Кандидат-кмет на София задържан заради плакат срещу премиера

Кандидат-кметът на София Петър Якимов, издигнат от Единната народна партия (ЕНП), бе арестуван от полицията в четвъртък по време на благотворителния мач с участието на премиера Бойко Борисов, организиран от Нова телевизия.

Причината за задържането на Якимов и съмишленичката му Пламена Панова станал плакат с надпис „Борисов, дрога, избори“, който двамата издигнали в сектор А на националния стадион „Васил Левски“ при излизането на „звездите“ на терена, съобщиха пред Mediapool от ЕНП.

Докато премиерът и съотборниците му, сред които бяха Христо Стоичков, Йордан Лечков, Любослав Пенев, Даниел Боримиров, Дончо Донев и други, ръкопляскали на оскъдната публика, униформени веднага дошли при Якимов, за да отстранят тактично плаката от трибуните. В крайна сметка кандидат-кметът и Панова били откарани в Първо РПУ, където прекарали 24 часа.

„Господин Борисов, благодарим Ви, че веднага се разпознахте в съчетанието „Борисов, дрога, избори“, коментарът е излишен“, коментираха от ЕНП.

Оттам също така посочват, че издигнатият на стадиона плакат е „поредното гражданско предупреждение, че има опасност парите от търговията на наркотици да купуват избори. Няма по-естествен адресат на това предупреждение от българския министър-председател“.

Въпреки това на Якимов и Панова били повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред и в петък били изправени пред Софийския районен съд. Тъй като делото е разгледано по бързата процедура, магистратите изясниха казуса още същия ден и оправдаха двамата. От МВР коментираха единствено, че след това задържаните са били незабавно освободени.

Преди това от ЕНП заявиха готовност да заведат дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург с уточнението, че ще се постараят да информират „всички европейски правозащитни институции за начина, по който се практикува властта днес в България“.

Припомнят също, че Петър Якимов многократно е анализирал проблемите на родните служби в борбата с наркотрафика и контрабандата на акцизни стоки. Той членува и в организациятя „Българска Легия Антимафия“, която се занимава основно с „осветляване на далаверите на властимащите, обрисуване на схемата, по която мръсните пари хранят партиите“.

В декларацията на ЕНП е поместен и цитат от Якимов, според който „наесен изборите ще се финансират от три основни източника – кражби от обществени поръчки в общините, от международен трафик и разпространение на наркотици и от контрабанда на акцизни стоки“.

Със своето справедливо решение съдът доказа, че арестът на кандидата за кмет Петър Якимов е незаконен и представлява очевидна проява на полицейски произвол, заявиха от ЕНП, според които отговорността е изцяло на вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Mediapool