Кой кога и защо лъже за убийството на Мирослава в Перник?

Кой кога и защо лъже за убийството на Мирослава в Перник?Въпреки че тържествено обяви, че е разкрило грозното престъпление, МВР не може да представи солидни доказателства за версията си и се оплита в противоречия, измислици и нелепи оправдания, когато трябва да отговори на най-елементарни въпроси

В работата на МВР има един термин - оперативна разработка. При нея могат да се използват всякакви прийоми - подслушване, следене, внедряване на агенти, доверителни сделки, контролирани доставки. На практика законът и държавата позволяват на съответните оперативни работници и на техните ръководители да лъжат, да извършват нарушения и дори деяния, иначе наказуеми със затвор по Наказателния кодекс, но единствено с цел да се залови някой голям бандит и да се разкрие по-тежко престъпление.

По случая с убитата 17-годишна Мирослава Николова от Перник обаче властта се опитва да разработва не някой престъпник, а цялото общество. И то като използва откровени лъжи, оплита се в противоречия, използва обиди, закани, измислици и нелепи оправдания, за да избяга от собствената си отговорност по случая.

Два месеца след отвличането на Мирослава, която изчезна след тренировка по тайкуондо на 7 ноември 2011 г., и пет дни след като полицията тържествено обяви, че е разкрила убийството и е заловила извършителите, все повече се засилва убеждението, че нещата изобщо не са такива, каквито се опитват натрапчиво да ни ги представят.

За съжаление на полицията реалният живот се различава съществено от сериалите за героичната и непогрешима полиция, на които МВР толкова обича да се позовава. И ако се абстрахираме от емоциите, предизвикани от идиотските изказвания на премиера Бойко Борисов, и стъпим само на фактите, въпросите продължават да бъдат повече от отговорите.

1. Отвличането

Защо похитителите толкова лесно се отказват да отвлекат брата на Борислав, от когото ще искат откуп? Нелепо звучат обясненията, че той се е отървал само защото е имал нестабилен график. Когато се решаваш на такава опасна стъпка, ще се целиш в жертвата, за която е най-вероятно да получиш пари.

Не е ясно доколко е познавал изобщо Борислав Мирослава, в каква фаза са били отношенията му със сестра й Елеонора, склонен ли е бил той да плаща откуп и дали Елеонора би могла да го убеди да жертва такава крупна сума за човек, с когото няма кръвна връзка. Според признанията на Елеонора връзката им е била пред изчерпване - те няколко пъти са се разделяли, а след деня на изчезването на сестра й Борислав престава да й се обажда.

Не е ясно оказвала ли е Мирослава съпротива при отвличането. Според едната версия - да, според другата е тръгнала доброволно, защото е познавала престъпниците и не е заподозряла какво ще й се случи. Къде е истината? Или е удобно, че и жертвата е мъртва, и похитителят, когото тя е познавала, е самоубит?

2. Защо се е стигнало до убийството?

Според психолозите Мирослава е установила трайни добри отношения с похитителите, развила била дори Стокхолмски синдром, приемала всичко като игра. Това личало от първото, собственоръчно написано от нея писмо, както и от обстоятелството, че те са й дали да се обади лично на сестра си.

Защо тогава я убиват, и то още в първите 24 часа? Кога всъщност тя е разбрала кои са я похитили - по време или след отвличането? Защо при обаждането си говори за намесена полиция? Разследвал ли е някой изобщо тази версия? Защо не е бил претърсен своевременно районът, откъдето е засечено обаждането? Още повече че вече е установено, че от мястото на обаждането до мястото, където е била заровена, са само 2 км. Няколко следови кучета вероятно биха я намерили за по-малко от час.

Имало ли е изобщо преговори с похитителите? Кой е намерил писмата, кога и къде? Какво е предприела полицията след това?

3. Отношенията на роднините с полицията

Защо полицията упорито отричаше изобщо да е имало обаждане за отвличане? Елеонора твърди, че никой не желаел да разследва тази версия, защото полицията вярвала, че сестра й сама е избягала от къщи и си пие коктейлите на плажовете в Германия. На 29 декември на въпрос защо не се разследва отвличане в случая шефът на ГДБОП Станимир Флоров казва: "Версията, която желаем да бъде вярна, е, че тя не е харесвала начина си на живот и е решила да живее извън пределите на България".

През последните дни обаче ГДБОП съществено промени тази версия. По Нова телевизия през уикенда Флоров заяви, че умишлено са подавали грешна информация, за да заловят похитителите, тъй като са разбрали, че от семейството изтича информация към тях. Според него роднините нямат основание да се оплакват, защото през цялото време с тях е била жена от ГДБОП, която е контролирала обажданията и преговорите с похитителите. Версията за заблудата разви и шефът на МВР психолозите Неделчо Стойчев.

Елеонора обаче нищо подобно не казва. Дори след като стана известно, че сестра й е намерена убита и че са заловени похитителите, тя не промени версията си, че полицията не е правила нищо. Възмути се и от твърдението, че от тяхното семейство е изтичала информация - според нея това няма как да стане, защото семейството нищо не е знаело, никой за нищо не го е осведомявал, дори полицаите са престанали да си вдигат телефона и затова тя се е принудила да започне медийна кампания. Изобщо не споменава за жена от ГДБОП, която през цялото време е била с тях и е напътствала преговорите с похитителите.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък обяви вчера, че ще бъде наказан човек от ГДБОП в Перник, който се държал неподобаващо с роднините. И срещу шефа на БОП-Перник Христо Златков започна разследване. Защо, ако бопаджиите са били през цялото време толкова внимателни и грижовни?

Кой и кога лъже?

4. Похитителите

Полицията твърди, че отвличането е извършено от двама души - Стойчо Стоев и Марио Любенов. Двамата били аматьори - изобщо не подготвили място, където да държат Мирослава, затова я убили в първите часове след отвличането, надявали се да получат бързо парите, а ако били следили случая с "Наглите", щели да знаят, че за събирането им се изисква време.

Стойчо не издържал детектора на лъжата, направил самопризнания и започнал да сътрудничи на полицията, като показал мястото, където е заровено тялото, и обещал да свидетелства срещу съучастника си. За всичко това щял да става защитен свидетел.

Ако всичко това е вярно, възникват няколко простички въпроса. Ако Стойчо е показал мястото, където е заровено тялото, защо се е наложило 24 часа полицията да копае и дори да води куче на Българския червен кръст, за да го открие? Известно ли е мястото, на което е държана Мирослава през първите 24 часа? Претърсено ли е и намерени ли са някакви доказателства там? Каква част от самопризнанията на Стойчо са подкрепени с други, обективни доказателства? Разпитван ли е съучастникът му Марио, който се оказа в психиатрична клиника? Той какво казва? Каква част от разказите на Стойчо са записани пред съдия и адвокат, за да бъдат валидни в съда и след неговата смърт?

Защо се предлага статут на защитен свидетел на човек, който може да се окаже убиец или съучастник в убийство? Според шефа на ГДБОП Флоров - защото той сътрудничил на следствието, а статутът не го освобождава от наказателна отговорност. Шефът на психолозите пък твърди, че статутът на защитен свидетел бил предлаган на Стойчо само за да направи самопризнания. Според Цветан Цветанов обаче изобщо не му е предлаган такъв статут. Кой лъже?

5. Как е било разкрито престъплението

Според психолозите на МВР още в началото след отвличането, след получаването на второто обаждане от уличен телефон и изпращането на второто писмо, написано чрез детски шаблон, се е търсил човек, който е от обкръжението на семейството, човек, който ги е познавал. Според шефа на Института по психология Неделчо Стойчев въпросният Стойчо е извикан за първи път още на 13 ноември, "за да му се снемат сведения в дирекцията в Перник". Самото отвличане е на 7 ноември, а обажданията и писмата са от първите дни след отвличането.

Защо обаче заподозреният е качен на детектора на лъжата чак на 11 януари? И именно там се е провалил и после направил пълни самопризнания. Според шефа на МВР психолозите той се е издънил на два въпроса - дали е оставил второто писмо и дали може да посочи къде е Мирослава. Нима ако е бил качен на детектора на лъжата още на 13 ноември, е нямало да се издъни на тях?

6. Самоубийството на Стойчо Стоев

Стойчо Стоев се самоуби пред погледа на полицията или ГДБОП със собствен пистолет или с оръжието на охраняващ го (според различните версии).

Защо е било нужно изобщо заподозреният да присъства на втори обиск в своето жилище, след като по закон е достатъчно да има поемни лица? Защо, ако оръжието е негово, не е било открито при първия обиск? Кой му е дал разрешителното, при положение че е осъждан и разследван по няколко преписки, а за такъв документ чистото съдебно минало е задължително?

Защо е бил пуснат сам в тоалетната? Защо тоалетната изненадващо за полицаите се оказва килер със скрит пистолет вътре? Защо не е било претърсено помещението, където се пуска заподозреният, и то сам, за да се види, че, първо, не е тоалетна и, второ - че вътре има пистолет? Имал ли е белезници и как са били поставени те?

Защо изобщо се самоубива човек, който по описанията на психолозите е агресивен психопат, който не се разкайва за стореното, а и вече е сключил сделка за защитен свидетел, с която да избегне тежко наказание? Не е ли по-логично, ако намери пистолет, да се опита да избяга и да стреля по полицаите, а не в себе си? И защо изобщо полицията има такова голямо доверие на психопат, заподозрян за жестоко убийство, че го пуска да се разхожда сам в жилището си?

Ако пък наистина той е успял да вземе пистолет на охраняващ го полицай, защо този факт не се признава публично? И как успява човек с белезници да вземе пистолет на един от най-добрите оперативни работници на ГДБОП?

7. Кой всъщност е убиецът на Мирослава?

Тук нещата също се разминават драстично. От изказването на психолога Неделчо Стойчев пред Би Ти Ви се разбра, че убиецът е Стойчо. "В крайна сметка той (Стойчо) беше повече загрижен за това, дали ще може да си реши ежедневните битови проблеми, заради които е стигнал до извършването на това престъпление, отколкото да изпита съжаление за това, че по един нелеп и глуповат начин е отнел живота на едно прекрасно дете, което е било в началото на живота си", каза той. Стойчев даде да се разбере, че според личното му мнение и според събраните улики Стойчо е и организатор на отвличането, и извършител на убийството.

Само часове по-късно вътрешният министър Цветанов вече обясняваше, че физическият убиец е Марио Любенов. Източникът и на тази противоположна информация е Стойчо.

Много удобно се оказа, че Марио лежи в психиатрия, и то с диагноза, каквато имаше Даниела Терзийска, обвинена за убийството на 3-годишния си син Пепи. Диагноза, достатъчна той да не влезе в затвора, включително и за убийство. Проверявано ли е как той се оказва в психиатрията само дни преди разкриването на убийството на Мирослава? Дали пък не е имал вътрешна информация как ще се развият нещата?

И колко изобщо са извършителите? Според роднините със сигурност има още участници в отвличането, като не е изключено да има съучастие и на полицаи. Хипотезата, че извършителите не са само Стойчо и Марио, допуснаха и психолозите от МВР. Според официалните версии на вътрешното министерство обаче историята приключва със самоубития Стойчо и психичноболния Марио. Наистина ли е така?

8. Могат ли разказваните версии за престъплението да бъдат доказани в съда?

До този момент не е известно с какви други доказателства освен самопризнанията на Стойчо Стоев разполагат разследващите. Не е ясно дали заподозрените са разпитвани в присъствието на адвокати. Дали самопризнанията, върху които почиват всички версии на полицията, са дадени пред прокурор и съдия и дали изобщо ще имат някаква стойност при евентуално дело? От известното досега Стойчо се е самоубил, преди да бъде разпитан пред съдия. Ако това е така, неговите показания не могат да бъдат използвани в съда. И не съдът ще е виновен, когато няма основания да се произнесе осъдителна присъда срещу Марио Любенов например.

Много от обстоятелствата около отвличането и убийството на Мирослава също са в мъгла. Къде е била държана тя? Какво показват резултатите от аутопсията - защото дори за часа на смъртта полицията се позовава на думите на Стойчо? Защо трупът е бил заровен без дрехи?

9. Наследството

Има ли такова изобщо и доколко човекът, който го е получил, може да се разпорежда и е склонен да се разпорежда с него?

10. За отговорността на МВР

В първия ден след откриването на тялото на Мирослава и самоубийството на Стойчо Бойко Борисов призова семейството да се извини на МВР, защото в него са замесени най-близките на жертвата. И до момента не е ясно какво точно имаше предвид премиерът и защо трябваше роднините да се извиняват.

Премиерът дължи обяснение за това. Още повече че след това се оказа, че целият случай е белязан с грешки от страна на МВР - от отношението към семейството, през начина на работа, до позволяването да се стигне до самоубийството на основния заподозрян.

Защо никога в такива случаи не се търси отговорността по върховете на системата, след като е ясно, че става дума за централизирана система с единоначалие?

Екип на „Сега“