Кметът на Бургас иска да отпадне 14-дневната карантина и за идващите от страни извън ЕС

Той се аргументира, че над 30 на сто от туристите били от държави като Русия, Беларус, Украйна

 

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че иска да се премахне 14-дневната карантина за пристигащите в България от страни, извън Европейския съюз. В понеделник той ще изпрати писмо с подобно искане до МВнР.

За намерението си Николов съобщи на летището в Бургас на посрещането на първия чатърен полет с чужди туристи, идващ от Нидерландия.

Кметът на Бургас Димитър Николов и министърката на туризма Николина Ангелкова бяха сред посрещачите на първия за летния сезон чартърен полет с чужди туристи. 

Той се аргументира, че над 30 на сто от туристите в региона идвали от страни извън ЕС

„ Поради това в понеделник ще внеса в Министерството на външните работи писмо за това да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за туристи от Русия, Беларус, Украйна. По този начин ще можем да поемем полетите и от бившите социалистически страни. Копие на това писмо ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Другият вариант е да получим компенсация за това, че нямаме възможност в момента да посрещаме такива туристи. Надявам се на положителна развръзка. Разбира се, всичко това трябва да стане чрез Европейската комисия", заяви Николов, цитиран от "Фокус".

Той добави, че имал и подкрепа от министерството на туризма.

"Надявам се вече полетите да влязат в нормален режим на пристигане", добави бургаският кмет.

Русия е една от най-силно засегнатите от коронавируса страни в света, вчера от СЗО съобщиха, че Украйна е сред 11-те държави, чиито здравни системи ще бъдат "докарани на предела навъзможностите си", ако не вземат спешни мерки. 

Първите туристи за сезон "Лято 2020" кацнаха в Бургас с полет от Амстердам. На борда на самолета имаше 178 пасажери, сред които и три бебета. Туристите слязоха с маски, които са задължителни по време на полета. На пистата бяха посрещнати от служители на летището.

На летището в Бургас утре се очакват още 4 полета от Германия, а непосредствено след това и от Чехия, Словакия и Словения.

https://clubz.bg/100574-kmetyt_na_burgas_iska_da_otpadne_14_dnevnata_karantina_i_za_idvashtite_ot_strani_izvyn_es?fbclid=IwAR1hZkC9mPr9-NuAsz2DNhZstrTjNj96Ebx6eVGte131e23Dv0qIoH2es2E