Кой кой е в новото правителство на Байдън

WebcafeНовият президент гарантира културно разнообразие в своя екип и завръщането на някои стари муцуниСнимка: Getty Images Новият президент гарантира културно разнообразие в своя екип и завръщането на някои стари муцуни

Джо Байдън официално вече е 46-ият президент на САЩ, а с встъпването му в длъжност все по-актуални ще стават и фигурите, които той избра да бъдат основна част от неговото правителство.

Още в началото на своята президентска кампания Байдън обеща неговата администрация да „изглежда като страната“ и да бъде отражение на нейното културно разнообразие.

С обявяването на първите имена в края на ноември стана ясно, че той е сериозен в това отношение, сглобявайки един изключително разнообразен екип от хора с различен произход, раса и сексуална ориентация.

Половината от тези имена са на жени, а голяма част са чернокожи. Някои от тях ще бъдат и пионери в своите роли.

Включително първата жена на поста министър на финансите, първият чернокож министър на отбраната, както и първият гей и първият представител на американското коренно население с възможност да заемат министерски позиции.

В екипа присъстват и много познати лица, с които Байдън вече е работил в качеството си на вицепрезидент на Барак Обама. Преди всичко хора, участвали във формирането на американската външна политика през това време.

Чрез тях новият президент в по-тесен смисъл най-вероятно ще продължи направлението на външната политика на Обама, а в по-широк – ще върне САЩ обратно към курса на традиционните външни отношения.

Повечето имена все още са само номинации, като те тепърва ще бъдат одобрявани от Конгреса – най-вече тези свързани с националната сигурност и икономиката. Вече има насрочени изслушвания на кандидатите за департаментите по отбрана, финанси и вътрешна сигурност.

Все още не е ясно колко дълго ще продължи целия процес по одобряване на всички номинирани за позиции в правителството. Затова Байдън ще назначи временни техни заместници, докато процедурите приключат.https://57921ab7d5e380ad6f6547dfd63f62e2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

В следващите редове можете да видите имената на най-важните фигури от екипа на Джо Байдън, които по всяка вероятност ще определят бъдещето на на САЩ.

Държавен секретар: Антъни БлинкенАнтъни БлинкенСнимка: Getty Images Антъни Блинкен

Той има дългогодишен опит в работата си с Джо Байдън още от времето на двата мандата на президента Обама. В периода до 2016 г.  Блинкен заема високи длъжности в администрацията, включително съветник на Байдън по въпросите на външната политика, а в последствие се издига до постовете на заместник съветник по националната сигурност и след това заместник държавен секретар.

Може да се каже, че поддържа агресивни позиции по отношение на външната политика, настоявайки за американска военна интервенция срещу сирийския президент Башар Асад, а преди това подкрепи намесата на НАТО в Либия срещу Муамар Кадафи.

В своя статия за Washington Post от 2019 г. Блинкен защитава тезата, че дипломацията, трябва да бъде „подкрепена от сдържащи политики“, а „силата е необходимо допълнение към ефективната дипломация“.

В новата администрация Блинкен ще има сложната задача да възстанови разклатените отношения с Европа, връщайки САЩ отново в различните формати на многостранно сътрудничество като Световната здравна организация и Парижките споразумения.

Министър на отбраната: Лойд ОстинЛойд ОстинСнимка: Getty Images Лойд Остин

Пенсионираният генерал с четири звезди ще поеме Пентагона, ако кандидатурата му бъде одобрена от Конгреса. Остин служи в армията в продължение на четири десетилетия, а до 2016 г. е началник на Централното командване.

По закон министърът на отбраната на САЩ не трябва да е заемал длъжност в армията поне 7 години преди да поеме поста си, което може да създаде известни пречки пред Остин. Той се уволни от въоръжените сили едва през през 2016 г., а това значи, че ще трябва двете камари на Конгреса да гласуват да бъде направено изключение от правилото.

Остин има възможността да стане първият чернокож министър на отбраната.

Съветник по национална сигурност: Джейк СъливанДжейк СъливанСнимка: Getty Images Джейк Съливан

Съливан вече е служил като съветник по националната сигурност на Байдън и Обама и е бил част от преговорния екип по иранската ядрена сделка. 43-годишният преподавател в Йейл ще бъде най-младият съветник по национална сигурност на действащ президент от почти 70 г. насам.

Министър на вътрешната сигурност: Алехандро МайоркасАлехандро МайоркасСнимка: Getty Images Алехандро Майоркас

Майоркас е роден в Хавана и пристига в САЩ като бебе заедно с родителите си. Той може да бъде първият латиноамериканец и първият имигрант, който ще ръководи министерството, отговарящо за прилагането на федералните политики по отношение на имиграцията.

Самият той има богат стаж в тази институция, като по времето на президента Обама заема позицията на заместник-секретар по вътрешна сигурност.

Директор на националното разузнаване: Ейврил ХейнсЕйврил ХейнсСнимка: Getty Images Ейврил Хейнс

Тя е още един кадър от администрацията на Обама. В този период тя работи заедно с Байдън на позицията заместник-съветник по сигурността и заместник-директор на ЦРУ. Ако бъде одобрена, тя ще бъде първата жена, оглавяваща американските разузнавателни служби.

Министър на финансите: Джанет ЙелънДжанет ЙелънСнимка: Getty Images Джанет Йелън

Тя е бивш председател на Държавния резерв, както и главен съветник на Бил Клинтън по финансови и икономически въпроси. Йелън ще има тежката задача да се справи с икономическите последици от COVID-19 пандемията, които оставиха милиони американци без работа.

Главен прокурор: Мерик ГарландМерик ГарландСнимка: Getty Images Мерик Гарланд

Гарланд е опитен съдия във Федералния апелативен съд, който е бил номиниран от Обама за пост във Върховния съд. По време на кариерата си в Министерството на правосъдието ръководи делото срещу Тимъти Маквей, извършил бомбения атентат в Оклахома Сити от 1995 г., при който загиват 168 души.

Министър на енергетиката: Дженифър ГранхолмДженифър ГранхолмСнимка: Getty Images Дженифър Гранхолм

Тя бе губернатор на Мичиган в продължение на 12 години и работи заедно с президента Обама за извеждане на американската автомобилната индустрия от глобалната рецесия.

Гранхолм е силен застъпник на зелените политики, което е ясен знак за отношението на новата администрация към климатичните промени и ролята, която САЩ ще играе в борбата срещу тях.

Министър на транспорта: Пийт БътджъджПийт БутиджиджСнимка: Getty Images Пийт Бътджъдж

На 38 г., това е най-младият от избраниците на Байдън и е готов да бъде първият хомосексуален мъж, който заема министерски пост. Бътджъдж е бивш кмет на град Саут Бенд, Индиана и от тази позиция той участва в надпреварата за номинация за президент на Демократическата партия.

Министър на здравеопазването и социалните услуги: Хавиер БесераХавиер БесераСнимка: Getty Images Хавиер Бесера

Бившият конгресмен и главен прокурор на Калифорния ще има водещата роля в прилагането на антикризисните мерки срещу за борба с коронавируса. През последните години той поведе правна битка срещу опитите на президента Тръмп да премахне Закона за достъпни грижи (Affordable Care Act).

Министър на търговията: Джина РаймондоДжина РаймондоСнимка: Getty Images Джина Раймондо

Раймондо бе един от потенциалните кандидати за вицепрезидент на Байдън. Тя има опит като губернатор на щата Роуд Айлънд в продължение на два мандата с фокус върху стимулирането на дребния бизнес и имплементирането на зелени политики.

Министър на труда: Марти УолшМарти УолшСнимка: Getty Images Марти Уолш

Уолш е настоящият кмет на Бостън и има богат професионален опит като председател на местния търговски профсъюз. Някои от основните му приоритети са свързани с увеличение на минималната работна заплата и платен семеен отпуск.

Вътрешен министър: Деб ХaландДеб ХaландСнимка: Getty Images Деб Хaланд

Ако тя бъде одобрена от Сената, ще бъде първият представител на коренните жители на страната, който заема толкова висок пост. Халанд ще отговаря за околната среда и националните паркове.