You are here

КАК СССР ПОИСКА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО

Grigor Lilov

Политиката на Троянски коне многократно е изпробвана преди българската им роля

Навършиха се 65 години от датата 31 март 1954 г., когато СССР опипа почвата и официално поиска негово членство в НАТО. 

Първият подобен сондаж е обсъден още през ... 1949 г. Още преди създаването на НАТО. 
Както в английския парламент, така и дипломатически беседи на тогавашния външен съветски министър Андрей Вишински. 
Разбира се, отговорът е бил "не", понеже ценностите на комунистическите режими са безкрайно различни от тези на западните демокрации.

През 1952 г. в разговор с френския дипломат Луи Жокс Сталин подхвърля тази идея. 
В началото на 1954 г. вече се проиграва по различни дипломатически канали възможността за обединяване на Германия при условието за неин неутралитет (бел.: по сегашния договор за обединяването й оръжия за масово поразяване и войски на НАТО не се разполагат на територията на бившето ГДР). 
И заедно с това започва офанзива за влизане в НАТО.

В началото на 1954 външните министри на СССР, САЩ, Великобритания и Франция обсъждат система за колективна сигурност в Европа. 
Като следствие от дипломатическите совалки на 26 март проектът за членство в НАТО е създаден и одобрен в Кремъл. Условието за влизане в НАТО е обезглавяването на член 5 от Договора (възможността за военна намеса).

Въз основа на подготвения в Кремъл проект на 31 март 1954 г. СССР и съюзните му републики Украйна и Белорусия се обръщат към Запада с официални дипломатически ноти, с които искат членство в Пакта. 
(цитат):
«Съветското правителство изразява готовност да разгледа съвместно със заинтиресованите правителства въпроса за участие на СССР в Северноатлантическия пакт."

В Кремъл потривали доволно ръце. Приемането на СССР би обезмислило НАТО, понеже ще вкара официално врага в кошарата, а отказът за такъв прием би дало основания за пропагандна кампания по света и основания за сформиране на собствен военен съюз - Варшавският договор, който е създаден на следващата година - 1955 г. 
(бел: на 31 март 1991 са разпуснати военните структури на Варшавския договор, а през юли същата година той официално спира своето действие) 
От другата страна на фронтовата линия, през същата 1955 година Западна Германия става член на НАТО

Сега ролята на Троянски кон в НАТО е поверена на България, както навремето на завъртяна глава го обяви руският посланик Чижов в Брюксел, а наскоро - на 1 март беше и тема на разговора между Бойко Борисов и Йенс Столтенберт, ген. секретар на НАТО.

Фейсбук