Кой ще заеме незаетото място на съдия Марковска в КС- кандидатурата на СДС или тази на РЗС с Марешки ?

Надцакването започна ...

Заместник-ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева е кандидатурата за конституционен съдия, издигната от Националният изпълнителен съвет на СДС в четвъртък. Тя заменя Петър Стоянов, който бе първото предложение на НИС на дясната партия, но бившият президент отказа.

Гугушева присъства на обявяването на номинацията й на "Раковски" 134, но не взе думата. Срокът за внасяне на предложения за нов конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, чието встъпване в длъжност бе бламирано от президента Росен Плевнелиев, изтича на 30 ноември.

SDS-KS-29112012-3

Емил Кабаиванов каза, че номинацията на СДС за съдия в КС ще бъде подкрепена не само от депутати на ГЕРБ, но и от други политически сили. Той подчерта, че кандидатурата на Гугушева не е консултирана с премиера Борисов и той ще научи за нея от медиите.

Кабаиванов представи Гугушева като достоен професионалист с морални и човешки качества, за да заема този пост като член на КС.

Тя е започнала своята професионална кариера в Районната прокуратура в Казанлък. След това е била в Окръжната прокуратура в София, през 2011 г. е избрана за прокурор в Апелативната спецпрокуратура, а от тази година е зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура.

Прокурорката е и човекът, който през септември предложи кандидатурата на бившия зам.-главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет от професионалната квота.

 

Справка на Mediapool в регистрите на Сметната палата показва, че освен в кариерата, през последните години прокурор Гугушева е постигнала сериозни успехи и в придобиването на имоти. Преди да стане зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура, където работи от началото на годината, Гугушева години наред е обвинител в Софийската окръжна прокуратура.

 

Замогването на семейството й започва през 2007 г., когато двамата със съпруга й Марко Гугушев получават като дарение къща с двор в село Дъбово, Казанлък. Площта на имота е 1055 кв. метра. Преди това Гугушева е декларирала единствено два заема от 1111 долара и 28 200 евро. Вторият е от фирмата "Лигъл Партнърс" ЕООД, осъществяваща най-разнообразна дейност.

 

През 2008 г. Галя и Марко Гугушеви придобиват по ½ от апартамент в София с площ 65 кв. метра, който подобно на къщата им е дарен безвъзмездно. Година по-късно двамата стават собственици на още едно жилище в столицата, този път от 150 кв. метра. То е закупено за 71 778 лева, които са събрани от заеми, става ясно от декларацията на прокурорката. 150 кв.м за 71 778 лв. и то в София ?!

Гугушева-0

 

Това са по 244 евро за 1 квадратен метър и то в София, тази цена май е под цената за квадратен метър при прословутите апартаменти на Цветанов ?!!

 

Успоредно с нарастването на имуществото на семейството обаче, задълженията на Гугушева растат лавинообразно. При това все са към "Лигъл партнърс" ЕООД. На 19 юни 2009 г. обвинителката взима заем от 35 000 евро от фирмата, а само 4 месеца по-късно – още 70 000 евро.

Гугушева

 

През 2010 г. дълговете се увеличават с нови 97 000 евро, взети отново от същата фирма. Семейството на Гугушева се сдобива и с 2 дка нива в с. Дъбово, Мъглиж, която е закупена за 18 000 лева, събрани от заплатите на двамата съпрузи. На следващата година финансовият баланс на Гугушева се подобрява, след като синът й Стефан Гугушев й прави дарение от 95 000 евро.

Дарение 95000 евро

 

Справка във фирмения регистър "Дакси" показва, че едноличен собственик на "Лигъл партнърс" е Тотка Ахчийска. Фирмата се занимава с юридически, счетоводни и консултантски услуги, покупко-продажба на недвижими имоти, строителство, търговия на стоки и услуги в страната и чужбина, програмни услуги, реклама, преводи, издателска, транспортна и спедиторска дейност. Освен това с ресторантьорство, хотелиерство и туроператорска дейност, както и с лизинг и "всякакви други дейности".

Гугу няма заеми

Тази информация дължим на публикации на известния сайт mediapool.bg , който е много надежден източник в предоставяне на точна информация, която ще допълним и обогатим.

Прави впечатление, че в последната декларация на прокурор Гугшева от 2012 г. не фигурират вече двата апартамента, нивата в Дъбово и стопените заеми получени от фирма на вероятен служител на нейния син адвокат Стефан Гугушев. Просто ги НЯМА, но в замяна отново сем.Гугушеви е спестило няколко десетки хиляди лева ...

 

Това е като имаш способен, знаещ и имащ син известен адвокат, за който ще научите мащабите на неговата дейност, която се измерва със суми над 100 МИЛИОНА ЕВРО ?!!

 

И ако сте пропуснали нещо интересно по темата с приватизацията на Булгартабак, БТК, някоя известна банка или ветрогенераторни паркове за 100 милиона евро, тук е мястото да го научите.

По информация от сайта на адвокат Стефан Гугушев -gugushev.com

 

ГУГУШЕВ & ПАРТНЪРС е бързоразвиваща се адвокатска кантора, която успешно заема позиция между лидерите на българския правен пазар чрез предоставянето на висококачествени правни услуги на български и международни корпорации, финансови институции и българското правителство. Екипът на Гугушев & Партнърс е отличен от международни правни директории и се радва на изключителна репутация на местно и международно ниво.

 

 

Булгартабак Холдинг” АД – по време на работата си за предишна кантора управляващият съдружник Стефан Гугушев, ръководи българския правен екип във връзка с приватизацията на Булгартабак Холдинг и неговите дъщерни дружества. Господин Гугушев консултира българското правителство заедно с международния правен консултант по сделката Freshfields Brukhaus Deringer и международния финансов консултант Morgan Stanley. Работата се изразява в правни консултации по действащото българско законодателство, включително корпоративно и търговско право, чуждестранни инвестиции, приватизация, трудово право, интелектуална собственост, финансово и данъчно право. Екипът изготвя доклад във връзка с правния анализ на всички двадесет и две фабрики /дружества в структурата на Булгартабак Холдинг/. Стефан Гугушев предоставя консултации относно ескроу договор и договора между акционерите, консултации по данъчно и корпоративно право и участва в преговорите с участниците в наддаването. Анализ и организиране на информационни зали и посещение на предприятия..

 

Приватизация на Пловдивски градски транспорт – по време на работата си в предишна кантора, управляващият съдружник Стефан Гугушев консултира Egged Holding Limited и ръководи правния екип, участващ в приватизационната процедура за придобиването на 67 % от Пловдивски градски транспорт. В тази връзка, господин Гугушев участва в правния анализ и изготвя заедно с екипа си доклада по него. В резултат на това Egged Holding Limited печели второ място в търга и обжалва решението за обявяване на спечелилия наддаването в Пловдивски окръжен съд. Участие в преговорите по прехвърлянето на акциите и съдействие в търговата процедура.

 

ДЗИ Банк – по време на работата си в предишна кантора управляващия съдружник Стефан Гугушев участва в правния екип, консултиращ Volks Bank за покупката на ДЗИ Банк. Участието на господин Гугушев е основно в изготвянето на доклада по правния анализ.

 

Първа Инвестиционна Банка” АД по време на работата си в предишна кантора, управляващия съдружник Стефан Гугушев участва в екипа, консултиращ прехвърлянето на 20 % от акциите на „Първа Инвестиционна Банка” АД, тогава собственост на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие, на два лондонски хедж фонда - Hillside Apex Fund Limited и Growth Management Limited. Правните съвети касаят анализ на действащия устав и задълженията по него, както и преглед на Договора за покупка на акции и Договора между акционерите. Присъствие и гласуване на базата на пълномощно на общото събрание на акционерите на банката и консултации по листването листване акциите на банката на Българската фондова борса.

 

Неткеър Хоспитал Груп – най-големият частен оператор на болници в САЩ и Южна Африка – консултации във връзка с джойнт-венчър в България и публично-частно партньорство относно управление на болница в България.

 

Неткеър Саут Африка – консултиране на дружеството в преговорите с българското правителство относно създаване на публично частно във връзка с управлението на водеща българска болница. Гугушев & Партнърс извърши цялостен правен анализ на болницата и прания статут на нейните доставчици.

 

Ди Ел Ей Пайпър Рудник Грей – по време на работата си в предишна кантора Стефан Гугушев предоставя правни съвети и съдействие във връзка с иск на „Първа Инвестиционна Банка” АД срещу застрахователно дружество AIG България, ангажиращ отговорността на банковата застрахователна полица за финансови рискове.

 

Райфайзен Банк, Унгария - по време на работата си в предишна кантора, Стефан Гугушев предоставя правни съвети относно схема за рефинансиране, включваща структуриране и секюритизация на покупка на дялове в пет български телекома на стойност EUR 80 000 000. Международният консултант по сделката е CMS Cameron MacKenna, Унгария.

 

Кремиковци” АД

– по време на работата си в предишна кантора Стефан Гугушев предоставя правни съвети във връзка с реструктуриране на дълга на Кремиковци АД към държавата. Консултации във връзка с държавна помощ.

 

В раздел „Банки и финанси”

 

Подпомагани от своя финансов и счетоводен отдел, „Гугушев и Партньори” са си спечелили отлична репутация на пазара, дължаща се на постоянния поток от случаи свързани с рефинансиране, особено в сектора на възобновяемите енергийни източници.

В раздел „Корпоративно право”

 

От създаването си през 2004 г. „Гугушев и Партньори” изминаха значителен път и се възприемат като надеждна алтернатива на някои от традиционните фирми на пазара. Както подобава на фирма предлагаща пълно обслужване, кантората осигурява правни услуги от А до Я, включително съдебно представителство. Фирмата също така е облагодетелствана от членството си в „Лексуърк Интернешънъл”, в резултат на което работи с много чуждестранни компании. Клиентите оценяват способността им да направят „детайлен анализ на проблемите и да излязат с работещо решение”. Брилянтният Стефан Гугушев и известен като човек, способен да финализира всяка сделка, а партньорът му Елена Ненова е „много прецизна, добре подготвена и винаги намираща правилното решение”.

В раздел „Приватизация, публично-частни партньорства и чуждестранни инвестиции”

 

Въпреки, че приватизационните сделки в страната са намалели значително напоследък „Гугушев и Партньори” имат отлична репутация и са ръководили някои от най-значимите сделки през последните три години /включително приватизацията на „Булгартабак Холдинг”, „Градски транспорт – Пловдив” АД и БТК. Стефан Гугушев е сред препоръчаните от „Лигъл 500” юристи.

В раздел „Енергийни проекти и ВЕИ”

 

Изключителното фокусиране върху потребностите на клиента бързо спечелиха отлична репутация на пазара на „силния” екип на „Гугушев и Партньори”, които продължават да предствавляват значителен дял от играчите на пазара. Лидер в сектора на възобновяемите енергийни източници, фирмата в момента работи по проекти за откриване на два ветроенергийни парка на стойност 100 000 000 евро. Впечатляващия Стефан Гугушев винаги е запознат с тенденциите на пазара, а адв. Костадинка Делева също е от препоръчаните от нас юристи.

 

В раздел „Недвижими имоти”

 

Като „прецизни професионалисти” екипът осигурява „обиграни и технически издържани” решения по отношение на широк спектър сделки свързани с придобиване, продажба и наем на недвижими имоти. Фирмата също така води значителен брой случаи свързани с процесуално представителство. „Прецизният по отношение на детайлите” Петко Ангелов и Елена Ненова, която е „олицетворение на професионализма” ръководят този отдел.

 

Според сайта на кантората „Гугушев и Партньори“ притежават активи за 1 620 000 лева , като от тях касовите наличности са 1 407 000 лева, а текущата печалба е 943 000 лева според отчета на фирмата за 2011 г.

 

Сред подписалите Отчет 2011 г. е и лицето за контакти Теодора Иренова Ахчийска, която чрез фирмата си бе дала няколко заема на прокурор Галя Гугушева за 105 000 евро през 2009 г.

Стефан Гугушев

 

 

Бивши атакисти внесоха номинацията на СДС за КС, но ГЕРБ може да я откажат

 

Яне Янев чака сигнал от Борисов дали да внесе своя кандидатура

 

 

 

Издигната от СДС кандидатура на прокурор Галя Гугушева за конституционен съдия бе внесена в парламента в петък от трима бивши депутати на "Атака", но въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подкрепят всяко предложение на СДС, депутатите от управляващата партия не заявиха незабавно такава готовност. Въпросът все още не е обсъждан, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и допълни, че решение ще бъде взето през почивните дни.

92cca388d03e3077eab4d1ab6a577b54

 

Интригата се задълбочи, след като депутати от ГЕРБ коментираха неофициално, че предпочетена ще бъде кандидатурата за конституционен съдия, която обеща да внесе независимият депутат Яне Янев от името на коалицията "За РЗС с Марешки".

 

Крайният срок за внасяне на кандидатури в Народното събрание изтича на 30 ноември. До края на работния ден се очаква да стане ясно дали Яне Янев ще издига кандидат или не, което път, според повечето депутати, зависи от това какво последно е разпоредил Бойко Борисов.

 

"Нямаме кандидатури за скандали", коментираха от РЗС пред Mediapool и уточниха, че ще предложат име пред парламента само при ясна гаранция, че мнозинството ще гласува за него. "До края на деня ще решим дали и кого да внесем", обясни самият Янев.

 

"Има сценарий, при който Борисов дава благословията си на Яне Янев и ще бъде избран неговият кандидат, а СДС остава без кандидат", прогнозираха депутати.

 

Официалната номинация в парламента на Галя Гугушева, която е зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура, не мина без конфузии и гафове. Тримата бивши депутати от "Атака" Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, които са обявили принадлежност към ГЕРБ, депозираха кандидатурата й, след като шестимата депутати на СДС категорично отказаха да направят това, въпреки заплахата на партийната централа да ги изключи.

 

Докато я представяше, Димитър Карбов сбърка името на прокурор Гугушева, наричайки я ту Гогошева, ту Кокошева, независимо, че преди ден тримата бивши атакисти бяха на "Раковски" 134 при официалното обявяване на кандидатурата.

 

Също в четвъртък Николов, Карбов и Тетимов учредиха сдружение "Патриот", което същия ден подписа споразумение за сътрудничество със СДС, а сътрудничеството се материализира незабавно с "услугата" към Кабаиванов и компания за внасяне на номинацията им за КС.

 

Тримата отцепници от "Атака" съобщиха още, че субсидията, която им се полага, вече отива в СДС, а не в ГЕРБ, написа Полина Паунова .

 

Дали в патерицата на ГЕРБ- СДС или направо в ГЕРБ си е едно и също, но е интересно как ще се развие надцакването. Кандидатурата на прокурор Гугушева не е за подценяване, сега вече знаете защо ...