Кирил Петков: 14 българи и един украинец от кораба ''Царевна'' са евакуирани, връщат се у нас

14 българи и един украинец от кораба ''Царевна'' са евакуирани и ще се върнат у нас, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. 

Той допълни, че заседанието продължава, затова допълнителна информация ще бъде дадена по-късно.

Петков обясни, че украинецът е възпитаник на българското Военноморско училище. "В ход е евакуация на част от екипажа на кораба "Царевна". 15 души вече са извън пристанището в Мариупол, като предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се върне в България", обяви той. 

Премиерът каза още, че трима българи и двама украински граждани, сред които е и капитанът, са останали на кораба по собствено желание.

Двата кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, бяха блокирани повече от месец на украински пристанища. Единият („Рожен“) се намира близо до Одеса, а другият („Царевна“)- в пристанището на Мариупол.

Преди седмица Кирил Петков обяви, че правителството е в постоянен контакт с екипажите на двата кораба.

В неделя се появи и информация, че "Царевна" е превзет. От Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната отрекоха твърденията. От МВнР съобщиха тогава, че българските моряци са добре. 

Кирил Петков: 14 българи и един украинец от кораба ''Царевна'' са евакуирани, връщат се у нас | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg