Китайският космически боклук може да падне и върху България

Припомних си не без ирония една абсурдна ситуация случила се през 1979 г. десет години преди падането на соца, която днес ми напомня случващото се с китайския космически боклук ...

Китайската космическа станция "Тянгун-1" пада неуправляемо в атмосферата на Земята и се очаква да се разбие в Европа.

Изстреляният през 2011 г. изкуствен спътник, чието име в превод означава "небесен дворец", излезе от орбита и постепенно увеличава скоростта си на падане. В момента се намира на 380 км височина и лети с 27 хил. км в час.

Китайските власти признаха, че са изгубили контрол над космическата станция и предупредиха ООН, че очакват до април 2018 г. тя да се сблъска със Земята.

Сред най-вероятните региони на сблъсъка са Средиземноморието и Югоизточна Европа, включително България.

Вероятно по-голямата част от станцията с тегло 8,5 тона ще изгори в атмосферата, но все пак ударът може да причини значителни щети.

Китайските власти посочват, че наблюдават падащия изкуствен спътник постоянно и ще информират страните, които са застрашени непосредствено.

Преди 44 години НАСА изстрелва  "Скайлаб", първата космическа станция, построена от САЩ. "Скайлаб" излита в космоса на 14 май 1973 година. 

По време на изстрелването щитът, който е предвиден да защитава станцията от микрометеороиди, се отделя от нея, откъсва един от двата основни панела със слънчеви батерии и уврежда другия панел до степен, до която не може да се разгърне в орбита. Станция "Скайлаб" остава без критично важно електрозахранване. Проблемът налага спешна поправка, която трябва да се извърши от астронавти. Така че, първата експедиция от трима души, изстреляна на 25 май, има за първа и най-спешна задача да разгърне останалия слънчев панел. След две извънбордови дейности орбиталната станция е приведена в ред.

На 8 февруари 1974 година на Земята се завръща третата и последна мисия до станция "Скайлаб". Независимо от героичните усилия по спасяването на "Скайлаб", НАСА остава без пари и ракети за поддържането й. В отчаянието си космическата агенция оставя "Скайлаб" необитаема.

 През 1977 година НАСА изчислява, че без адекватната поддръжка "Скайлаб" ще навлезе в атмосферата на Земята в средата на 1979 и ще изгори. 

Светът бе шокиран, защото "Скайлаб" бе огромна станция и ако тя паднеше в населен район, щетите биха могли да са огромни. Накрая станцията падна в Западна Австралия, без при това да доведе до човешки жертви.

По онова време служех като курсант във ВНВУ "В.Левски" във В.Търново и "умни" глави с пагони бяха разпоредили да даваме дежурство върху покрива на щаба на училището въоръжени с бинокъл и да наблюдаваме небето, та ако падне "Скайлаб" върху военното училище да вдигнем тревога ... Абсурдното беше, че нямахме средства за комуникация, както и ситуацията изобщо, но в армията често е така ...

Христо Луков за "Под лупа"