Как Русия продължава да влияе на политиката в България

Написано от ДЪржавна сигурност.com

https://www.desebg.com/2011-01-16-11-42-13/4713-2021-03-29-15-00-31?fbcl...

 

Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин със сигурност е запознат за тайните операции на Кремъл в България | Източник: primechaniya.ru

 

„Русия продължава да използва старите си връзки и симпатии в по-малките и по-уязвимите членове на НАТО и ЕС за създаването на шпионски мрежи и получаване на достъп до западните тайни. Русия умело използва съществуващите и бившите мрежи на службите за сигурност, които са живи и здрави дори след три десетилетия след падането на комунистическия режим“, писа в понеделник The Wall Street Journal, цитиран от Faktor.bg.

Повод за публикацията в американския всекидневник е скандала, предизвикан от разкритата преди броени дни руска шпионска мрежа у нас.

„В последните години България изгони няколко руски дипломати заради шпионаж и събиране на информация за числеността на американските войски в страната, например.

Според експерти по сигурността, освен в България, най-бедната страна н ЕС, Русия разполага с обширни разузнавателни мрежи и в други бивши съветски сателити“, посочва още базираната в Ню Йорк медията.

„Макар че България, в миналото един от най-верните съюзници на СССР, влезе в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г., Москва продължава да оказва влияние върху вътрешните и работи и разузнавателните и служби благодарение на тесните икономически връзки и връзките с Русия на лидери от политиката, бизнеса и служители на разузнаването“, заключава The Wall Street Journal.