Кметът на Поморие иска по 5000 лева от протестиращи

Иван Алексиев съди три поморийки, защото протестирали преди три години пред сградата на общината

5000 лева е цената, която всеки протестиращ в Поморие трябва да е готов да плати. Толкова иска от мен кметът Иван Алексиев, споделя Таня Гюрова, която е управител на Българско солопроизводително кооперативно дружество „Анхиалски солници”.

Градоначалникът е завел дело срещу нея, Ваня Русева и Ваня Пулева, защото трите жени са протестирали преди три години пред сградата на общината. След протеста градоначалникът решава, че това е незаконна форма на тормоз и решил да ги осъди. Същото правят и двама от неговите заместници. 

Заместниците му искат по 3 000 от всяка от нас заедно с лихвите, каза пред камерата на телевизия СКАТ Гюрова.

Свидетел по делото е поморийският журналист Стоян Тончев. 

„Парадоксално е. Това е сигнал към останалите граждани за това какво ще се случи с тях, ако не са съгласни с управлението на Община Поморие. Никъде обаче не се споменава, че има образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие в Окръжна прокуратура Бургас“, каза бившият кандидат за кмет и за общински съветник от Партията на зелените, който бе жестоко пребит от мутри в началото на годината. 

Вчера съдия Мая Стефанова реши да отложи делото заради неявяване на един от адвокатите, които представляват Община Поморие. В съда не присъства нито кметът, нито неговите заместници.

Преди около месец Комисията за защита от дискриминация установи наличието на пряка дискриминация, осъществена от Иван Алексиев, в качеството му на кмет, спрямо Гюрова, припомня „Биволъ“.

На 07.02.2013 г. в сградата на Община Поморие е планувано да се проведе открита приемна за граждани с участието на регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ за област Бургас Ирина Иванова. Срещата уж е била отворена за всички желаещи, но фактически се оказва, че някои от тях са със статут на persona non grata. Такъв е случаят с Таня Гюрова. В жалбата си до КЗД тя твърди, че не е допусната до приемната на Комисията в сградата на Общината от общински служители, по устно нареждане на кмета. Според нея, унизителното отношение е продиктувано от участието й в граждански протести срещу корупцията в Община Поморие и случаят не е прецедент. На 21.11.2012 г. отново е била изгонена от сградата на Общината от общински служители, които й обяснили, че това се извършва по устна заповед на кмета Иван Алексиев. Гюрова смята, че тормозът, на който е подложена, се дължи и на спечелените от нея съдебни дела срещу Община Поморие за заграбени имоти, в качеството й на управител на Българско солопроизводително кооперативно дружество „Анхиалски солници”, съобщава bivol.bg.

На 05.10.2016 г. Комисията за защита от дискриминация излезе с решение по заведената жалба срещу кмета на Община Поморие Иван Алексиев. От него става ясно, че кметът на ГЕРБ е нарушил принципа за равно третиране на гражданите – с устна заповед до служителите си е посочил за кого достъпът до сградата на Община Поморие е забранен.

Наскоро кметът Алексиев загуби и заведеното от него дело за обида и клевета срещу репортера Стоян Тончев.

С по 5 хилядарки може да олекне всеки, който дръзне да излезе на протест. Заради това бунтарите вече „протестират“ или пред телевизора, докато гледат как в Харманли премиерът в оставка и аверът му Динко се правят на герои, или в тъмната стаичка, когато трябва да избират кой от политиците да накажат.

http://avantage.bg/