КЗК даде зелена светлина на "Емко" да придобие конкурентната "Дунарит"

Резултатът от сегашното решение е, че Емко може да увеличи капитала на Дунарит с 60 млн. лв

След шест месеца закъснение един от най-големите военни заводи "Емко" вече има разрешение да придобие конкурента си "Дунарит". След като старата Комисия за защита на конкуренцията не разреши сделката с абсурден мотив, в новия си състав регулаторът се произнася в обратната посока, съобщава "Капитал Daily".

Аргументът на новия състав на регулатора е, че въпреки че общият оборот на двете оръжейни фабрики е над четвърт милиард лева, те нямат продажби в България над 25 млн. лв., затова реално концентрация няма. Старата комисия, оглавявана от Петко Николов, отказваше да разглежда искането на "Емко" докато тече съдебно дело нагоре по веригата на собствеността на "Дунарит".

Резултатът от сегашното решение е, че "Емко" може да увеличи капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв. Сумата беше обявена от приватизатора на русенския завод Цветан Василев, който до неотдавна, а вероятно и сега, го контролира.

Сделката, макар и разрешена от КЗК, не може да стане незабавно, защото за операцията е нужно решение на общото събрание, каквото още не е свикано. Така най-рано в края на септември ерата на контрола на избягалия банкер в "Дунарит" може да свърши, а предприятието да стане част от по-голяма оръжейна група заедно с "Емко" на Емилиян Гебрев.

Все пак битката между Василев и Делян Пеевски за "Дунарит" не е окончателно приключила, коментира изданието. Дружеството "Виафот инвестмънт България", свързвано с депутата от ДПС, придоби вземането от 24.6 млн. евро на Едоардо Миролио от русенското предприятие, след като по-рано италианският бизнесмен спаси през прихващане един от депозитите си в КТБ. Засега в Търговския регистър няма вписана промяна в обезпечения кредитор, само става ясно, че се водят дела. По линия на обезпеченията се вижда и че Гебрев е отпуснал заем на "Дунарит" за 10 млн. евро на 6 юни, но съдът е отказал вписване по искане на "Виафот", т.е. Пеевски.

faktor.bg