Козак, отговорникът за Украйна, изпадна в немилост пред Путин

Владимир Путин и Дмитрий Козак през 2012 г. Тогава Путин е премиер, а Козак вицепремиер.

 

Дмитрий Козак, близък сътрудник на Путин още от времето на кметуването му в Санкт Петербург, който в продължение на две десетилетия заемаше ключови постове в Кремъл и правителството и изпълняваше най-важните задачи на президента, изпадна в немилост, след като Русия започна инвазията си в Украйна. Козак е привърженик на споразумение чрез преговори. Путин избра войната, а позициите им по отношение на Украйна се разминаха, разквазва руската секция на БиБиСи. Разследване на OFFNews разкри, че семейството на Козак е купило и продало имот на първа линия в Буджака до Созопол, докато е под санкции.

Възрастна жена в халат люляков цвят с яркожълти слънчогледи и кърпа плаче, докато седи в кресло. Тя е записала видеопослание от украинското село Бандурово, в което се обръща към някой си Митя и го моли да спре войната. През 60-те години на миналия век тя е била учителка в класа на Митя.

"Митя, опитах се да ти обясня всичко, за да разбереш. А сега ми обясни, дете: каква е тази война? Кой има нужда от него? Бих паднал на колене пред цяла Украйна - и бих поискал прошка, че нещо не съм добавил към възпитанието ви, нещо съм пропуснал... Не знам какво друго да кажа. Не разбирам тази война. И не мога да разбера, че ти си в противоположния лагер - различен от този, в който са твоите съученици, нашите хора, а и аз!" - произнася тя със сълзи на очи на украински.

Вчерашнията Митя е Дмитрий Козак, високопоставен служител на Кремъл, който представлява Русия в преговорния процес в Донбас от 2020 г. насам. Роден е и е израснал в Украйна.

Жената, която изрича думите, адресирани до Козак, е неговата учителка Наталия Гавриловна.

 

https://offnews.bg/sviat/kozak-otgovornikat-za-ukrajna-izpadna-v-nemilos...