Киев иска нов Нюрнбергски процес за Путин и кликата му на Общото събрание на ООН

Докато световните лидери се събират днес за откриването на общополитическите дебати на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, правителството на Украйна се надява да използва събитието, за да настоява за създаването на специален трибунал по примера на Нюрнбергския за преследване на военни престъпления, пише ''Политико''.

Молбата на Украйна идва на фона на нови доказателства за масови убийства, извършени от Русия. Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че има доказателства, че жертвите са били изтезавани, заклеймявайки Русия като ''държавен спонсор на тероризма''.

Въпросът за създаване на трибунал ще бъде поставен на първо място в дневния ред на най-голямата годишна дипломатическа среща в света. В програмата е включено и обсъждане на глобалната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна. ЕС, Африканският съюз и САЩ ще бъдат домакини на среща на върха за глобалната продоволствена сигурност в кулоарите на Общото събрание на ООН, насрочено за днес.

Въпреки че почти целият свят осъжда остро действията на Русия в Украйна, не е ясно как международната общност планира да потърси отговорност от Москва за военни престъпления. В интервю за ''Политико'' Андрий Смирнов, заместник-началник на кабинета на украинския президент, каза, че убийствата в Изюм са поредното доказателство, че е необходим независим трибунал за военни престъпления. ''Виждаме Нюрнбергския процес като модел'', каза той, имайки предвид съдебните процеси срещу нацистите след Втората световна война. ''Искаме да гарантираме, че тези, които са виновни за тези престъпления срещу Украйна, ще бъдат подведени под отговорност'', заяви Смирнов. ''Колко още гробове на невинни украинци трябва да бъдат намерени, за да накараме света да се събуди и да се опита да направи нещо? В Буча бяха открити множество гробове на убити цивилни. Това не е ли достатъчно?'', заяви Смирнов.

Вместо специален трибунал обаче много страни виждат съществуващите органи като Международния наказателен съд (МНС) като най-добрия форум за започване на дела срещу Русия. Украйна обаче се притеснява, че МНС ще подведе под отговорност само онези, които са извършили пряко престъпленията, а не висшите ешелони на правителството на Путин. Освен това МНС няма да може да обвини Русия в ''престъпления от агресия'', тъй като Русия, подобно на Украйна, не е ратифицирала Римския статут на МНС.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза пред ''Политико'' в кулоарите на Общото събрание на ООН, че е отворен към идеята за независим трибунал. ''Ние подкрепяме това Русия да бъде отговорна за стореното'', каза Борел. ''И тъй като Русия и Украйна не са част от Международния наказателен съд, може би би било добра идея да се търси специална юрисдикция'', заяви върховният представител.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче каза миналата седмица, че иска Путин да се изправи пред Международния наказателен съд. САЩ и ООН също изразиха подкрепа за това. Украйна подозира, че онези, които се противопоставят на идеята за трибунал, искат да запазят дипломатическите канали с Москва отворени.

https://frognews.bg/novini/kiev-iska-nov-niurnbergski-protses-putin-klik...

Tags: