Кандидат-президентите са като троянски коне на ГЕРБ

Снимка: Юлиян Савчев

Радев се снима с Първанов и Румен Петков, а странно изчезна - за да отстъпи място на Калфин. Този "ход" е зарадвал ГЕРБ.

ДИЯН БОЖИДАРОВ

Конят е магична фигура. На коне прабългарките са раждали. Паметник-кон пее. Павел Вежинов написа "Нощем с белите коне". "Вие сте нашият троянски кон в ЕС, в добрия смисъл на думата", рече преди 10 години руският посланик в ЕС Чижов. "Другарю Луканов, ние сега как да помагаме на партията.....", пита объркан човек на предела на новото време. "Вие, другарю, ще ни бъдете по-полезен в опозицията", отвръща Луканов. (Из "Власт, облечена в корупция", Георги Тамбуев).

Сегашната предизборна политическа ситуация много наподобява на

шах с троянски кон

Играе го Борисов. Чрез него атакува, без да е обявил кандидат и да се замесва в скандали. Ето какво се случва на шахматната дъска.

Вляво. На 10 май АБВ напусна правителството. Позиционира се като опозиция и пое очаквания предизборно ляв курс. С едри стъпки към нея забърза БСП - първо с избора за Корнелия Нинова за лидер, после с т.нар. референдум, припознал АБВ като предпочитан партньор... Партията майка БСП и бащата на "съвременното ляво" Георги Първанов се срещнаха в кандидатурата на Румен Радев. Може ли генералът от резерва да победи претендента на ГЕРБ? Да,,след като дори чародей като Росен Плевнелиев (най-рейтингов министър, истински харесван) преди 5 години победи Ивайло Калфин с мижавите 130 000 гласа. Две условия са нужни за победата обаче - единство на левия електорат и подкрепа на втори тур. 

Миг след като кандидатурата на Радев бе договорена и тържествено издигната, настана... шумна раздяла. БСП обвини АБВ, АБВ обвини БСП. Официално оповестената причина бе... спор дали коалицията следва да важи само за президентския вот или и за междинните по селата.

Раздорът завърши гръмко - АБВ издигна Ивайло Калфин. Лявата коалиция бе разтурена още преди да се събере. 

Електоратът е разделен

Радев е похабен преди старта на кампанията. Някой от Корнелия Нинова и Георги Първанов здраво работи за Бойко Борисов, или и двамата.

Вдясно. Реформаторският блок (РБ) вървя по пътя към единната кандидатура поне година. След излъчването й е ясно, че се състезава най-много за третото място. Разбира го самият Трайков, знаят го и наобикалящите политкомисари: "Не е важно колко сме, важното е, че ни има". Малко преди да се стигне до обща кандидатура министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев слага прът - "Давайте да се явим заедно с ГЕРБ". ГЕРБ не смятат да се явяват с някого, но нищо.... Изгубени са още време, енергия, излагации пред електората. Миг след като Трайков е избран, лидерът на СДС Божидар Лукарски го отхвърля. После приема.

Същият Лукарски пръв след изборите през 2014 г. нарече вричанията срещу ГЕРБ "трик за пред електората". Година по-късно при драмите с конституцията пръв от РБ притича в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева и демонстрира лоялност към ГЕРБ, разграничавайки се от ДСБ и Христо Иванов. После пръв порица напусналия министър, заклейми и "напрежението с прокуратурата". Чак до средата на лятото настояваше за първични президентски избори в РБ, макар да бе ясно, че време за такива няма.

Защо него и такива като Ненчев Борисов директно не си ги вземе в ГЕРБ? Ясно е защо -

"Вие, другарю, ще ни бъдете по-полезен в...".

Защо въобще е полезен РБ - ами защото е безопасна игла, ето, издига Трайков.

Националистите. При тях се случиха най-интересните неща. Италианското семейство се събра още в края на пролетта и тръгна да пресреща вълната. А тя е факт - страхове от бежанци, от преврати, слаб ЕС, втръснала либерална политкоректност... Патриотизмът влиза в профила на борбата срещу статуквото, на антисистемните играчи... Хората търсят ярка харизматична личност, кога, ако не сега, националистите ще я предложат? И точно в този момент обединените НФСБ, ВМРО и "Атака" издигат...Красимир Каракачанов, здраво впит в системата, от вечните динозаври на прехода. Оценка българите му дадоха на предишните президентски избори, когато събра точно 0.9%. Сали Ибрям от движение "Единство" спечели повече гласове. Да кандидатираш човек, чийто единствен електорален успех през живота е победа в танцовото шоу "Байландо" (помните ли?), означава, че не искаш националистичната вълна да успее, а се мъчиш да я опитомиш, потушиш. Познайте в услуга на кого?

Впрочем публична тайна от сега е, че на втори тур

Каракачанов ще подкрепи ГЕРБ

След излизането на АБВ от правителството и вечните разногласия в РБ най-стабилният партньор на Борисов в управлението е Патриотичният фронт.

Такова е положението на дъската - нещо средно между научен политинженеринг и селски тарикатлък. Троянският кон пее и ни се смее. Къде са белите коне да ни проводят?
 

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Красимир Каракачанов е здраво впит в системата и е представител на вечните динозаври на прехода.

 

 

http://www.segabg.com/