Кандидати за съветници здраво се изложиха в дебата по “Канал 0”

Кандидати за съветници БургасЗдрави излагации на кандидати за общински съветници от четири партии и коалиции наблюдаваха телевизионните зрители по време на дебат, организиран от местната телевизия „Канал 0”. В него участваха ГЕРБ, Синята коалиция, групата на Ваклин Стойновски и БСП. Участниците трябваше да говорят по четири теми, но показаха абсолютно незнание, безхаберие и липса на всякаква връзка между мечти и реалности. Вместо това зрителите видяха прозрачните договорки между четирите партии, които отново смятат, че ще си поделят техните гласове. ГЕРБ „играха” със Синята коалиция, а БСП – с Ваклин Стойновски.

Услужливи въпроси и подмазвания си оправяха двете групи

та за всички стана ясно как са се договорили преди това да лапат здраво от следващия бюджет (ако им се удаде такава възможност).

Темите, по които участниците трябваше да се подготвят, бяха следните:

1. Реализиране на европейски прокти – основен инструмент за повишане на стандарта и качеството на живот в община  Бургас.  Работеща общинска икономика  - форми за постигането й. Създаване на подходяща бизнессреда и подпомагане на местния бизнес.

2. Превръщане на Бургас в истински съвременен и модерен център на Югоизточна България – създаване на подходяща морска, транспортна и  техническа  инфраструктура. Бургас-привлекателна туристическа дестинация -  адекватни политики и конкретни стъпки.

3. Здравеопазване. Социална политика и трудова заетост.   Качествена грижа за възрастните хора в общината. Опазване на околната среда – по- чист и по-зелен Бургас.

4. Образование. Култура. Младежка политика  и спорт.

Всяка от участващите партии се яви на дебата с трима свои кандидати за съветници. До последния момент участниците били неясни и едвам успели да се съберат. Никой не се чувствал достатъчно подготвен да се изказва по телевизията. Вероятно поради тази причина БСП участваше с тарана си Евгений Мосинов, който опира пешкира по всички медийни изяви, тъй като е адвокат и говори сравнително добре.

С него обаче бяха двама незнайни другари, бая навътре в листата

– бившият пристанищен работник Николай Тишев и дама, представяща се за ръководител на организация за хора с увреждания. Подредените пред телевизорите другари обаче така и не успяха да чуят остри речи от страна на Евгений Мосинов, чиято дебатна риторика се състоеше единствено в засрамване на опонента с реплики: „Не е хубаво така да се прави” и „Така не може и не трябва”. Евгений Мосинов изглеждаше толкова уморен и отегчен от цялата тази телевизионна история, че въобще не се опитваше да го скрие.

Николай Тишев пък се опита да блесне с познания по пристанищно дело и да вземе уверено думата по втората тема, за да разкаже какво представлява Бургаският залив чак до Босфора, но се оплете съвсем. Не успя да му помогне дори шефът на пристанището Диян Димов, който пък бе основният двигател на ГЕРБ по тази тема. Двигателят обаче очевидно е ръждясал и дълго не се е употребявал, тъй като Диян Димов заби в темата „Супер Бургас” на опонента си Павел Маринов и се скара на БСП, че си присвоява Бургаското пристанище, тъй като лепи отгоре му своята червена роза по плакати, билбордове и по сайтовете в Интернет. От екрана живо си личеше как двете съратнички на Димов от ГЕРБ  –

Кандидати за съветници здраво се изложиха в дебата по “Канал 0”Дияна Йорданова и Магдалена Манолова здраво се държаха за столовете и се потяха,

докато пристанищният бос се опитваше да артикулира правилно на микрофона.

Дияна Йорданова, ако и да бе един мандат общински съветник и да е съставяла бюджета на общината, не успя да отговори на елементарни въпроси за бюджета, зададени й от БСП. Магдалена Манолова пък се разгорещи и обиди, когато й казаха, че не познава проблемите на „Меден рудник”, а е прекарала там четири години като териториален директор. Самата Манолова, колкото и невинна и обикновена да изглежда на камерите, обаче крие от избирателите факта, че няма да стане съветник. Трик на ГЕРБ е да подреди в листата чиновници от общинската администрация, та да може после отново да ги изтегли на работните им места, а в съвета да нахлуят неграмотни рапъри, набутани на 20-то място в момента, та да не срамят листата.

Гербаджийките така се увлякоха в хвалби за свършеното, че взеха да се хвалят дори с детски градини, които е построил предшественикът им Йоан Костадинов, а те само са ремонтирали.

Още от началото си пролича как ГЕРБ и Синята коалиция са се договорили да не си задават въпроси и да се държат услужливо един към друг. От страна на Синята коалиция в дебата участваха скандално известният зам.-кмет по строителство

Кандидати за съветници здраво се изложиха в дебата по “Канал 0”Костадин Марков, който и по телевизията не спря да се държи арогантно,

адвокатът Вълчо Чолаков и Таня Рускова, пенсионирана учителка. Последната очевидно преживяваше някаква дълбока скръб, защото жалното изражение не слезе от лицето й по време на целия двучасов дебат, в който тя имаше 2-минутно участие.

Никой не зададе на Марков въпросите за обществените поръчки, в които участват в неговите фирми, нито за калпавото строителство по бургаските улици. А точно тези отговори очакват да чуят бургазлии. Вместо това те гледаха един предварително нагласен цирк, който гледаха и в последните четири години.

Здраво се изложи и Ваклин Стойновски, заедно с двете си подопечни дами – кандидатки за общинския съвет. Едната от тях – Соня Георгиева, атакува властта за четвърти пореден път. Очевидно желанието й да бие по продължителност на мандата бившия кмет Йоан Костадинов взима връх над здравия й разум, както и над разума на Ваклин Стойновски. Абсолютно популистки Стойновски взе да разяснява пред зрителите какви амбициозни промени предвижда да настъпят в Бургас, но не каза откъде ще намери пари за това. Беше неподготвен и по темата за европроектите, която непрекъснато увърташе така, че да се почувства в свои води и да разкаже за пореден път как не е успял да построи прословутия си небостъргач, който обеща на бургазлии още преди четири години. За да не се излага съвсем в дебата, групата на БСП услужливо помагаше на Стойновски, като му задаваше лицеприятни въпроси и му се възхищаваше в ефир.

Когато дойде ред на темата за културата, реши да се изказва и Соня Георгиева. Тогава тя извади дълъг списък със свои идеи, които смятала да реализира в следващия общински съвет. Научихме например как трябва да се промени статутът на наградата „Почетен гражданин на Бургас”, но нали именно тя променяше статута на тази награда и тя предлагаше на общинския съвет почетни граждани на килограм? Научихме също и за други нейни идеи, които бяха повече от 20. И се запитахме логично –

не й ли стигнаха на г-жа Соня Георгиева 12 години в общинския съвет,

за да ги реализира? Къде беше тя през всички тези години, нали оглавяваше комисията по култура и се биеше в гърдите колко е дейна?

Изводът, който всеки човек с глава на раменете си би си направил след този дебат, е, че доверието му за пореден път искат хора, които вече са се изложили с бездействието си в местната власт. Които не само че са некомпетентни и популисти, ами с цялата си наглост лъжат народа по телевизията, само и само отново да се наместят в меките кресла и да удовлетворяват личните си бизнесамбиции с парите на данъкоплатците.

Георги ИВАНОВ