Как се оправя с журналистите Искра фидосова?

Изказване на Искра Фидосова„Простачка, курва, самозванка“ - с тези цветисти думи Искра Фидосова се нахвърля върху журналистката Петя Димитрова. След това мощната парламентаристка изтръгва касетофона от ръката и, при което едва не я счупва. Плътно до депутатката Фидосова стои Жоро Черния, известен сподвижник на застреляния Иво Карамански и на Киро Японеца.

Цялата 56-а изборна секция в циганската махала Кошарник в Монтана става свидетел на грозната сцена. Тя се разиграва на първия тур от местните избори.

Петя Димитрова, която е пиар на общината и кореспондент на „Дарик“, още не може да се съвземе от преживения ужас.

Пред „Галерия“ разказва, че гербаджийката изгубила самообладание и

се впуснала във физическа разправа

след като я попитала: „Госпожо Фидосова, знаете ли в колко часа ще приключат изборите?“.

Въпросът е зададен малко след 21 часа. В Кошарник изборите продължават, въпреки че гласуването трябва да е приключило два часа по-рано - още в 19 часа.

Изборният ден в 56-а секция приключва около 30 минути след 21 часа, и то след намесата на полицията.

С наранена ръка след схватка с Фидосова Петя Димитрова пита хората, които са в изборната секция: „Чухте как ме нарече Фидосова, ще потвърдите ли това в съда?“. Повечето притихнали и се свили от страх, други измънкали „не“. „Мисля, че не си заслужава да я съдя“ - обяснява пред „Галерия“ Петя Димитрова.

Петя Димитрова не е единствената

пострадала от самозабравилата се депутатка

Час по-рано Фидосова разкървавила челото на една от жените в изборната секция. Парламентаристката нахлула в малкото помещение около 20 часа. Точно по това време пред секцията имало опашка от избиратели, чакащи да гласуват. „Фидосова беше побесняла и хвърли към лицата на хората от комисията стотина карти - разказват пред „Галерия“ свидетели на инцидента. - Една жена бе уцелена в челото, потече й кръв... Картите са доста твърди, особено хвърлени с всичка сила. Фидосова хич и не обърна внимание на пострадалата, а със заповеднически тон се разпореди да се работи, докато всички хора, чиито документи е внесла, гласуват!“

Огромното струпване на роми и застъпници пред училището в ромския квартал допълнително нагнетява обстановката. В крайна сметка 56-а секция в махалата Кошарник гласува до 21:30 часа.

„На помощ на Фидосова в критичните последни минути на гласуването се притече Георги Янков, познат като Жоро Черния и Ромския генерал“ - разказват хора от секцията. Георги Янков - Жоро Черния, в миналото е гравитирал около Карамански, а после става един от най-близките приятели на Кирил Киров - Японеца.

През 1995 г. Ромския генерал нахлува с хората си в офис на „Корона инс“ на Карамански в жк „Люлин“. Скандалът е заради луксозен автомобил, който му бил обещан, но така и не получил. Черния си отмъстил, като разправял наляво — надясно, че Карамански го карал да се занимава с отвличания. Сред набелязаните жертви бил и шефът на ВАИ холдинг Георги Илиев, твърди в онези години Жоро Черния.

През 1995 г., освен че напада офис на боса си, той обявява намерението си да направи синдикат на ромите в София. Твърди, че профсъюзната организация ще им търси работа, за да не вършат поразии.

„През последния месец Черния беше оръжието на ГЕРБ

в област Монтана. Негови хора обикаляха ромските махали и „агитираха“ за кандидатите на герберите“ - разказват източниците на „Галерия“. Те са потресени, че хората на Цветанов са привлекли в редиците си човек с толкова бурно мутренско минало като Жоро Черния.

Кандидатът на ГЕРБ Людмил Скандов в Монтана обаче губи тотално. Той успява да надвие независимия кандидат Златко Живков единствено в циганския квартал Кошарник. Изборите там не са минали без купуване на гласове, допълват източниците на „Галерия“. Една от жените, събрали се пред секцията, обяснила на всеослушание, че „задраскала двойката“, защото й дали 50 лева и обещали още толкова, след като спечелят. Хора, живеещи близо до щаба на ГЕРБ в Монтана, разказват, че в нощта след вота гласът на Фидосова огласял целия квартал. Маститата депутатка крещяла като обезумяла, когато застъпниците се явявали с преписи от протоколите. В Монтана новият кмет е независимият Златко Живков, спечелил 54%.

„Галерия“ потърси за коментар и Искра Фидосова. До редакционното приключване на броя тя не отговори на мобилния си телефон.

Светлана БАТАЛОВА

„Галерия“