Как се върти държавен бизнес с бюджетни пари

 

Министерствата продължават да поддържат фирми със странни дейности, които или са нерентабилни, или конкурират нелоялно частните компании

Ако попитате чужд инвеститор какво го спира да инвестира в България освен високото ниво на корупция и неработещата съдебна система, със сигурност ще чуете обяснението, че е невъзможно да се бори с цяла държава. Не става дума само за прословутата българска бюрокрация, а за конкуренцията на държавните институции с техните фирми, регламентирани и нерегламентирани дейности. Това са онези дружества, които независимо от приватизацията са се запазили и се налагат като основни конкуренти на силно задъхващия се частен бизнес. С помощта на държавата някои от тях стават толкова силни, че се налагат като водещи в сектора си. Колкото и странно да е, в повечето случаи тези компании нямат нищо общо или дублират част от задълженията на министерствата, които ги управляват. И всичко това с наши пари.

"Моето мнение е, че въобще не трябва да има фирми към Министерството на отбраната", призна миналата седмица военният министър Тодор Тагарев, който се зае да оптимизира дружествата под шапката на МО в краткия си мандат като служебен министър. Тази институция е типичен пример за поддържане на структури с несвойствени функции.

По-ясно казано - МО се занимава със снимане на филми, излъчване на телевизия, шиене на дрехи, архитектурна и охранителна дейност. Куриозното е, че почти всеки нов министър първоначално се отрича от търговските дружества на армията, но после ревностно ги защитава. Същото се случи и при идването на предшественика му Аню Ангелов. Тогава екипът му се закани да направи анализ на работата на фирмите и да реши какво да прави с тях. Но нищо не се случи. Точно обратното. Ангелов дори заговори за въвеждането на т. нар. инхаус поръчки, "за да могат да се използват пълните мощности" на съответното дружество със 100% държавно участие. При тях държавата може да възложи без търг и конкурс поръчка на дъщерното си дружество.

"Нищо не струва по-скъпо и не се постига по-трудно от сигурността" е мотото на военната охранителна фирма МОБА. Тези, които са го поставили там, едва ли са си давали сметка колко са прави. За разлика от много други охранителни компании фирмата може да се похвали с редица допуски до класифицирана информация, които я поставят едни гърди пред останалите й конкуренти при поръчки, които изискват допуск до тайни.

Дружеството има издаден достъп до ниво "секретно", а управителят му - до ниво "строго секретно". Дружеството беше създадено от бившия военен министър Николай Свинаров с идея да охранява военните складове, но това така и не се случи. Решението беше повече от странно, защото в момента в България има 2174 охранителни фирми. Справка в агенцията за обществени поръчки показва, че последната поръчка на МО, която е спечелена от МОБА, е от март 2010 г. - за охрана на Военноисторическия музей. В същото време фирмата има офиси в София, Пловдив, Сливен, Варна, Велико Търново, Плевен и Враца. Според доклад на Сметната палата пък повечето военни имоти се охраняват от други частни охранителни фирми по договори от 2008 г., които не са подновявани.

Министерството на отбраната е играч и в шивашкия бранш. Военната фирма "Интендантско обслужване" е създадена, за да облича армията, но сега почти цялата й продукция е за външни фирми като "Зара" и "Манго". На последния си концерт в София сръбската фолк дива Драгана Миркович се появи, облечена с дреха на армейското дружество.

Въпреки външните поръчки дружеството разчита на пари от бюджета. В средата на 2010 г. се наложи държавата да превежда 2.885 млн. лв., които МО дължеше на компанията. За 2011 г. фирмата е имала загуба от 300 хил. лв., призна пред парламента Аню Ангелов. Това наложи намесата отново на военното министерство, което сключи два договора за униформи, както и лицензионен договор за доставка на камуфлажно облекло.

Военните разполагат още с фирмата ПРОНО, която е наследник на проектантска организация на Министерството на отбраната ИПП ПРОНО от 1950 г. Дружеството основно изпълнява поръчки на армията и МВР. Компанията участва в построяването на бившата сграда на ДАНС на столичната ул. "Черковна", както и на новия комплекс на вътрешното министерство на територията на Академията на МВР. Първоначалната идея на сградата е била да бъде централа на външното разузнаване. Справката в Агенцията за обществени поръчки показва, че фирмата има три спечелени търга на МО и МВР през миналата година. Интересен факт е, че те се провеждат с директен избор на ПРОНО. Аргументите и при трите са, че фирмата е изготвила инвестиционния проект на обектите и изборът на друга фирма би довел до нарушаване на авторските права, които притежава ПРОНО.

МВР е най-яркият пример за нелоялната конкуренция на държавата спрямо частния сектор. Въпреки недоволството на охранителния сектор вътрешното министерство продължава да бъде най-голямата охранителна фирма. По-наглото е, че то предлага срещу заплащане услуги, които по конституция е длъжно да осигурява на българските граждани срещу бюджета, който те му осигуряват - "противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" и да гарантира "защита на правата и свободите на гражданите и опазване на техните живот, здраве и имущество". За това МВР взима щедър дял от бюджета - над 1.1 млрд. лв. годишно.

Според статистика на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО) вътрешното министерство е заработило 106.5 млн. лв. от охранителна дейност само през 2010 и 2011 г. В същото време през 2010 г. целият охранителен бранш е направил оборот от 609 млн. лв. Така с постъпленията от 54.5 млн. лв. за 2010 г. МВР заема пазарен дял от 9%. В същото време то е органът, който дава лиценз на частните охранителни фирми и така може безпроблемно да отстранява най-неудобните си конкуренти.

И в момента вътрешното министерство е собственик на три фирми - "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), "Радиоелектронни системи" (РЕС) и "Проинвекс". Когато ГЕРБ дойде на власт, Цветан Цветанов назначи ревизия в "Проинвекс", но така и не станаха ясни резултатите. По-късно се разбра, че тя е един от дарителите на МВР, както и БМВ, през която минават повече от половината дарения, без да има конкретика как попадат там. Основната функция на БМВ е да изработва скъпите табели на колите, различни електронни и комуникационни системи за нуждите на КАТ, Спешна помощ и др. и освен това е основният дарител на министерството. От сайта на компанията се вижда, че е широкоспектърен търговец - застрахователен брокер, собственик на четиризвезден хотел в курорта "Златни пясъци", на ресторант и оръжеен магазин в София, учебен център по стрелба, компютърна грамотност и машиностроене и още множество специфични дейности. Според финансовия отчет на БМВ, публикуван в информационната система ДАКСИ, печалбата му за 2011 г. е 2.082 млн. лв. за разлика от предишната година, когато е само 219 хил. лв.

В годишния отчет на "Проинвекс" за 2011 г. са декларирани 1.3 млн. лв. приходи. Толкова са и разходите. Според справка в агенцията за обществени поръчки компанията е спечелила две поръчки на МВР за строително-ремонтни работи през миналата година. Първата е за нова сграда на пожарната в гр. Левски. Протокол от заседанието на тръжната комисия показва, че освен строителната фирма на МВР са се явили още пет компании. В документите на "Проинвекс" липсват две удостоверения, които са поискани по-късно от нея. Търгът е бил за 14 145.6 лв. Същата година фирмата печели и ремонт за над 8 хил. лв. на служебен апартамент в кв. "Красна поляна" в София.

"АДИС ЕООД е българска агенция за недвижими имоти с дългогодишен опит в сферата на предлагането и управлението на недвижима собственост. Неин принципал е Министерството на външните работи и правата на държавата се упражняват от министъра на външните работи". Така пише в сайта на фирмата, която пък е собственост на дипломатическото ведомство. Основната й дейност е отдаването на имоти под наем. Печалбата за 2011 г. според годишния финансов отчет е 3.12 млн. лв., а приходите са били в размер на 10.7 млн. лв. Фирмата е регистрирана през 2001 г. и е наследник на Изпълнителната агенция "Дипломатически имоти в страната".

Вече няколко правителствата се заричат да започнат приватизацията на АДИС, но това не се случва по различни причини. Последният напън за раздържавяване на дружеството беше насрочен за миналия месец. В началото на март обаче изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов заяви, цитиран от "Труд", че спира почти готовата за обявяване сделка за АДИС. Причината била, че външното министерство не реагирало навреме и на практика е прекратило кореспонденцията с агенцията.

"Винаги, когато стартираме една процедура, я съгласуваме с принципала на фирмата, който я е управлявал до момента и знае дали трябва да се търси висока цена, или иска да се отърве от нея. Но до момента ние нямаме потвърждение от външното министерство коя според тях е най-удачната процедура", каза Караниколов.

Въпреки провеждащата се вече 20 години приватизация все още има министерства, които са рекордьори по брой фирми. Данните в търговския регистър показват, че през годините министерството на земеделието е участвало под една или друга форма в 1420 дружества. В момента те са 446. Някои от тях не са пререгистрирани, а други са училища или регионални звена.

Министерството на транспорта също е разполагало със значителен брой фирми през годините - 398, сочат данните от търговския регистър. В момента техният брой е 61. Все още към него е наследникът на транспортни войски - държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Защо държавата трябва да има свои строителни компании при огромния брой местни и чужди строителни компании, които могат да бъдат наемани като изпълнители на държавни проекти остава мистерия. Според анализ на Института за пазарна икономика от 2009 г. до първото тримесечие на 2012 г. "Транспортно строителство и възстановяване" е със загуба от 1.2 млн. лв. До него се нареждат още ДП "Строителство и възстановяване" със загуба от 20.9 млн. лв. за периода, "Техноекспортстрой" със загуба от 4.1 млн. лв., "Промишлено строителство - Холдинг" със загуба от 1.6 млн. лв.

Друга също толкова голяма мистерия са повечето предприятия под шапката на Министерството на културата като Филмова студия "Време", "Аудиовидео Орфей", държавното предприятие "Музика", Алианс (който провежда езикови курсове). Наистина повечето от тези предприятия са печеливши, но принципният въпрос е дали държавата трябва да се занимава с производство на музика, филми и аудиоматериали и провеждане на езикови курсове, посочват още от ИПИ.

"Положението в Министерството на икономиката е плачевно - 80 от 120 управлявани от него дружества са обявени в несъстоятелност", алармира в началото на годината шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров, който се зарече да проверява фирмите на ведомството. В справка на сайта си икономическото ведомство показва, че в несъстоятелност са 59 фирми. За 9 от тях процедурата е спряна, а за една решението за заличаване се обжалва. Други 33 пък са в ликвидация. Въпреки това няколко месеца преди да напусне поста си бившият икономически министър Делян Добрев отвори първия от веригата търговски обекти на "Ел Би Булгарикум", което е под шапката на икономическото министерство. Независимо че основната му дейност е развойна и лицензионна, плановете на дружеството са до края на 2013 г. да открие свои магазини във всички 28 областни центъра. Тук отново възниква въпросът трябва ли държавата да се занимава с производство и продажба на мляко, след като в момента в страната има над 240 мандри, чиято дейност трябва да се подпомага именно от министерството на икономиката.

Някой ще каже, че така работи българската държава от години. Истина е, че държавната машина е толкова изкривена, че не е чудно, че работеща пазарна икономика няма. Впрочем шампионът в цялата работа е прокуратурата на Република България, която удря всички в земята от дългогодишното си участие заедно с още 55 физически и юридически лица в "Прибой" ООД с предмет на дейност "строителство, стопанисване и експлоатация на инженерна инфраструктура, социални обекти, заведения и места от обществен характер - столови, търговски обекти, плаж, паркинги". Както се казва - честито на печелившите!

Сега