител на Европейска инвестиционна банка/, Гуидо Брюгеман и Ханс Хоутсма /членове на консултантския екип/ и Александър Александров от регионалния офис на "Джаспърс" в Букурещ, Румъния. За първи път днес /3 февруари/ те се срещнаха официално с представители на Община Бургас, в лицето на зам.-кмета Ивелина Василева, директора на дирекция "Евроинтеграция" Атанаска Николова, директора на дирекция "Икономика и стопански дейности" Даниела Николова и управителя на общинска фирма "Бургасбус" Петко Драгнев. На срещата присъства и Радостина Петросенко - главен експерт по Програма "Регионално развитие" в МРРБ.

Консултантите са в Бургас, за да се запознаят на място с актуалното състояние на градската транспортната схема и да помагат при подготовката на апликационна форма, с която да се кандидатства за европейско финансиране с проект на стойност около 50 млн. евро. Според сроковете, заложени в техническото задание на проекта, за 34 седмици трябва да бъде готов окончателният вариант на апликационната форма за кандидатстване. За главен консултант по бургаския проект е избрана компанията ARUP, която има 10 000 служители и офиси в над 100 държави. Шеф на консултантския екип ще бъде Петер Бургес, който вече е наричан шеговито от колегите си Петер Бургас."

"Бургас Супер Бус" е работното заглавие на концепцията за модернизация на градския транспорт в Бургас, която подготвят консултантите по програмата "Джаспърс". 

Днес /24 март/ ръководителят на консултантската група Гуидо Брюгеман представи резултатите от проведените досега проучвания на състоянието и възможностите на транспортната схема в Бургас. Това стана в присъствието на Жан Франсоа Биро - представител на Европейската инвестиционна банка, кмета Димитър Николов, зам.-кмета Ивелина Василева, представители на общинска администрация, транспортните фирми в града "Бургасбус", "Бургас Волан" и "Комфорт", общински съветници и представители на местния бизнес.

Гуидо Брюгеман формулира 6 възможни варианта за модернизация на градския транспорт в Бургас:

1. Подмяна на старите автобуси с нови

2. 1 + разширяване на тролейбусната мрежа на север

3. 1 + прекратяване на тролейбусната транспортна услуга

4. 2 или 3 + изграждане на специални ленти само за движение на автобуси

5. Свързване на проекта за подобряване на градския транспорт с проекта "Супер Бургас"

6. Продължение на тролейбусната мрежа и изграждане на железница

 

Съветът на консултантите бе Община Бургас да насочи вниманието си към варианти 4 и 5. Изпълнението на всяка от предложените опции трябва да е придружено от пакет общи мерки:

 

- Въвеждане на електронна система за таксуване

- Изграждане на нови спирки с дисплеи, показващи в реално време движението на автобусите

- Въвеждане на синя зона за паркиране

- Обособяване на велоалеи

- Разширение на тролейбусното депо, ако тролеите останат като транспортна алтернатива

- Изграждане на метан-станция, ако бъдат предпочетени метановите пред дизеловите автобуси

- Изграждане на система за видеонаблюдение.

 

* Философията на "Бургас Супер Бус" се основава на изграждането на специални пътни ленти, с различен цвят асфалт, по които да се движат само автобуси от градския транспорт.

 

Заради уникалното разположение на Бургас, който е ситуиран по линията юг-север, условно по тази линия трябва да върви и новият път. Предложението на консултантите е той да тръгва от "Меден рудник", да се движи покрай езерото "Вая" - градски център - посока север. Съществуват няколко възможности за очертаване маршрута на тази линия, които могат да се прецизират допълнително.

Според Гуидо Брюгеман отварянето на града към морето е чудесна идея. Той каза ласкави думи за проекта "Супер Бургас", но сподели, че от него не става ясно как ще бъде осигурен достъпът до пристанищната територия. Консултантите предложиха вариант за изграждане на отсечка /виадукт - мостово съоръжение/, която да е част от специалното трасе за автобуси. Виадуктът може да свърже високата сграда на Океански риболов /до стадион "Черноморец"/ с ЖП-гара, условно казано.

Проектът за специалните трасета предвижда изграждане на една представителна спирка в центъра на града. "На нея ще ти е толкова приятно да чакаш, че ще съжаляваш, когато автобусът дойде", заяви Гуидо Брюгеман. "Градът си е ваш, вие трябва да покажете воля и желание в него да се случват хубави неща", каза още той.

Отношение по това предложение взе и кметът Димитър Николов.

"Можем да си спестим много критики, ако не правим нищо. Аз не искам това. За да се случват хубавите неща в Бургас, целият град трябва да се обедини. За такива каузи си струва човек да хаби нерви и усилия. Нека се прицелим в големите неща. Нека мобилизираме всички ресурси на общината, за да подобрим транспортното й обслужване, а не само да чакаме като манна небесна парите от ЕС", каза той в обръщение към присъствалите на срещата бургазлии.

Предвижда се специалните автобусни ленти да са с дължина 15 км. и от първата до последната спирка да се стига за 7-8 минути.

В дискусията се включи и Жан Франсоа Биро, който съобщи, че утре /25 март/ ще бъде на среща в МРРБ, на която ще поиска Бургас да получи повече от предвидените по тази мярка на ОП "Регионално развитие" средства, в сравнение с другите големи български градове.

Вече приключиха първоначалните проучвания на състоянието и възможностите на транспортната му схема. Те показват, че 120 000 пътници ежедневно ползват услугите на градския транспорт. Предизвикателството е да се запази и увеличи този брой пътници."-https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/3256

Забележете ! 120 000 пътници ежедневно, а спецовете от ББус казват, че са едва 80 000 хиляди дневно ?! Кой се е излъгал или кой лъже ? И някой ще връща ли пари заради грешни сметки ?!

И знаете ли кой броеше пътниците в Бургас и е дал погрешни или вероятно подправени данни ? Отговорът е тук - https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/3044

"В Бургас десет екипа се захванаха да броят и анкетират пътниците в градския транспорт. Те са съставени от студенти - доброволци от Бургаски свободен университет и специалисти от общинска фирма "Бургасбус". Проучването е част от започналия анализ на моментното състояние на транспортната система в града. Резултатите от него ще послужат на консултантите по програма JASPERS /"Джаспърс"/, които помагат на общинска администрация да подготви апликационна форма, с която да се кандидатства за европейско финансиране с проект за модернизация на градския транспорт на стойност около 50 млн. евро.

Днес /24 февруари/ анкетьорите проучват мнението на пътниците, използващи тролейбусната линия в града и автобус № 211, които обслужват комплексите "Меден рудник", "Изгрев", "Зорница" и централна градска част. Допитването се извършва триразово - в пиковите часове на деня. Вече приключи сутрешната серия анкети. Пътуващите по двете линии бургазлии са реагирали положително на инициативата и отзивчиво са отговаряли на зададените им въпроси.

Десетте екипа ще работят през следващите дни по установен график, докато проучването им обхване всички линии на градския транспорт."

40 000 дневно разлика е огромна грешка, която ни води до определени изводи, които никак не са ласкави и навеждат на размисъл за престъпни мотиви ...

Питаме как при предвидени пътувания от 33.6 млн. пътника през 2013 г. и  средно по 2.8 млн. пътувания на месец за 56 месеца,което прави около 156 млн.лева при всички разходи на златните "Бургасдрус" не могат да се покрият едни общински кредити от 11,073,561 евро или 21 656 734 лева ?!

Оказва се, че общинските специалисти са подвели чуждите консултанти по "Джаспарс" като дори на по-късен етап е подадена информация за средно по 93 333 пътника дневно, а не за 120 000 или за 80 000 пътника дневно ?!

 

Лъжа ли са документите от страницата https://www.burgas.bg/uploads/ddb6783c59510209baee0f6b65649a0a.pdf по проекта "Джаспърс" ?!

Или общинските финансисти не могат да смятат ?!

 

Проектът сочи увеличаване на пътникопотока и следователно и на приходите на общинското предприятие, но през 2017 г имаме 4 млн. лева загуби ?!

Да попитаме . Кой гушна едни над 5 млн. лв. разходи по проектиране !?

Кой лапна почти половин милион за рекламиране на проекта ? Къде отидоха тези пари и защо днес планираното се различава от действителното ?

Ако ББус бе частна фирма, някой щеше да си отиде бързо и заслужено, но общинско предприятие може и да разпъне локуми ?!

Помните може би вайканията на г-н Драгнев, че му трябвали едни 800 000 лева за осигуряване на оборотни средства за поддържане дейността на дружеството ...

Погасяване на задълженията към доставчици в това число и за предстоящи плащания, свързани с доставката на бордовото оборудване ???

А всичко това е предварително изчислено, но изпапкано и го няма ?!

Билетчето скочи от 1 лев на 1.30 лв. и почти цял месец от 2017 г. се събираше, но и това не помогна ... А трябва ли да очакваме скок в цената до 1.50 или 2 лева в бъдеще време ?!

колаж : "Под лупа"

Такива гафове се случват в община Бургас, но наказания няма, корупция няма, отговорни няма ...

А ние плащаме и плащаме за "златните" автобуси и разходите им за обслужване и недалновидната общинска политика и планиране ...

Докога ?!

"Под лупа"